5.9 C
România
31 octombrie 2020
Externe

Maia Sandu, propusa premier in Rep. Moldova. Candidatura nu e agreata de PL si PDM

Se caută un prim-ministru docil pentru Moldova! Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, ezită să confirme candidatura Maiei Sandu la funcția de prim-ministru, iar liberal-democrații se gândesc să înainteze un alt candidat. Procedura s-a blocat după ce Maia Sandu a înaintat condiții ce i-ar asigura anumite libertăți în luarea deciziilor în calitate de prim-ministru, scrie DW.

În ultimele zile, șeful statului și-a amânat în câteva rânduri consultările cu grupurile parlamentare în vederea desemnării premierului înaintat de PLDM. Candidatura Maiei Sandu se pare că nu este agreată de PL și PDM, deoarece ea a insistat asupra demiterii actualului procuror general, Corneliu Gurin (care, potrivit presei, ar fi ajuns în funcție înaintat de PDM) și asupra demiterii guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu (înaintat în funcție de PL). Anterior, Maia Sandu i-a criticat pe cei doi pentru faptul că au tolerat furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar al țării.

Mihai Ghimpu răspunde și pentru PL, și pentru PDM

În cadrul unei emisiuni televizate, liderul PL Mihai Ghimpu, a declarat că „un prim-ministru trebuie să se supună fracțiunilor care îl înaintează și să nu facă regulile în țară”. Potrivit lui, Maia Sandu ar trebui să citească Acordul (de constituire) AIE-3 (Alianța pentru Integrare Europeană – 3) și să-l execute, nu să pună condiții.

„Ea nu este partener de coaliție! Este membru al unui partid component al AIE, iar toate revendicările ei trebuie să le pună pe masa partidului din care face parte, nu pe masa alianței”, a spus Ghimpu. ”Maia Sandu a sărit calul!. (…). Maia Sandu nu trebuie să-mi vină ca un rege! (…). Ea trebuie să îndeplinească ideile mele, nu eu pe ale ei. (…). Nu-i mai deșteaptă decât noi! (…) E doar o figură în Guvern, mai importantă, dar e doar o figură”. (…) Să vedem, dacă ea continuă pe tonul acesta – noi refuzăm”, a reacționat liderul PL.

Mihai Ghimpu are un ghimpe împotriva Maiei Sandu

După ce a fost nominalizată de PLDM pentru funcția de prim-ministru, Maia Sandu și-a amânat de două ori întâlnirile cu cei din PDM, al cărui finanțator este controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc. Numai că, în locul PDM, a reacționat tot Mihai Ghimpu: „PD a solicitat o întâlnire. Nu a mers, nici ieri, nici azi. Nu e bine să neglijezi un partid, iar pe de altă parte să te duci și să condiționezi. Trebuie să ai și ținuta necesară și să te orientezi în politică. Vrem un premier integru, neșantajabil, care să nu asculte de președintele de partid. Dar, nu vrem un premier care să dirijeze cu noi: Culcă-te! Scoală-te! Așază-te! Este program. Noi răspundem în fața cetățenilor, nu premierul. Premierul răspunde în fața noastră, nu noi”, a menționat Ghimpu.

PDM, categoric împotriva Maiei Sandu?

Luni, 27 iulie, liderii PLDM, PDM și PL s-au întâlnit din nou pentru discuții la sediul PDM, iar după întrunire au refuzat să discute cu jurnaliștii. Potrivit presei apropiate de cele trei partide, liderii politici ar fi analizat alte candidaturi, mult mai loiale, pentru funcția de prim-ministru. Informația nu a fost confirmată deocamdată oficial.
Pe lângă solicitarea de înlocuire a procurorului general cu unul european, iar a guvernatorului BNM – cu un expert al Băncii Mondiale (fosta ei colegă de la Washington, Veronica Bacalu – sursa: deschide.md), Maia Sandu le-ar mai fi cerut liderilor alianței proaspăt create să meargă la sediul Băncii Mondiale (reprezentanța din Chișinău) și să garanteze că vor lăsa noul guvern să facă reforme.

Această ultimă condiție nu a fost acceptată de PDM. A patra condiție înaintată de Maia Sandu a fost dreptul de a alege singură miniștrii care vor face parte din componența viitorului guvern, revendicare respinsă de toate cele trei componente ale coaliției.

În consecință, PDM ar fi refuzat categoric să susțină candidatura Maiei Sandu la funcția de premier, iar PLDM urmează să aleagă o altă candidatură – între Valeriu Streleț (deputat PLDM) și Natalia Gherman (actual premier interimar și ministru de Externe).

Instabilitatea politică din Republica Moldova a blocat relațiile țării cu Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și sprijinul bugetar oferit de UE, fapt ce a afectat deja economic populația – tarifele la energia electrică și gazele naturale au crescut esențial, iar furnizorul de apă a cerut și el o majorare de tarif cu 50%. De aici au pornit scumpirile în lanț, iar populația devine din ce în ce mai săracă și mai ostilă față de partidele pretins pro-europene de la guvernare.

Stiri pe aceeasi tema

Rusia a amplasat focoase antiracheta la granita cu Uniunea Europeana

Bogdan

Drama in Sri Lanka de Paste! Mai multe atacuri s-au soldat cu sute de morti si de raniti. Autoritatile ar fi putut evita atentatele

Cristiana Petrariu Bota

China a facut primele declaratii despre numarul medicilor loviti de coronavirus. Sase cadre medicale au murit

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult