Mancarea va fi mai scumpa din februarie, dupa ce leul s-a devalorizat puternic in ianuarie

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota ianuarie 31, 2019 10:29

Mancarea va fi mai scumpa din februarie, dupa ce leul s-a devalorizat puternic in ianuarie

Mancarea va fi mai scumpa din februarie, dupa devalorizarea semnificativa a monedei nationale in prima luna a anului. Recordurile atinse de valoarea monedei europene, coroborate cu cresterea salariilor de la 1 ianuarie vor aduce scumpiri majore chiar de luna viitoare, pe de o parte din cauza importurilor, in special cele agroalimentare, iar pe de alta pentru ca plata salariilor aferente lunii ianuarie se face in luna februarie, sustin jurnalistii de la Adevarul, care subliniaza ca inflatia anuleaza total cresterile de salarii.

„Preturile, in special cele ale alimentelor, vor creste cu cel putin 6 – 8% din luna februarie, pentru ca leul s-a devalorizat puternic in ianuarie, cu aproape 10 bani.

Pe de alta parte, angajatorii, chiar si cei din mediul privat, au fost obligati sa majoreze salariile de la 1 ianuarie, de la 1.900 lei brut, la 2.080 lei brut si 2.350 lei brut pentru cei cu studii superioare care profeseaza de cel putin un an in domeniile in care s-au specializat. De unde credeti ca vor scoate bani, in februarie, pentru plata acestora? Din buzunarul lor? Nu. Din cel al cumparatorilor. Toate aceste cheltuieli de productie, pe plan intern, se vor rasfrange in preturi. Adica, toate preturile vor creste din februarie, pe de o parte din cauza deprecierii leului, iar de cealalta din cauza cresterii costurilor de productie”, au declarat pentru Adevarul” surse avizate.

Nici cei care stau cu chirie nu pot sta prea linistiti, avand in vedere ca, la o diferenta de curs de aproape 10 bani, raportat la o chirie medie de 200 de euro, inseamna o pierdere lunara de 20 de lei si una anuala de 240 lei, sume deloc de neglijat avand in vedere ca aceste costuri suplimentare se adauga facturilor la telefonie mobila si cheltuielilor cu hrana.

In plus, salariile sunt fixe, conform grilelor de salarizare negociate cu angajatorii, iar plata acestora se face in lei, nu in euro, ceea ce inseamna ca fiecare scumpire a produselor din cauza deprecierii leului va fi puternic resimtita.

 

 

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.