Manastirea Agapia, una dintre cele mai mari manastiri de maici din Romania, este situata in judetul Neamt, la 43 de kilometri de Piatra Neamt si la 12 kilometri de Targu Neamt. Numele Agapia provine din grecescul „agape”, care inseamna dragoste dumnezeiasca, rezonanta acestui nume fiind deosebit de profunda pentru un lacas unde telul vietuirii este dragostea pentru Dumnezeu. Ansamblul Manastirii Agapia a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Neamt din anul 2004, scrie stirideneamt.ro.
Asezata in vale in asa-numita „Poiana a lui Eufrosin”, Manastirea Agapia are un dar neasemuit: te face sa simti vesnicia. Ajuns in aceasta asezare monahala, te trezesti patruns de o stare ireala care te faci sa il simti pe Dumnezeu peste tot in jur, in pasii maicilor grabite intru cele treburi si rugaciune, in cantecul cocosilor in rasarit de soare, in dangatul clopotului care te cheama la ruga si in parfumul florilor frumos oranduite in cerdacul chiliilor zugravite in alb.
Aerul inmiresmat de flori te cheama la visare si nimic nu poate tulbura linistea profunda ce inconjoara Manastirea Agapia. Fiecare clipa care trece aici te duce mai aproape de cer si de Dumnezeu, printre brazii inalti ce strajuie manastirea si satucul de chilii. Iar dulceata de trandafiri facuta de maicile de la Manastirea Agapia e o bunatate de nedescris.
Dupa cum scrie in povestirea „In muntii Neamtului” din volumul Romania pitoreasca (1901), scriitorul Alexandru Vlahuta a poposit si el aici si descrie Manastirea Agapia astfel:
„Manastirea Agapia e varata-n munti, pitita-ntr-un ungher de vai, asa ca n-o vezi decat cand intri-n ea. Dinspre miazanoapte o pazeste de crivat o magura-nalta, descoperita – «Muncelul cu Flori»; la apus se ridica zid intunecat de codru, si-n fata iarasi padure de brazi, strabatuta de carari ce te scot in luminisuri neasteptate — «Poiana Mitropolitului», «Poiana Staritii», iar mai sus prin bungete de fagi, deasupra opcinei inalte, in fermecatoarea priveliste de pe «Ciungi», de unde vezi jos manastirea Varaticului, in dreapta baile Baltatesti, in stanga Cetatea si Targu-Neamtul, in fata larga, nemarginita vale-a Moldovii”.
„Am petrecut în această Mănăstire din Moldova câteva ore memorabile. Îmi voi aminti mereu de aceste locuri şi de conversaţia cu Maica Stareţă. Poate că aici se poate desluşi taina existenţei omeneşti”, scria in 15 septembrie 1968, Philippe Ben – corespondent al cunoscutei publicatii „Le Monde” (Paris).
Haideti sa aflam impreuna povestea Manastirii Agapia, cand a luat fiinta, cine a intemeiat-o si cum reusit sa dainuiasca peste timp.