Brexit - Marea Britanie
Breaking News

Marea Britanie cere Uniunii Europene o perioada de gratie extinsa pana in 2023

Marea Britanie a cerut Uniunii Europene o prelungire pana in 2023 a perioadei de gratie cu privire la controalele efectuate asupra schimburilor comerciale intre Irlanda de Nord si restul Regatului Unit. Masura ar avea rolul de a reduce impactul Brexitului asupra acestei provincii, informeaza BBC. 

Sursa citata mentioneaza ca ministrul Michael Gove i-a scris vicepresedintelui pentru relatii interinstitutionale al Comisiei Europene, Maros Sefcovic, pentru a cere solutii politice urgente, potrivit Agerpres.

„Increderea a fost erodata, s-au produs pagube si de aceea este nevoie de actiuni urgente”, a declarat Gove marti in Camera Comunelor. El a subliniat ca supermarketurile si celelalte companii trebuie sa aiba siguranta ca vor putea sa furnizeze in continuare produse pentru consumatori.

In cadrul acordului privind retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeana, cele doua parti au convenit o perioada de gratie privind controalele asupra produselor alimentare transportate de supermarketuri si unii angrosisti din Marea Britanie catre Irlanda de Nord, pentru a reduce impactul noilor reguli post-Brexit.

Potrivit BBC, premierul Boris Johnson a declarat ca UE a „subminat” Acordul de retragere prin faptul ca executivul comunitar a amenintat cu blocarea exporturilor de vaccin anti-COVID-19 peste frontiera irlandeza.

Acordul de retragere garanteaza o frontiera deschisa intre UE si provincia Irlanda de Nord, fara a exista controale asupra produselor exportate. Totusi, Comisia Europeana a propus invocarea articolului 16, care permite UE si Regatului Unit sa suspende orice aspect care, in opinia lor, provoaca ”dificultati economice, pentru societate si pentru mediu”.

Executivul UE a adoptat vineri un mecanism de control al exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19 produse in tarile UE, pentru a impiedica iesirea din blocul comunitar a unor cantitati de vaccin care, in virtutea contractelor incheiate cu companiile farmaceutice, sunt destinate statelor membre.

Stiri pe aceeasi tema

Kovesi este cercetata disciplinar de Inspectia Judiciara pentru trei abateri. Sefa DNA ar fi folosit un ton superior si agresiv cu colegii sai procurori

Ioana Badulescu

Studiu: Romania, tara cu cei mai multi cetateni care muncesc intr-un stat european. Exodul de creiere lasa urme adanci pe plan economic si social

Cristiana Petrariu Bota

Ziua Mondiala a Prematuritatii. Diana Gamulescu, presedintele Asociatiei Prematurilor, ne vorbeste despre drama copiilor nascuti prematur in Romania: Ce copil sa dai la o parte ca sa oferi altuia sansa la viata?

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult