Mandat de retinere pentru 72 de ore. Este propunerea DNA pentru modificarea Constitutiei

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota aprilie 20, 2015 21:31

Mandat de retinere pentru 72 de ore. Este propunerea DNA pentru modificarea Constitutiei

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) vrea mandate de retinere pentru 72 de ore. Propunerile DNA de modificare a legii fundamentale au fost transmise Comisiei parlamentare de revizuire a Constitutiei, documentul cuprinzand si propunerea ca “imunitatea parlamentară să se limiteze strict la declaraţiile politice”.

Astfel, DNA propune modificarea perioadei de reținere de la 24 de ore la 72 de ore, invocând în acest sens practica majorităţii statelor europene, unde perioada de reţinere este de 48 sau de 72 de ore.In documentul transmis de procurorul sef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, si citat de siteul stiripesurse.ro, se propune modificarea Constituţiei astfel încât “imunitatea parlamentară să se limiteze strict la declaraţiile politice”.

DNA consideră necesară amendarea legii fundamentale şi în privinţa miniştrilor penali.

Vezi si: Ce spune Kovesi despre posibilitatea de a candida la Presedintia Romaniei

In documentul trimis la Parlament se precizeaza ca trebuie “eliminată condiţia unei cereri formulare de autoritatea executivă sau de cea legislativă pentru tragerea la răspundere penală a unui ministru suspectat de săvârşirea unei infracţiuni”.

“Această atribuţie trebuie să rămână în domeniul exclusiv al autorităţii judecătoreşti”, precizează DNA.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) consideră de asemenea că perioada de reţinere ar trebui să fie majorată de la 24 la 48 de ore, perioadă de timp considerată rezonabilă. Propunerea CSM se numără printre recomandările de modificare şi completare a iniţiativei legislative pentru revizuirea Constituţiei României.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.