Ministrul Apararii il acuza pe Iohannis ca a incalcat legea, prelungind cu un an mandatul generalului Nicolae Ciuca la conducerea Armatei Romane
Social

MApN ar putea introduce pregatirea militara voluntara pentru tineri. Legea Rezervistului Voluntar va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2017

Ministerul Apararii Nationale (MApN) ar putea introduce pregatirea militara voluntara pentru tineri. Ministrul Mihnea Motoc a declarat, zilele trecute, ca varianta de a organiza un program de pregatire militara voluntara pentru tineri este o idee buna si o solutie pentru realizarea rezervei voluntare necesara Romaniei.

De precizat ca propunerea de a introduce pregatirea militara voluntara pentru tineri vine din partea Diviziei 4 Infanterie ‘Gemina’. Ministrul Motoc a explicat ca pregatirea militara voluntara este o formula de antrenare cu titlu voluntar a celor interesati de o perioada concentrata de pregatire si un element de bun augur pentru constituirea rezervei voluntare de care tara noastra are nevoie.

„Chiar pe drumul spre Cluj am avut o discutie cu domnul general Ciuca si alti colegi despre aceasta idee pe care o gasim foarte buna, este o formula de antrenare cu titlu voluntar a celor interesati de o perioada concentrata de pregatire, instruire militara. Este un element de bun augur pentru constituirea rezervei voluntare de care avem nevoie si este un element de interfatare cu societatea in ansamblul ei, care este binevenit pentru armata. Ce am dori noi este, insa, este sa facem acest lucru cu o privire asupra intregii tari, asupra intregului sistem, sa vedem cum putem avea asemenea initiative peste tot unde ele sunt cerute si dorite. Este vorba si de o anumita planificare a resurselor si de o anumita estimare integrata a necesarului armatei”, a spus ministrul Motoc.

Ministrul Apararii a amintit ca, de la 1 ianuarie 2017, va intra in vigoare si Legea Rezervistului Voluntar, care va determina pregatirea unui numar de voluntari. Reprezentantii Armatei Romane estimeaza ca numarul acestora va atinge, intr-o prima faza, 2.700 de persoane.

Armata federala germana recruteaza personal din Romania

Un proiect de pregatire militara voluntara, cu o durata scurta de timp si care sa se adreseze liceenilor si studentilor, a fost propus de conducerea Diviziei 4 Infanterie ‘Gemina’ din Cluj. Comandantul diviziei, general maior Ioan Manci, a declarat marti ca acest proiect ar putea avea un efect benefic asupra tinerilor, dar si un impact pozitiv asupra sanatatii poporului român.

„Au trecut opt ani de la renuntarea la serviciul militar obligatoriu. La nivelul Comandamentului Diviziei 4 Infanterie ‘Gemina’ am constituit un grup de lucru, cu implicarea institutiilor de aparare, ordine publica si securitate nationala, Prefectura Cluj, ISJ si UBB, si am demarat un proiect pilot de pregatire militara a tinerilor, liceeni si studenti, pe baza de voluntariat. Eu sustin ideea potrivit careia tinerii nostri sa participe la un asemenea program. Perioada de pregatire ar dura doua-trei saptamâni si ar avea loc la finalul anului scolar, in perioada de tabere si scoli de vara pentru liceeni si in perioada de practica pentru studenti, tinerii urmând sa fie incazarmati intr-o unitate militara. Pentru sanatatea poporului român, pentru sanatatea tinerilor, cred ca ar fi benefic un asemenea program de pregatire militara voluntara”, a spus Ioan Manci, citat de Agerpres.

Programul de antrenament s-ar adresa in egala masura baietilor si fetelor si presupune pregatirea acestora intr-o unitate militara, de la ora 5,30 pana la 22,00. Tinerii si-ar incepe ziua cu o serie de exercitii de inviorare, urmate de activitati organizatorice cum ar fi curatenia in dormitoare sau a salii de mese, dar si un program de pregatire militara.

Iti recomandam si: MApN modifica Statutul cadrelor militare, gradatilor si soldatilor

MApN va schimba normele de recrutare si baremele de selectie in armata

Stiri pe aceeasi tema

Procurorii Liviu Tudose si Aurelian Mihaila, suspendati din functie de CSM

Bogdan

Autocarul implicat in accidentul din Brasov apartine Maxibus Trans din Valea Adanca, Iasi

Cristiana Petrariu Bota

Ministerul Educatiei va modifica calendarul mobilitatii personalului didactic prin mutarea etapei de pretransfer in invatamant

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult