Marea Britanie. Firmele au facut mai multe concedieri anticipand sfarsitul schemei de sprijinire a locurilor de munca, care ulterior a fost prelungita
Externe

Marea Britanie. Firmele au facut mai multe concedieri anticipand sfarsitul schemei de sprijinire a locurilor de munca, care ulterior a fost prelungita

Oficiul National de Statistica (ONS) din Marea Britanie a anuntat o crestere record a ratei somajului ca efect al pandemiei de coronavirus. Principalele sectoare afectate sunt industria ospitalitatii si vanzarile cu amanuntul. Firmele din Regatul Unit au facut mai multe concedieri ca de obicei, anticipand sfarsitul schemei de sprijinire a locurilor de munca, care ulterior a fost prelungita de Guvernul condus de Boris Johnson.

Potrivit datelor publicate de ONS, in perioada august-octombrie 2020, rata somajului a urcat la 4,9%, de la 4,8%.

Numarul celor disponibilizati a ajuns la nivelul record de 370.000 de oameni in perioada august – octombrie 2020, desi in octombrie se inregistrase o scadere. Astfel, numarul total al somerilor a atins 1,7 milioane de persoane.

Iti recomandam: Marea Britanie a identificat o mutatie a virusului SARS-CoV-2. Noi restrictii in Londra

Analistii prognozasera o crestere la 5,1% a ratei somajului, iar Banca Angliei (BoE) previziona recent ca pana la finalul anului rata somajului va ajunge la 6,3% si la aproape 8% in trimestrul doi din 2021.

„Per ansamblu, vedem o continuare a recentelor tendinte, cu o slabiciune accentuata a pietei fortei de munca”, a apreciat Darren Morgan, director in cadrul ONS.

Numarul locurilor de munca vacante a urcat la 547.000 in perioada septembrie – noiembrie 2020, in scadere cu aproximativ o treime fata de anul trecut.

Pe statele de plata ale companiilor erau in noiembrie cu 819.000 mai putini angajati decat la inceputul pandemiei, arata datele ONS.

Cele mai afectate sectoare au fost industria ospitalitatii (unde au fost aproximativ o treime din locurile de munca pierdute) si vanzarile cu amanuntul.

De ce s-au facut mai multe concedieri

Firmele au crescut numarul angajatilor disponibilizati, anticipand sfarsitul schemei de sprijinire a locurilor de munca, schema care initial urma sa se incheie in decembrie, dar a fost prelungita de guvern pana la 31 martie 2021.

Ministrul britanic de Finante, Rishi Sunak, a anuntat luna trecuta extinderea pana in martie 2021 a schemei de sprijinire a locurilor de munca, care urma sa se incheie in decembrie, pentru companiile care au nevoite sa-si opreasca activitatea si pentru angajatii lor. Programul, care va costa probabil miliarde de lire sterline, prevede ca Executivul va plati pana la 80% din salariul fiecarui angajat, cu o limita de 2.500 de lire sterline (3.272 dolari) pe luna, daca lucreaza pentru companii care au fost fortate sa se inchida temporar.

„Extinderea schemei furnizeaza un colac de salvare pentru multi angajati in timpul lunilor de iarna dificile, dar marea intrebarea este ce se va intampla dupa 31 martie 2021”, a declarat Tej Parikh, economist-sef la Institute of Directors.

 

Articole asemănătoare

Permisele auto din Marea Britanie, fara valabilitate in UE dupa Brexit

Ioana Badulescu

Finantarea educatiei din Marea Britanie, in discursul Reginei din Parlamentul de la Londra

Lucy Ionesco

Franta ar putea decreta stare de alerta maxima de luni, 5 octombrie, in Paris si suburbii

Lucy Ionesco