11.4 C
România
28 octombrie 2021
liste electorale transnationale, ue, alegeri europarlamentare, alegeri PE, liste alegeri europarlamentare
Externe

Mai multi europarlamentari cer suspendarea ajutorului financiar pentru Republica Moldova

Mai multi europarlamentarii cer suspendarea ajutorului financiar pentru Republica Moldova, propunerea fiind facuta, marti, in plenul Parlamentului European. Concret, europarlamentarii solicita suspendarea asistentei macrofinanciare in valoare de 100 de milioane de euro pentru republica Moldova, aprobata in luna iulie, din cauza stagnarii reformelor, persistentei coruptiei si derapajelor democratice, informeaza Radio Chisinau. Parlamentul va supune votului raportul discutat intr-o alta sedinta.

Potrivit sursei citate, unul din principalele argumente ale eurodeputatilor a fost, insa, modificarea sistemului electoral in pofida recomandarilor Comisiei de la Venetia si a Bruxellesului. Pe de alta parte, alti europarlamentari au afirmat ca suspendarea asistentei financiare ar spori influenta Rusiei in Republica Moldova.

Parlamentarii europeni au discutat un raport prezentat de comisarul european pentru ajutor umanitar si gestionarea crizelor, Christos Stylianides care a mentionat ca sprijinul financiar va fi acordat Republicii Moldova in functie de cum autoritatile vor respecta angajamentele asumate. Oficialul a aratat ca sunt necesare eforturi suplimentare in lupta impotriva coruptiei, reforma justitiei si de o democratie puternica.

Comisarul european a aratat ca Bruxellesul a stopat finantarea unui program in domeniul justitiei din cauza lipsei de reforme care ar justifica aceste plati. Sprijinul financiar de 100 de milioane de euro va depinde de indeplinirea angajamentelor, a declarat Christos Stylianides.

Subiectul privind situatia din Republica Moldova a provocat dezbateri de mai bine de o ora in Parlamentul European, iar cateva zeci de europarlamentari au luat cuvantul. Majoritatea au criticat stagnarea reformelor, persistenta coruptiei, atacurile asupra mass-media independente si a oponentilor politici din partea guvernarii. Un subiect aparte al discutiilor a tinut de reforma sistemului electoral, fiind considerata de mai multi europarlamentari ca fiind periculoasa pentru o tara democratica.

Autoritatile de la Chisinau au neglijat recomandarile organizatiilor internationale, iar pentru aceasta Uniunea Europeana ar trebui sa suspende acordarea asistentei macrofinanciare, a declarat europarlamentarul roman, din partea PPE, Cristian Preda.

Parlamentul va supune votului raportul discutat intr-o alta sedinta.

 

Stiri pe aceeasi tema

Grecia a votat. Reactia Rusiei: Va trebui sa-si caute parteneri in afara Uniunii Europene

Cristiana Petrariu Bota

OMS a declarat pandemie de coronavirus la nivel mondial

Cristiana Petrariu Bota

O fabrica din Norvegia angajeaza urgent lucratori. Salariul depaseste 3.000 de euro

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult