Brexitul a devenit realitate. In noaptea de vineri spre sambata, Marea Britanie a iesit oficial din Uniunea Europeana, momentul istoric fiind sarbatorit cu sampanie, focuri de artificii si strigate de veselie. Divortul secolului a fost pe alocuri emotionat, insa populatia este impartita in doua tabere, o tabara a adeptilor Brexit si alta a proeuropenilor.
23:00, ora Londrei. Un moment care intra in istorie: Marea Britanie a iesit oficial din Uniunea Europeana. Britanicii pro-Brexit l-au intampinat cu mare bucurie, cu focuri de artificii si cantece, in speranta ca ii asteapta un viitor mai bun.
Cu toate acestea, nu va avea loc o schimbare imediata a situatiei, ci va urma o perioada de tranzitie pana la finalul anului, in care Marea Britanie va continua sa aplice reglementarile europene.
Brexit-ul „nu este sfarsitul, ci inceputul unui nou act al marii noastre istorii nationale”, a declarat vineri prim-ministrul Boris Johnson, in discursul catre natiune sustinut cu o ora inainte de iesirea oficiala din UE.
Stirile zilei:
Consiliul European, prima institutie a UE care a retras steagul Marii Britanii
Marea Britanie, marea despartire de UE! Intre veselie si tristete, Londra ramane o capitala europeana doar pe harta
Ce se schimba?
Mai multe aspecte se schimba in Regatul Unit de la 1 februarie 2020, insa cele mai importante vor fi resimtite dupa 31 decembrie 2020. Acum, Marea Britanie nu mai are reprezentant in Comisia Europeana si nici europarlamentari. Londra nu mai participa, practic, la procesul de decizie din UE.
Blocul comunitar ramane, de la 1 februarie 2020, cu 27 de membri. Prin plecarea a 66 de milioane de locuitori, populatia UE se va reduce la 446 de milioane. Teritoriul Uniunii Europene va scadea cu 5,5%.
De la 1 februarie, Parlamentul European va avea 705 membri, comparativ cu 751 (numarul maxim permis de tratatele UE) inaintea retragerii Regatului Unit. Din cele 73 de mandate care au apartinut Regatului Unit, 27 au fost redistribuite altor state, in timp ce restul de 46 vor fi pastrate pentru potentiale extinderi in viitor. Unul dintre aceste mandate redistribuite revine Romaniei, mai precis fostului ministru Victor Negrescu, care va pleca la Strasbourg ca europarlamentar al PSD.
Daca Regatul Unit ar decide candva sa revina in UE, tara ar trebui sa se supuna procedurii de aderare obisnuite.
Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris pe Twitter ca Brexit nu va afecta oportunitatile Uniunii Europene si ca spera la o colaborare cat mai buna cu Marea Britanie. „Provocarile cu care se confrunta Uniunea Europeana, dar si oportunitatile de care se poate bucura nu se vor schimba dupa Brexit. Vrem sa avem cea mai buna relatie posibila cu Marea Britanie, insa aceasta nu va fi la fel de buna precum calitatea de membru”, a scris sefa Executivului european.
Marea Britanie, risc de criza interna
Irlanda de Nord va continua sa aiba statut special si dupa perioada de tranzitie, ramanand in uniunea vamala UE pana cand va fi stabilit un alt statut, prin negocieri referitoare la relatiile post-Brexit.
Premierul britanic, Boris Johnson, spera sa obtina pana la sfarsitul acestui an un acord comercial care sa reglementeze relatiile Marii Britanii cu Uniunea Europeana dupa Brexit. Un reprezentant al Comisiei Europene a semnalat ca Uniunea Europeana probabil nu va avea timp sa finalizeze pana la sfarsitul anului negocierile cu Marea Britanie privind relatiile post-Brexit.
Eric Mamer, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, a declarat ca negocierile vor putea incepe abia in martie, astfel ca nu se pot finaliza pana la expirarea perioadei de tranzitie post-Brexit, valabila pana pe 31 decembrie 2020.
In afara de problemele comerciale, Marea Britanie risca sa se confrunte cu o criza interna, in conditiile in care politicieni din Scotia, Irlanda de Nord si Tara Galilor pledeaza pentru independenta, pe fondul nemultumirii fata de iesirea tarii din Uniunea Europeana. Majoritatea locuitorilor Scotiei s-au pronuntat in favoarea ramanerii in Uniunea Europeana in referendumul britanic privind Brexit din 2016.