-2.9 C
România
5 decembrie 2021
Externe

MApN: NATO mobilizeaza trupe in Europa de Est, in contextul situatiei din Orientul Mijlociu

Ministerul Apararii Nationale (MApN) informeaza ca NATO mobilizează trupe în Europa de Est, în contextul intensificării activităţilor militare ruse în Orientul Mijlociu. Astfel, NATO a luat o serie de măsuri pentru consolidarea apărării colective, în contextul intensificării activităților militare ale Rusiei în Orientul Mijlociu si va dubla efectivele Forţei de reacţie rapidă şi va mobiliza trupe în Europa Centrală şi de Est, inclusiv prin crearea a două centre de comandă suplimentare, în Ungaria şi Slovacia.

Ultimele evoluţii înregistrate în Afganistan şi Siria şi, în mod particular, evenimentele din Kunduz prezintă suficiente motive de preocupare faţă de evoluţiile de securitate din Afganistan.

„Date fiind provocările majore de securitate la adresa Alianţei Nord-Atlantice, considerăm că se impune continuarea şi consolidarea măsurilor de asigurare”, a declarat ministrul Mircea Duşa.

De asemenea, au mai fost create două centre de comandă, în Slovacia și Ungaria.

Mai jos puteti citi comunicatul MApN:

Miniştrii apărării din statele membre NATO au discutat astăzi (ieri – n. red.), la Bruxelles, despre situaţia implementării Planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a NATO şi a obiectivelor stabilite pentru Summitul de la Varşovia în domeniul adaptării strategice a Alianţei, precum şi despre evoluţiile strategiei NATO pentru contracararea războiului hibrid şi posibilele căi de îmbunătăţire a apărării cibernetice.

Ultimele evoluţii înregistrate în Afganistan şi Siria şi, în mod particular, evenimentele din Kunduz prezintă suficiente motive de preocupare faţă de evoluţiile de securitate din Afganistan.

În acelaşi timp, situaţia din Siria reprezintă, în opinia miniştrilor apărării, un motiv de preocupare, în special din perspectiva efectelor generate în planul securităţii din regiune, cât şi al consecinţelor umanitare.

„Date fiind provocările majore de securitate la adresa Alianţei Nord-Atlantice, considerăm că se impune continuarea şi consolidarea măsurilor de asigurare”, a declarat ministrul Mircea Duşa.

Oficialul român a arătat că ţara noastră acordă o importanţă deosebită evoluţiilor legate de dezvoltarea opţiunilor de comandă-control disponibile la nivel aliat în regiune. „După cum deja cunoaşteţi, am finalizat demersurile necesare operaţionalizării pe teritoriul naţional a Unităţii de integrare a forţelor NATO. Complementar, continuăm demersurile privind constituirea Comandamentului Diviziei Multinaţionale de Sud-Est, pentru care ne-am planificat ca, până la Summit-ul de la Varşovia, să fie atinsă Capacitatea Operaţională Iniţială, urmând ca în luna aprilie 2018 să fie declarată capabilitatea operaţională completă”, a precizat ministrul Duşa.

În contextul celor discutate în cadrul reuniunii, demnitarul român a accentuat faptul că România şi-a redefinit contribuţia la Forţa consolidată de Răspuns (eNRF) în cadrul eforturilor aliate de reducere a deficitelor pentru 2016, suplimentând nivelul de participare pe dimensiunea capabilităţilor aeriene cu două elicoptere de căutare-salvare şi patru elicoptere de transport.

În cadrul reuniunii, miniştrii apărării au stabilit înfiinţarea a două noi Unităţi de integrare a forţelor în Slovacia şi Ungaria, precum şi continuarea procesului de operaţionalizare a Strategiei Maritime a Alianţei.

Un subiect important l-a reprezentat pregătirea agendei Summit-ului NATO de la Varşovia, în domeniul adaptării strategice a Alianţei la noul mediu de securitate.

În continuarea programului reuniunii, ministrul Mircea Duşa va participa la sesiunea de lucru NATO-Georgia, unde se vor analiza relaţiile Alianţei cu Georgia, reformele acestei ţări în domeniul apărării şi stadiul implementării Pachetului substanţial de sprijin al NATO pentru Georgia.

Stiri pe aceeasi tema

Teroristul de la Nisa le-a spus politistilor inainte de atac ca livreaza inghetata

Cristiana Petrariu Bota

Putin, Porosenko, Merkel si Hollande se vor intalni miercuri la Minsk pentru a stabili un plan de pace in Ucraina

Delia Ion

Romania a suspendat toate zborurile spre si dinspre Marea Britanie. Se aplica carantina pentru toate persoanele care sosesc din UK

Teodora Badescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult