Mai multi romani sunt blocati la granita dintre Austria si Ungaria. Vecinii nostri ar putea deschide un culoar unic in aceasta seara
Breaking News Social

Mai multi romani sunt blocati la granita dintre Austria si Ungaria. Ministerul roman de Externe a luat masuri urgente

Peste 3.500 de români sunt blocați în mașini la granița dintre Austria și Ungaria, în încercarea de a ajunge acasă. Blocajul s-a format după ce în cursul nopții trecute a intrat în vigoare decizia guvernului maghiar de a nu mai permite tranzitarea teritoriului țării, pe fondul pandemiei de COVID-19. Vecinii noștri au permis doar tranzitarea camioanelor de marfă.

Ministerul român de Externe a anunțat a purtat o serie de discuții diplomatice si a stabilit cu autoritățile din Ungaria sa deschidă un culoar unic în aceasta seară. Se va face un culoar astfel ca românii opriți la vamă să poata tranzita culoarul Ungariei pană pe teritoriul românesc.

Romanii vor traversa Ungaria în coloană aproape de miezul noptii, la intrarea în țară vor fi verificați de catre medici si vor trebui să completeze un chestionar. Ulterior, vor fi urcați în autocare și escortati catre destinații. Așadar, miercuri dimineață vor fi în țară 3.500 de romani din diaspora. Cei depistați cu Covid-19 vor intra in carantină, iar ceilalti în izolare la domiciliu.

Ministrul Bogdan Aurescu a declarat, într-o intervenție telefonică la Digi24 că, în urma unor discuții preliminare, autoritățile maghiare i-au transmis că ar putea deschide un culoar de trecere în această seară, în jurul orei 2o sau 21, care să fie supravegheat de polițiștii din țara vecină.

„Ungaria va sprijini ca măsură de excepție, dar aplicată o singură dată, repatrierea acestor cetățeni români pentru a ajunge printr-o trecere neîntreruptă pentru a ajunge pe teritoriul României, pentru a fi preluați de autoritățile române”, a afirmat ministrul român de externe.

Oficialul român a mai spus că a transmis părții maghiare că este o oră târzie, având în vedere că unii dintre români așteaptă să treacă frontiera autro-ungară de la miezul nopții.

Ministrul a precizat că lucrează pentru ca miile de români să poată ajunge acasă cât mai repede.

Bogdan Aurescu i-a sfătuit pe românii care se întorc în țară „să evite tranzitul pe teritoriul Ungariei, pentru că nu mai este permis”.

 

Stiri pe aceeasi tema

Legea privind dublarea alocatiilor va fi promulgata de Iohannis pe 1 iunie, de Ziua Copilului

Cristiana Petrariu Bota

Mai multe spitale din tara au interzis accesul vizitatorilor la pacienti din cauza cazurilor alarmante de gripa si viroze respiratorii

Ioana Badulescu

Procurorul general Augustin Lazar, evaluat de ministrul Justitiei: Rezultatele evaluarii si eventuale propuneri vor fi publice in termen de 30 de zile

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult