Externe

Marcela Topor, romanca devenita prima doamna a Cataloniei. Carles Puigdemont a fost investit in fruntea Guvernului catalan

Marcela Topor, o jurnalista de origine romana, a devenit prima doamna a Cataloniei, dupa ce sotul ei, Carles Puigdemont, a fost investit in fruntea guvernului, scrie ziarul „Romania Express”. Carles Puigdemont, proaspat ales in fruntea executivului Cataloniei, este casatorit cu romanca Marcela Topor, cuplul avand si doua fiice. Puigdemont vorbeste romana, pe care invatat-o de la sotia sa.

Marcela Topor este o jurnalista de origine romana si este gazda emisiunii „Catalan connections / Conexiuni Catalane”, o emisiune difuzata de postul de televiziune „Catalonia Today”, coordonat de ziarul in limba engleza infiintat de catre sotul ei. In timpul emisiunii, Marcela Topor realizeaza interviuri cu strainii care trec prin regiune.

Marcela Topor si Carles Puigdemont s-au casatorit la Iași si au doua fete. La fel ca soțul ei, Marcela Topor susține ideile politice separatiste ale catalanilor. Mai mult decât atât, ea a publicat un editorial, anul trecut, în care a salutat „începutul procesului de creare a statului catalan, în ciuda faptului că guvernul spaniol a decis să zădărnicească ambițiile catalane”.

„Carles Puigdemont este cel de-al 130-lea preşedinte al Generalitat, născut în urmă cu 53 de ani în Amer, un sat situat la aproximativ 100 de kilometri vest de oraşul Girona, este un politician cu sentimente catalane profunde care, cel mai probabil, va urma politica dusă de Artur Mas, fiind un adept al separării Cataloniei de Spania. Anul trecut a devenit preşedinte al Associació de Municipis per la Independència (Asociaţiei Municipiilor care militează în favoarea Independenţei Cataloniei), ascensiune care i-a deschis acest orizont spre ocuparea postului de preşedinte al Cataloniei.” (romaniaexpres.com)

Así es Marcela Topor, la esposa del 'president' Carles Puigdemont

Catalonia (în catalană Catalunya, în spaniolă Cataluña, în occitană (aranesă) Catalonha) este o regiune din nord-estul Spaniei în care este dominantă limba catalană și care are statutul de regiune autonomă (Comunitat Autònoma). Acoperă o suprafață de 31.950 km² cu o populație de 7.5 milioane, și are capitala la Barcelona.

Constituie nucleul original și cel mai important și mai extins teritoriu al limbii și culturii catalane. Spre deosebire de Regiunea autonomă Catalonia, cunoscută uneori și sub numele de Principat (catalană: „el Principat”) sau de Catalonia strictă (catalană: „la Catalunya estricta”), există și regiunea istorică Catalonia, mai extinsă ca suprafață, care, pe lângă provincia autonomă Catalonia, include Catalonia de Nord (catalană: Catalunya Nord), o provincie a Franței din 1659, provincia vecină Valencia, (catalană: València), Insulele Baleare (catalană: Illes Balears), Andorra, și o zonă adiacentă din Aragon (referită informal ca la Franja de Ponent). Toate aceste zone sunt asociate cu istoria poporului catalan și cu răspândirea limbii catalane. Întreaga regiune istorică amintită este cunoscută sub numele de Țările Catalane (catalană: „Països Catalans”). Termenul Catalonia este, oricum, câteodată aplicat de catalani, mai ales de cercurile naționaliste, pentru întreaga regine istorică vorbitoare de catalană.

Numele oficial al administrației autonome catalane (incluzând consiliul executiv sau guvernul, parlamentul și președintele) este Generalitat de Catalunya. Unii folosesc acest termen numai pentru consiliul executiv sau guvern. De fapt, Generalitat de Catalunya este sistemul (autonom) de guvernământ, întocmai cum Republica Portugheză este sistemul (independent) portughez de guvernământ. Regiunea deține propria ei forță de poliție, Mossos d’Esquadra, care după obținerea autonomiei inlocuiește în mare parte Guardia Civil și Policia Nacional, aflate sub conducerea guvernului central spaniol.

Spre deosebire de Țara Bascilor (comunitățiile autonome Navarra și Pais Vasco), Catalonia nu are un sistem fiscal independent de guvernul spaniol central, de aceea peste 60% din taxele și impozitele din Catalonia se folosesc la menținerea celorlalte comunități autonome mai sărace din Spania, iar Catalonia nu deține un sistem sanitar și de învățământ complet.

Din punct de vedere administrativ,Catalonia este divizată în patru provincii: Barcelona, Girona, Lleida, și Tarragona. De asemenea provinciile sunt divizate in „comarques”, adică districte sau raioane, potrivit Wikipedia.

Foto: Facebook, El Periodico

Articole asemănătoare

Accident de autocar cu studenti Erasmus in Spania. O romanca a murit in accident, in total sunt 13 morti si 43 de raniti

Lucy Ionesco

La Paris au circulat ieri doar masinile cu numar fara sot

Corina Alexandru

Britanicii ar fi de acord cu organizarea unui referendum care sa decida termenii finali privind acordul Brexit

Ioana Badulescu