20.3 C
România
12 septembrie 2024
Mihai Chirica: Unirea Principatelor este cea mai frumoasa realizare a poporului roman
EconomieȘtiri locale

Maratonul de business CCIFER a ajuns la Iasi. Primarul Mihai Chirica: Printre alte proiecte, dorim sa infiintam la Iasi un club francez

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Franceza in Romania (CCIFER) organizeaza, in perioada 19-21 februarie, cea de-a II-a editie a Maratonului de Business CCIFER la Iasi. Reuniunea, gazduita de Primaria muncipiului Iasi, a inceput miercuri cu prima editie regionala a Forumului economic franco-roman „Povestile care schimba jocul” si continua pe parcursul zilei de joi, cu o masa rotunda avand ca tema „Prioritatile educatiei la Iasi”,  iar vineri evenimentul CCIFER va cuprinde vizite si discutii pe tema educatiei la doua licee francofone din Iasi. 

Evenimentele CCIFER sunt dedicate atat mediului de afaceri franco-roman local si mediului academic, cat si autoritatilor publice, cu scopul de a consolida parteneriatele cu comunitatile locale. In cadrul acestora sunt abordate teme precum investitiile si infrastructura, digitalizarea, sanatatea, competentele si meseriile de maine, dezvoltarea start-up-urilor si inovatia.

Acest forum economic franco-roman deschide seria celor 15 evenimente din cadrul celei de-a II-a editii a Maratonului de Business CCIFER la Iasi. Numeroase companii cu capital francez au gasit in Romania o sursa de crestere pe piata europeana nesaturata. Preferinta publicului romanesc pentru numeroase marci franceze este o dovada a succesului lor in Romania. Companiile franceze au adus Romaniei capital si un recent exemplu de succes este Duster. Aceste companii franceze sunt a treia sursa de capital strain din Romania, au creat zeci de mii de locuri de munca, avand o contributie puternica la internationalizarea si la cresterea economiei romanesti. Companiile cu capital autohton sau strain au nevoie de un mediu competitiv si prioritatile sunt dialogul cu autoritatile locale sau nationale, predictibilitatea legislativa si simplificarea interactiunii cu statul. Avem nevoie de o Romanie bine ancorata in Uniunea Europeana, aceasta din urma fiind o sursa unica de stabilitate si de finantare”, a declarat Francois Coste, presedintele CCIFER.

In discursul sau, primarul Mihai Chirica a evidentiat rolul important pe care Franta l-a avut in istoria din ultimele doua secole a Romaniei, cu precadere in timpul Primului Razboi Mondial si, ulterior, in crearea statului unitar roman. Mihai Chirica a adaugat ca are in plan infiintarea unei legatii permanente la Iasi.

Prezenta capitalului francez in Iasi este evidenta. Simtim din ce in ce mai mult ca produsele franceze si capitalul francez sunt benefice bunei colaborari dintre noi. S-au creat locuri de munca, lucruri care au continuat sa devina din ce in ce mai vizibile si care au contribuit nemijlocit la cresterea veniturilor bugetului local iesean. Sa nu uitam faptul ca o companie franceza, Veolia, este cea care a salvat termoficarea din Iasi. Sa nu uitam faptul ca la Bucuresti romanii nostri au avut probleme cu incalzirea, iar la Iasi in acest an nu am avut nici macar o ora de intrerupere de furnizare. Este pentru prima data in acest oras cand, prin investitiile comune pe care le-am realizat, am reusit sa asiguram continuitatea serviciilor de furnizare de agent termic. Am tinut sa amintesc facand o trecere in revista a ceea ce stim si cunoastem pe propria noastra piele ca sa nu vorbim despre altii.

Prezenta capitalului francez trebuie sa fie din ce in ce mai evidenta prin brandurile care au consacrat-o la nivel mondial, mai ales in domeniul industriei de inalta tehnologie aeronautica si aero-spatiala, industria apararii si IT. Trebuie sa facem acest pact impreuna printr-o deschidere tot mai larga din punct de vedere cultural, dar si al prezentei diverselor organisme franceze in viata publica a Iasului. De altfel, mi-am propus, printre alte proiecte, sa infiintam la Iasi un club francez. E o ideea de a mea si a domnului consul Radu Gradinaru. Cred ca este timpul sa-l initiem intr-o piata a prieteniei romano-franceze. Sa avem aici si o legatie permanenta, in care fiecare cetatean iesean sa-si poata gasi conotatiile culturale si intelectuale impreuna cu Franta”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul municipiului Iasi a multumit Ambasadei Republicii Franceze in Romania pentru sprijinul acordat proiectelor Iasului, dar si pentru actiunile intreprinse in comun.

Radu Gradinaru, consulul onorific al Frantei la Iasi, a facut o trecere in revista a evolutiei Municipiului Iasi din ultimii ani. Acesta a militat pentru realizarea de catre statul roman a unor investitii majore de infrastructura in regiune.

Iasul, Capitala Istorica a Romaniei, este orasul cel mai mare, mai frumos si mai dinamic oras din Moldova. Moldova este acea provincie a tarii noastre pe care toata lumea o iubeste pentru pitorescul peisajelor sale, pentru istoria, cultura si traditiile ei, pentru farmecul oamenilor ei, cumsecade si primitori, dar care, de 30 de ani incoace, se intampla sa fie adesea uitata, ca un facut, cand se impart cele bune si aducatoare de progres. Pana la 1 mai Iasul este Capitala Tineretului din Romania, orasul cu cel mai mare ritm de crestere a populatiei din tara, orasul care s-a situat pe locul II intr-un top european al ritmului de crestere a comunitatii IT, orasul care la sfarsitul anului 2020 va avea mult peste 300.000 de metri patrati de birouri noi si moderne, orasul al carui Produs Intern Brut creste in fiecare an cu peste trei miliarde de lei, orasul din care, in ultimii trei ani, au plecat tot mai putini medici spre alte zari, ajungandu-se la doar 78 in 2019. Lista unor astfel de indicatori pozitivi ar putea continua, dar stim cu totii ca statistica este stiinta care ne da voie sa spunem jumatati de adevaruri.

Da, suntem mandri ca Iasul a devenit un pol de dezvoltare pentru industriile si tehnologiile avansate, dar, in acelasi timp, au disparut sectoare intregi din industria traditionala. Unul din principalele motive este lipsa infrastructurii. Ma refer la faimoasa inainte de a se naste Autostrada a Unirii. Da, Produsul Intern Brut creste in fiecare an, dar, cu cele 32,7 miliarde de lei produse anual, Iasul se situeaza abia pe locul sase in tara si pe locul 18 la Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, cu doar 8.691 de euro. Da, autoritatile locale incearca prin politici si masuri specifice sa mentina atractivitatea orasului nostru la cote interesante, dar instabilitatea legislatiei fiscale si, mai ales, lipsa unor investitii publice majore, care sa faca cu ochiul si marilor investitori privati, de multe ori i-au facut pe acestia sa aleaga alte orase. Suntem aici, impreuna, nu pentru a ne plange unii altora de ce nu avem, ci de a vorbi despre ceea ce avem si putem pune la treaba, despre ceea ce ne uneste si ne poate face mai puternici”, a spus Radu Gradinaru.

Conectarea Moldovei cu restul tarii printr-o infrastructura adecvata a fost si principalul subiect al discursului Monicai Jiman, CCSO Pentalog Europe & Asia, in timp ce Paul Butnariu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Iasi, a vorbit despre importanta continuarii investitiilor franceze in zona Iasului si despre necesitatea cresterii nivelului exporturilor catre zona mentionata.

Maratonul de Business CCIFER a inceput miercuri, 19 februarie, cu prima editie regionala a Forumului economic franco-roman „Povestile care schimba jocul”, eveniment gazduit de Primaria Municipiului Iasi.

In cadrul celor doua paneluri de dezbateri moderate de Monica Jiman, CCSO Pentalog Europe & Asia, reprezentanti ai companiilor membre CCIFER au adus in discutie investitiile si infrastructura (Daniel Adochitei, Lider Grup de lucru Constructii & Infrastructura CCIFER, Hakim Boutehra, Director General Renault Commercial, Stéphane Roy De Lachaise, Vice Président Administration Office Michelin Central Europe). Pe marginea subiectului digitalizare – viziunea viitorului au dezbatut Petronel Chiva, Director Business Center Nord-Est – BRD Groupe Société Générale, Adrian Tompea, Product Manager CGM Software, Nicoleta Vatlavec, Corporate Manager Groupama Asigurari. Concluziile forumului au fost trase de Adina Vintan, reprezentant al Bancii Mondiale. Tot miercuri a fost organizat un panel pe sanatate la CGM Software, in bd. Chimiei, nr. 2B.

Joi, 20 februarie, Primaria Municipiului Iasi va gazdui masa rotunda cu tema „Prioritatile educatiei la Iasi”, iar vineri, 21 februarie, vor avea loc vizite si discutii pe tema educatiei la doua licee francofone din Iasi (Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” si Colegiul National „Mihai Eminescu”).

Parteneri strategici ai evenimentului sunt BRD Groupe Société Générale, Groupama Asigurari, Groupe Renault, Michelin, Pentalog. Parteneri institutionali si locali sunt Agentia Consulara a Frantei la Iasi, Banca Mondiala, Primaria Municipiului Iasi, CGM Software, Delphi Technologies, Fab Lab Iasi, Fildas Catena, Fiterman Pharma, Grup Tester, Institutul Francez Iasi, Lear Corporation, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, Colegiul National „Mihai Eminescu”, Romanian Business Leaderes si Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

O comunitate de afaceri fondata pe savoir-faire-ul francez, CCIFER este un lider angajat in dezvoltarea durabila a persoanelor, a companiilor si a Romaniei. CCIFER reuneste peste 600 de companii franceze si romane care reprezinta 18 miliarde de euro si peste 125.000 de locuri de munca. Companiile membre sunt lideri in mai multe sectoare de activitate care formeaza economia locala. CCIFER exprima o pozitie comuna a societatilor membre si a investitorilor francezi in Romania in dialogul cu autoritatile publice.

Articole asemănătoare

Gheorghe Iacob, prorector la UAIC, acuza interventia politicului in universitati

Lucy Ionesco

Punctul de pensie va fi majorat la 1.000 de lei de la 1 iulie 2017

Ioana Badulescu

Accident la Baia Mare in duminica Floriilor, doi morti si noua raniti

Ioana Badulescu