13.4 C
România
28 septembrie 2021
Boris Johnson a anuntat planul de iesire din izolare care va aplicat de Marea Britanie in urmatoarele doua luni
Externe

Marea Britanie incepe pregatirile pentru lipsa unui acord post-Brexit cu UE, a anuntat Boris Johnson

Intr-un context sensibil generat de cresterea exponentiala a cazurilor de coronavirus, Marea Britanie incepe pregatirile pentru lipsa unui acord post-Brexit cu Uniunea Europeana. Premierul britanic Boris Johnson a anuntat ca incepe pregatirile pentru un Brexit fara acord dupa expirarea tranzitiei post-Brexit, transmit agentiile de presa din Marea Britanie.

Boris Johnson a declarat ca Marea Britanie va incepe pregatirile pentru data de 1 ianuarie 2021 cu aranjamente care se apropie mai mult de cele ale Australiei, in contextul in care nu accepta prelungirea tranzitiei si nici concesii pentru a mentine standardele comunitare.

„Am ajuns la concluzia ca trebuie sa ne pregatim pentru data de 1 ianuarie 2021 cu aranjamente care se apropie mai mult de cele ale Australiei, bazate pe principii simple ale comertului liber global”, a declarat Boris Johnson.

„Daca nu va exista o schimbare fundamentala de abordare, intentionam sa mergem pe solutia Australiei. Si trebuie sa facem acest lucru cu multa incredere. Devine clar ca Uniunea Europeana nu accepta acordul de tipul celui al Canadei, pe care noi l-am cerut initial. Nu pare curios ca dupa ce am fost stat membru UE 45 de ani nu ne vor oferi conditiile acordate Canadei”, a mai afirmat Boris Johnson.

Australia are aranjamente comerciale cu Uniunea Europeana, dar nu are inca un acord comercial complet. Negocierile pentru un acord comercial au fost initiate in 2018.

Potrivit Sky News, Boris Johnson sustine ca nu se retrage din negocieri: „Insa le transmit sa vina ei aici, sa vina la noi, daca va exista o schimbare fundamentala de abordare”.

Premierul scotian, Nicola Sturgeon, a criticat dur atitudinea Guvernului Boris Johnson in negocierile cu Uniunea Europeana, considerand ca expirarea tranzitiei post-Brexit fara acord este „iresponsabila” si reiterand obiectivul desprinderii Scotiei de Marea Britanie.

Negocierile dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana privind relatiile post-Brexit par a fi in impas, iar Guvernul Boris Johnson a refuzat in mod repetat sa accepte prelungirea perioadei de tranzitie post-Brexit, care expira pe 31 decembrie 2020. Tensiunile s-au amplificat in contextul in care Guvernul Boris Johnson vrea sa modifice unele clauze ale Acordului Brexit, un plan considerat a fi o incalcare a reglementarilor internationale.

Uniunea Europeana a avertizat Marea Britanie, intr-o declaratie adoptata joi la summitul de la Bruxelles, ca progresele in negocierile privind relatiile post-Brexit sunt insuficiente, indemnand statele membre sa se pregateasca inclusiv pentru scenariul incheierii tranzitiei fara niciun acord.

 

Stiri pe aceeasi tema

Un avion supersonic de linie va fi lansat de Airbus. Pasagerii vor ajunge de la Londra la New York in doar 1 ora

Cristiana Petrariu Bota

Deutsche Welle: La ce ajuta sanctiunile economice internationale?

Ioana Badulescu

ALEGERI IN UNGARIA: Jobbik, partidul de extrema dreapta, a castigat alegerile parlamentare

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult