Marea Britanie a stabilit noile reguli pentru imigratie dupa Brexit. Se incheie libertatea de circulatie pentru cetatenii UE, prioritate vor avea lucratorii calificati
Externe

Marea Britanie a stabilit noile reguli pentru imigratie dupa Brexit. Se incheie libertatea de circulatie pentru cetatenii UE, prioritate vor avea lucratorii calificati

Marea Britanie a stabilit noile reguli pentru imigratie post-Brexit. Noua politica de imigratie pune punct libertatii de circulatie pentru cetatenii UE si da prioritate lucratorilor calificati. Astfel, sistemul de imigratie al Regatului Unit post-Brexit nu va impune plafoane numerice, in schimb va da prioritate lucratorilor inalt calificati si va pune capat tratamentului special pentru cetatenii din statele Uniunii Europene, conform ”cartii albe” cu viitoarea politica privind imigratia publicata miercuri de guvernul de la Londra, transmite agentia Reuters.

Obiectivul noului sistem este sa reduca imigratia neta anuala la ”niveluri sustenabile”, la fel cum se mentioneaza in programul electoral al Partidului Conservator pentru alegerile din 2017, care insa stabilea ca tinta precisa reducerea imigratiei nete la sub 100.000 de persoane pe an, tinta ce nu se mai regaseste in documentul publicat acum.

In acest mult asteptat document ce enunta cum intentioneaza Regatul Unit sa abordeze chestiunea imigratiei dupa iesirea din UE, guvernul condus de Theresa May mentioneaza ca doreste sa acorde prioritate lucratorilor calificati si un tratament egal pentru cei comunitari si extracomunitari.

Lucratorii calificati ce vor veni in Regatul Unit dupa inceperea aplicarii noului sistem de imigratie vor trebui sa aiba un contract cu o companie si sa primeasca un salariu care sa nu fie inferior unui anumit prag minim care va fi stabilit anul viitor in urma consultarilor cu mediul de afaceri.

Iti recomandam si: Guvernul Theresa May se pregateste de un Brexit fara acord cu UE. Votul amanat din Parlamentul Marii Britanii va avea loc in ianuarie, insa acordul are sanse mici sa treaca 

Ce urmeaza dupa ce votul Brexit a fost amanat? DW: Specialistii preconizeaza daune serioase pentru economia britanica. Der Tagesspiegel: Stabilirea unei noi date pentru vot nu are sens

Cele mai noi informatii despre Brexit

Va exista de asemenea o prevedere tranzitorie pentru lucratorii temporari, in baza careia cetatenii statelor UE si lucratorii cu orice nivel de calificare proveniti din alte tari cu ”risc scazut” vor putea veni in Regatul Unit pentru o perioada de cel mult 12 luni, chiar daca nu au o oferta de munca. La expirarea perioadei de 12 luni, beneficiarii acestei scheme vor trebui sa paraseasca Regatul Unit timp de cel putin inca 12 luni inainte de a putea primi o alta viza de lucrator temporar. Aceasta prevedere privind lucratorii temporari va fi revizuita in anul 2025.

Temerile privind impactul social al imigratiei au contribuit la votul dat de britanici in 2016 pentru parasirea Uniunii Europene, dar promisiunea premierului Theresa May ca va pune capat libertatii de circulatie pentru cetatenii comunitari a provocat in randurile mediului de afaceri ingrijorari cu privire la capacitatea de a mai acoperi necesarul de forta de munca.

”Noua noastra abordare privind lucratorii calificati va permite angajatorilor (…) sa gaseasca talentele de care au nevoie”, a indicat ministrul de interne Sajid Javid in introducerea ”cartii albe”, el mentionand ca mediul de afaceri va avea timp sa se adapteze noului sistem. Schema privind lucratorii temporari ”va permite mediului de afaceri sa gaseasca personalul de care are nevoie si va ajuta angajatii sa treaca usor la noul sistem de imigratie”, a asigurat oficialul britanic.

El afirmase inainte de publicarea documentului ca noul sistem raspunde dorintei britanicilor de a „prelua controlul asupra frontierelor”, asigurand ca va fi „bazat pe competentele si expertiza pe care le pot aduce oamenii si nu pe tarile de origine”.

Noile criterii de acordare a vizelor vor avea drept obiectiv incurajarea companiilor britanice „sa se orienteze cu prioritate catre mana de lucru nationala”, iar salariul mediu necesar pentru accesul in Marea Britanie va fi stabilit dupa noi consultari, putand ajunge la circa 30.000 de lire (33.300 euro), a explicat ministrul la BBC.

Cetatenii statelor UE nu vor avea nevoie de viza pentru vizitele in scop turistic a caror durata nu depaseste sase luni, iar cetatenii irlandezi vor beneficia in continuare de libertatea de circulatie si de a lucra in Regatul Unit.

Guvernul va trimite joi parlamentului legislatia cu noul sistemul de imigratie, care urmeaza sa fie implementat treptat odata cu incheierea perioadei de tranzitie post-Brexit, stabilita sa se incheie in decembrie 2020, potrivit acordului privind Brexitul incheiat intre Londra si Bruxelles, dar care inca nu a fost votat de parlamentul Marii Britanii.

Related posts

Kovesi este audiata de comisia LIBE pe 26 februarie, s-a schimbat ordinea preferintelor celor trei finalisti pentru postul de Procuror European

Lucy Ionesco

Accident feroviar la Barcelona, un roman se numara printre zecile de raniti

Delia Ion

Rusia a atacat trei nave ucrainene in Marea Neagra, Consiliul de Securitate al ONU se intruneste de urgenta

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult