Camera Deputatilor a adoptat legea care prevede ca banii folositi ilegal in campania electorala de partidele politice nu mai pot fi confiscati, iar o alta prevedere arata ca subventia partidelor poate ajunge la 0,04% din PIB. Modificarile la Legea finantarii activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale a fost adoptata, miercuri, de majoritatea PSD-ALDE, in plenul Camerei Deputatilor.
Potrivit modificarilor, banii folositi ilegal de partide in alegeri sau la referendum nu vor mai putea fi confiscati, potrivit profit.ro.
Camera Deputatilor este decizionala, astfel incat proiectul de lege merge spre promulgare la presedintele Klaus Iohannis.
Initiatorul acestor propuneri este fostul ministrul al Justitiei Florin Iordache, autorul celebrei OUG 13, care redefinea abuzul in serviciu si dezincrimina favorizarea infractorului prin decizii ale demnitarilor.
In cadrul comisiei juridice din Camera Deputatilor, care a avut sarcina de a intocmi un raport favorabil sau nefavorabil pentru votul din plenul Camerei, Florin Iordache a depus o serie de amendamente la proiect, toate vizand finantarea neconforma cu legea a partidelor in alegeri si toate aprobate de comisie.
Comisia a preluat propunerile lui Florin Iordache si le-a dezvoltat, in ultimul raport, astfel incat a exclus din lege toate prevederile care stabileau confiscarea finantarilor ilegale ale partidelor.
Majoritatea parlamentara a decis si majorarea subventiei acordate partidelor. In prezent, legea stabileste ca suma alocata anual partidelor politice nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevazute in bugetul de stat, putand insa fi majorata proportional cu numarul mandatelor obtinute in alegeri de candidatii femei. Printr-o noua modificare adusa legii, parlamentarii puterii au stabilit acum ca „suma alocata anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel putin 0,01% sᅩi cel mult 0,04% din produsul intern brut”.