13.1 C
România
18 septembrie 2021
Ministrul Apararii il acuza pe Iohannis ca a incalcat legea, prelungind cu un an mandatul generalului Nicolae Ciuca la conducerea Armatei Romane
Social

MApN angajeaza soldati si gradati. Ce conditii trebuie indeplinite si cand se fac inscrierile

Ministerul Apararii Nationale (MApN) angajeaza soldati si gradati. Armata romana recruteaza candidati in vederea ocuparii a 2.020 de posturi de soldat si gradat profesionist, seria de instruire 2017. Inscrierile se pot face pana pe 25 noiembrie 2016.

Candidatii care care vor sa ocupe un post de soldat sau de gradat profesionist nu vor trebui sa sustina concurs de admitere sub forma de examen scris, in schimb vor fi alesi pe baza punctajului obtinut de fiecare in parte, in functie de performantele inregistrate la probele de selectie, de nivelul studiilor absolvite, dar si de optiunile proprii.

Potrivit informatiilor MApN, primul candidat clasat este si cel repartizat in functia pentru care a optat. Candidatii repartizati vor urma un program de pregatire timp de cateva luni (maximum 5) intr-un centru de instruire.

MApN ar putea introduce pregatirea militara voluntara pentru tineri. Legea Rezervistului Voluntar va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2017

Dupa ce vor fi repartizati in unitatile militare, soldatii si gradatii profesionisti vor incheia un contract de angajare cu durata de 4 ani. La expirarea contractului, soldatii si gradatii profesionisti vor putea incheia noi contracte pe o perioada cuprinsa intre 2 sau 3 ani, daca opteaza sa-si continue cariera in armata.

Limita maxima de varsta pana la care pot fi menţinuţi în activitate soldaţii şi gradaţii profesionişti din Ministerul Apărării Naţionale este de 55 de ani, vechimea în armată fiind luată în calcul la stabilirea drepturilor de pensie.

Inscrierile se fac pana la 25 noiembrie. Candidatii pot cere mai multe informatii la centrele de recrutare din fiecare judet. Lista cu adresele si numerele de telefon ale centrelor de recrutare-informare poate fi gasita pe site-ul MApN.

MApN modifica Statutul cadrelor militare, gradatilor si soldatilor si propune ca militarii sa-si poata exprima opiniile politice in public

MApN schimba normele de recrutare si baremele de selectie in armata

CE PRESUPUNE SA FII SOLDAT SAU GRADAT PROFESIONIST

Soldaţii şi gradaţii profesionişti constituie cel mai numeros corp de personal militar din armată, fiind destinat îndeplinirii funcţiilor de execuţie specifice luptătorilor şi specialiştilor militari, în cadrul microstructurilor de tip echipă, echipaj sau grupă/similare.

Gradaţii profesionişti pot îndeplini şi funcţii de comandă la nivelul acestor microstructuri.

Soldaţii şi gradaţii profesionişti participă nemijlocit la procesul de instrucţie individuală şi colectivă din cadrul unităţilor militare, asigură exploatarea şi întreţinerea tehnicii şi armamentului din dotare şi execută paza şi apărarea obiectivelor militare.

Gradele acordate soldaţilor şi gradaţilor profesionişti sunt următoarele: soldat, fruntaş, caporal.

După repartiţia în unităţi militare, soldaţii şi gradaţii profesionişti încheie un contract de angajare cu durata de 4 ani. La expirarea acestuia, în cazul în care optează să rămână în armată, pot încheia noi contracte de angajare, cu o durată de 2 – 3 ani.

Limita maximă de vârstă până la care pot fi menţinuţi în activitate soldaţii şi gradaţii profesionişti din Ministerul Apărării Naţionale este de 55 de ani, vechimea în armată fiind luată în calcul la stabilirea drepturilor de pensie.

Dezvoltarea instruirii soldaţilor şi gradaţilor profesionişti se realizează prin cursuri de perfecţionare/ specializare, stagii de instruire şi acţiuni în teatrele de operaţii. Acestea asigură perfecţionarea deprinderilor de luptători şi specialişti militari, precum şi creşterea rezistenţei fizice şi psihice specifice acţiunilor militare în condiţii de efort, pentru a fi capabili să îndeplinească misiuni specifice, atât izolat, cât şi în cadrul structurilor militare.

Soldaţii şi gradaţii profesionişti constituie principala sursă de formare a subofiţerilor în activitate pe filiera directă, prin parcurgerea și finalizarea studiilor postliceale. De asemenea, potrivit nevoilor de încadrare cu personal ale armatei, aceștia pot să urmeze cursul pentru formarea pe filiera indirectă a subofiţerilor în activitate, pentru armele sau serviciile și specialitățile militare pentru care nu se asigură pregătirea în cadrul Ministerului Apărării Naționale, dacă deţin studii/competențe profesionale specifice.

Totodată, soldaţii şi gradaţii profesionişti pot fi recrutaţi şi selecţionaţi, potrivit reglementărilor specifice în vigoare, în vederea participării la concursul de admitere la programele de studii pentru formarea pe filiera directă a ofiţerilor în activitate, organizate în instituţiile de învăţământ superior militar, precum şi la programele de studii pentru formarea pe filiera directă a maiştrilor militari în activitate, organizate în instituţiile de învăţământ postliceal militar.

A fi soldat/gradat profesionist înseamnă să ai multe responsabilităţi, posibilitatea de a învăţa şi de a te instrui, precum şi şansa de a contribui la pacea şi securitatea oamenilor.

Soldaţii și gradații profesioniști care au luat parte la diverse misiuni internaţionale s-au bucurat de stima şi aprecierea oficialilor din armatele partenere, pentru contribuţia lor la realizarea obiectivelor politicii de securitate mondială şi regională, pentru competenţa şi implicarea lor. De altfel, militarii pun întotdeauna interesul celorlalţi, al ţării, deasupra interesului propriu. Ei au misiunea nobilă a păstrării integrităţii şi suveranităţii statului, a apărării cetăţenilor ţării, dar şi aceea de a interveni în orice situaţie care afectează desfăşurarea normală a vieţii (calamităţi, dezastre etc.).

Stiri pe aceeasi tema

Ministrul Apararii a facut o serie de precizari cu privire la reintroducerea stagiului militar obligatoriu in Romania

Ioana Badulescu

Regina Ana a fost condusa pe ultimul drum de mii de romani

Bogdan

Bogdan Molesag (Bobo), bateristul de la Up To Eleven, a devenit constient, dupa arsurile suferite in club Colectiv

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult