Marea Britanie introduce un nou sistem de imigrari de la 1 ianuarie 2021. Ambasada Marii Britanii la Bucuresti detaliaza modul in care cetatenii romani pot cere viza
Breaking News

Marea Britanie introduce un nou sistem de imigrari de la 1 ianuarie 2021. Ambasada Marii Britanii la Bucuresti detaliaza modul in care cetatenii romani pot cere viza

Marea Britanie va introduce un nou sistem de imigrari de la 1 ianuarie 2021 ca urmare a intrarii in vigoare a procedurii Brexit. Noul sistem este pe baza de puncte si va fi aplicat si cetateniilor romani, potrivit Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti care a oferit detalii despre modul in care cetatenii romani pot face cerere de viza si ce trasee procedurale pot urma daca doresc sa se mute in Marea Britanie pentru a trai acolo sau pentru a studia sau lucra.

Ce se intampla in cazul cetatenilor UE care pleaca in UK inainte de 1 ianuarie 2021
Cetatenii UE care doresc sa vina in Marea Britanie inainte de 1 ianuarie 2021 vor continua sa beneficieze de exercitarea drepturilor lor conform prevederilor aranjamentelor de tranzitie, care permit continuarea libertatii de miscare intre Marea Britanie si Uniunea Europeana.

Cetatenii UE care sosesc inainte de expirarea perioadei de tranzitie, la 31 decembrie 2020, precum si membrii de familie, vor fi eligibili pentru Programul de Inregistrare a Cetatenilor UE (EU Settlement Scheme). Ei vor avea la dispozitie perioada de pana la 30 iunie 2021 pentru a depune o cerere in baza prevederilor acestei scheme.

Dupa 1 ianuarie, cetatenii UE pot merge fara viza in UK pentru vizite scurte

In cadrul noului sistem de imigrari, incepand cu anul viitor vom trata cetatenii UE ca cetateni ce nu necesita viza, ceea ce inseamna ca pot veni in Marea Britanie ca vizitatori pentru o perioada de sase luni fara a fi nevoie sa obtina o viza.

Un vizitator poate intra in Marea Britanie de mai multe ori in aceasta perioada, dar nu poate ajunge sa locuiasca efectiv in Marea Britanie prin mecanismul vizitelor repetate sau continue.

Vizitatorii se pot angaja intr-o gama larga de activitati, cum ar fi efectuarea de vacante, participarea la sedinte si conferinte sau participarea la cursuri scurte, dar nu pot munci si nici accesa fonduri publice.

Cei care vor sa munceasca, sa locuiasca sau sa studieze in UK trebuie sa ceara viza. Au nevoie de un punctaj

Cei care doresc sa ramana pe perioade mai lungi de sase luni, cu scopul de a munci, a studia sau a locui in Marea Britanie, vor trebui sa depuna o cerere de viza. Cererea va putea fi depusa pe site-ul GOV.UK, dar atentie, va trebui demonstrat ca se indeplinesc criteriile relevante si punctajul necesar vizei pentru care se depune cererea.

Cetatenii UE care primesc viza vor primi si acces securizat la informatiile privind statutul lor de imigrare prin intermediul unui serviciu online, pe care il vor putea folosi pentru a-si confirma drepturile si pentru a accesa servicii diverse, in loc sa foloseasca un document fizic privitor la statutul lor.

Solicitantii de viza care poseda un pasaport biometric vor putea completa cererea, inclusiv confirmarea identitatii, folosind o aplicatie de smartphone. S-ar putea ca unii solicitanti sa trebuiasca sa se prezinte la un Centru pentru Cereri de Viza daca nu poseda pasaport biometric, nu pot folosi aplicatia sau cip-ul lor biometric nu poate fi citit.

Solicitantii de viza vor avea de platit o taxa de cerere de viza.

Taxe ce trebuie achitate

In afara de oferta de vize pentru lucratorii din domeniul sanatatii si ingrijirii si in afara de cazul in care se aplica o anumita exceptare de la regimul vizelor, toti solicitantii care sosesc in Marea Britanie pentru o perioada mai indelungata decat sase luni vor trebui de asemenea sa achite Suprataxa de Sanatate pentru Imigrare (IHS), care le va permite accesul la sistemul de sanatate din Marea Britanie prin intermediul Sistemului National de Sanatate (NHS). Puteti regasi si alte informatii despre IHS aici.

Verificarea cazierului judiciar. Cand este refuzata viza

In cadrul noului sistem de imigrari, Marea Britanie va introduce o abordare unitara, coerenta si mai ferma cu privire la cazierul judiciar ce se va aplica tuturor cetatenilor. Cei ce doresc sa intre pe teritoriul Marii Britanii pot fi refuzati daca:

– Au o condamnare cu inchisoare de cel putin 12 luni;

– Au savarsit o fapta penala care a cauzat daune grave;

– Sunt recidivisti care dau dovada de o nesocotire constanta a legii;

– Caracterul, conduita sau cercul lor de apropiati inseamna ca prezenta lor nu va contribui la binele public.

Regimul pasapoartelor dupa 1 ianuarie 2021

Pana pe 1 octombrie 2021 cetatenii UE pot intra in Marea Britanie cu pasaport sau document national de identitate asa cum o fac si acum.

Incepand cu 1 octombrie 2021, cetatenii UE, SEE si Elvetiei vor avea nevoie de pasaport pentru a calatori in Marea Britanie. Cu toate acestea, cetatenii UE, SEE si Elvetiei ale caror drepturi sunt protejate prin Acordul de Retragere, de exemplu cei care intra sub incidenta Programului de Inregistrare a Cetatenilor UE (EU Settlement Scheme) si a prevederilor privind micul trafic de frontiera (muncitorii la frontiera) vor putea sa calatoreasca in Marea Britanie folosind documentele nationale de identitate pana la 31 decembrie 2025 cel putin.

Reglementari pentru muncitorii calificati care vor sa lucreze in Marea Britanie

In cadrul noului sistem, orice persoana care se deplaseaza in Marea Britanie pentru a munci va trebui sa demonstreze ca indeplineste un anumit set de cerinte pentru care i se vor atribui puncte. Nu exista un plafon maxim pentru numarul de persoane care pot face cerere pe Traseul muncitorilor calificati.

Pentru a fi eligibili pentru aceasta viza solicitantii trebuie sa demonstreze ca:

• Au o oferta de munca – sustinuta de un sponsor agreat de Ministerul de Interne – la nivelul de calificare corespunzator, din partea unui angajator cu sediul in Marea Britanie;

• Au obtinut salariul minim corespunzator calificarii (adica 25.600 GBP sau salariul actual pentru locul de munca efectiv, oricare dintre cele doua va fi cel mai mare);

• Stapanesc limba engleza la nivelul mediu B1 (asa cum este definit in Cadrul Comun European de Referinta pentru limbi straine).

Daca solicitantul castiga intre 20.480 de lire sterline (pragul minim de salariu pentru toti muncitorii calificati) si 25.600 GBP este posibil sa faca totusi cerere de viza pentru Muncitori Calificati „dand la schimb” puncte pentru anumite caracteristici ca sa se incadreze in cerinta salariului. Este posibil de exemplu sa dea puncte la schimb daca:

• Are un loc de munca intr-un domeniu care sufera de lipsa de forta de munca;

• Are un doctorat intr-un subiect relevant pentru locul de munca;

• Este nou-venit pe piata muncii din Marea Britanie (cerinta salariului pentru nou-veniti va fi cu 30% mai scazuta decat cea pentru muncitori cu experienta indiferent de domeniu, pana la limita inferioara de 20.480 GBP).

Domeniul medical, avantajat: viza in procedura rapida

Guvernul Marii Britanii apreciaza contributia vitala adusa de medici, asistente medicale si alti lucratori din domeniul sanatatii proveniti din strainatate la Sistemul National de Sanatate (NHS) si la mai largul Sector de Sanatate si Ingrijire. Aceasta oferta de viza asigura ca persoanele ce lucreaza in ocupatii eligibile din domeniul sanatatii si au o oferta de munca din partea NHS, sectorului social sau de ingrijire sau a unui angajator sau organizatie care presteaza servicii catre NHS sunt motivate sa vina in Marea Britanie.

Aceasta oferta de viza face parte din traseul Muncitorilor Calificati si ca atare orice solicitant de viza pentru Sanatate si Ingrijire trebuie sa indeplineasca toate cerintele pentru traseul Muncitorilor Calificati.

Pentru a fi eligibili pentru aceasta viza solicitantii trebuie sa demonstreze ca:

– Au o oferta de munca intr-unul dintre posturile calificate definite in cadrul NHS sau sectoarelor aflate in legatura directa cu acesta;

– Au obtinut salariul minim corespunzator calificarii;

– Stapanesc limba engleza la nivelul mediu B1 (asa cum este definit in Cadrul Comun European de Referinta pentru limbi straine).

Aceasta este o viza in procedura rapida, cu taxe de cerere mai mici si sprijin direct pe tot parcursul procesului de procesare a cererii. Solicitantii si apartinatorii lor vor fi scutiti de la plata Suprataxei de Sanatate pentru Imigrare si vor beneficia de taxe de cerere mai mici.

Reglementari pentru muncitorii cu inalta calificare. Viza „Talent Global”
Marea Britanie doreste sa atraga cele mai bune si inteligente talente din intreaga lume. Viza de tip Talent Global permite sosirea in Marea Britanie a solicitantilor cu cea mai inalta calificare fara a detine o oferta de munca si obtinerea anterioara a unui salariu minim. Solicitantii nu sunt obligati sa indeplineasca cerinta stapanirii limbii engleze pana ce nu fac cerere de rezidenta permanenta.

De asemenea nu sunt obligati sa indeplineasca cerinta mijloacelor financiare de intretinere.

Aceasta este o viza flexibila, valabila pana la 5 ani. Este disponibila pentru solicitantii din urmatoarele categorii:

– Stiinta si medicina

– Stiinte umaniste

– Inginerie

– Cercetare stiintifica

– Tehnologie informatica

– Arte si cultura

Pentru a face cerere de viza, solicitantii trebuie:

– Sa fie persoane cu recunoastere internationala, atat la cel mai inalt nivel cat si ca lideri in domeniul lor, sau sa se fi dovedit foarte promitatori si sa aiba sanse mari sa devina lideri in domeniul lor;

– Sa fie agreati de un organism competent din domeniul Talent Global. Exista sase asemenea organisme competente Aprobate de Ministerul de Interne britanic. Organismul competent evalueaza aptitudinile, capacitatea si realizarile solicitantului si da Ministerului de Interne un aviz consultativ de sustinere. Lista integrala a organismelor competente se gaseste aici.

– Sa faca cerere de viza la nu mai tarziu de 3 luni de la primirea scrisorii de sustinere.

Procedura rapida pentru savanti si cercetatori de top
Marea Britanie a introdus o optiune de procedura rapida si pentru savanti si cercetatori de top care doresc sa vina in Marea Britanie, procedura aflata in competenta agentiei nationale de finantare UK Research and Innovation (Cercetare si Inovare Stiintifica in Marea Britanie). Aceasta optiune se adreseaza solicitantilor din domeniul stiintei, tehnologiei, ingineriei si matematicii (STEM).

Pentru a putea face cerere solicitantii trebuie:

– Sa fi primit un premiu denumit dupa o somitate sau o bursa de prestigiu;

– Sa detina o functie universitara de conducere, cum ar fi Profesor Universitar sau Conferentiar Universitar, in cadrul unei institutii de invatamant superior, institutii de cercetare stiintifica sau institut eligibile;

– Sa fie membru al unei echipe de cercetatori finantate din fonduri publice si care a primit finantari sau premii de prestigiu.

Vizele de studii

Marea Britanie va continua sa primeasca studenti talentati si cu potential mare in universitatile sale si alte forme de invatamant superior, colegii pentru educatie continua si limba engleza, precum si institutii de invatamant independente. Nu exista o limita superioara a numarului de studenti straini care pot veni in Marea Britanie la studii.

Pentru a obtine o viza de studii solicitanti vor trebui sa demonstreze ca:

– Li s-a oferit un loc la un curs desfasurat de o institutie de invatamant acreditata, lucru ce se poate demonstra cu ajutorul unei Confirmari de Primire la Studii (Confirmation of Acceptance for Studies – CAS), care este un atestat in format electronic ce contine detalii despre cursul respectiv. Lista institutiilor de invatamant acreditate de Ministerul de Interne se gaseste la adresa: https://www.gov.uk/government/publications/register-of-licensed-sponsors-students;

– Stapanesc limba engleza la nivelul mediu B2 (asa cum este definit in Cadrul Comun European de Referinta pentru limbi straine) atunci cand studiile se afla la nivel de diploma de licenta (RQF 6) sau mai inalt. Studentii care merg la studii sub nivel de diploma de licenta trebuie sa demonstreze stapanirea limbii engleze la nivelul B1.

Traseul vizei de studii necesita o dovada a existentei unor mijloace financiare ca parte a procedurii de solicitare. Cu toate acestea Romania si multe alte tari nu se afla de obicei sub incidenta necesitatii de a dovedi existenta de mijloace financiare cu exceptia unor situatii exceptionale. In asemenea situatii, solicitantii vor fi contactati de Serviciul Britanic pentru Vize si Imigrari (UK Visas and Immigration) dupa depunerea cererii. Gasiti mai mule informatii despre acest subiect la https://www.gov.uk/student-visa/money.

Institutiile de invatamant superior din Marea Britanie isi stabilesc fiecare propriile taxe de studii pentru studentii straini, asa ca persoanele care doresc sa mearga la studii trebuie sa verifice direct care sunt taxele la acea institutie la care vor sa mearga.

Pentru studentii care vor ajunge in Marea Britanie dupa 1 ianuarie 2021 si vor incepe cursurile inainte de sfarsitul lunii iulie 2021:

– Acestia vor fi eligibili pentru statutul de platitor de taxe de studii la nivelul unui student cetatean britanic si vor primi si o subventie pentru taxa de studii pe durata cursurilor la care participa. Aici conditia este de a fi locuit in Marea Britanie, SEE sau Elvetia pe o perioada mai mare de 3 ani inainte de a fi facut cerere de viza de studii. Totusi, in cadrul noului Traseu pentru Studii al sistemului de imigrari al Marii Britanii, ei vor trebui sa faca cerere de viza de studii inainte de sosirea in Marea Britanie.

Pentru studentii care intentioneaza sa ajunga in Marea Britanie dupa 1 ianuarie 2021 si sa inceapa cursurile dupa data de 1 august 2021:

– Acestia va trebui sa faca cerere de viza de studii inainte de sosirea in Marea Britanie, in cadrul noului Traseu pentru Studii al sistemului de imigrari al Marii Britanii. Ei nu vor mai fi eligibili pentru statutul de platitor de taxe de studii la nivelul unui student cetatean britanic.

Cei aflati la studii in Anglia NU vor fi eligibili pentru sprijin financiar acordat studentilor.

Cei aflati la studii in Tara Galilor, Scotia sau Irlanda de Nord vor trebui sa se consulte cu organismele relevate de finantare a studentilor si sa verifice daca se incadreaza in criteriile pentru obtinerea de sprijin financiar acordat studentilor.

Vize de studii postuniversitare

Traseul pentru studii postuniversitare va fi lansat in vara lui 2021, iar un student eligibil trebuie sa fi finalizat cu succes studii de licenta sau mai inalte in Marea Britanie si sa detina viza de resedinta ca student valabila la momentul introducerii acestui mecanism. Traseul pentru studii postuniversitare va da acestor studenti posibilitatea de a locui si munci in Marea Britanie sau a cauta un loc de munca, pe o perioada de 2 ani (3 ani pentru doctoranzi). Acest traseu nu beneficiaza de niciun fel de subventii si va permite de asemenea solicitantilor sa treaca la traseele pentru munca daca pot indeplini cerintele.

Solicitantii sunt cei care vor fi finalizat totalitatea studiilor de licenta in Marea Britanie cu exceptia cazurilor unde exista permisiunea pentru studii din strainatate sau studiile la distanta au fost necesare din cauza Covid-19. Nu exista obligatia de a dovedi existenta de mijloace financiare si solicitantii nu vor fi obligati sa demonstreze stapanirea limbii engleze deoarece vor fi demonstrat deja acest lucru prin absolvirea studiilor de licenta la o universitate britanica.

Vize pentru elevi

Exista o viza separata pentru elevi, disponibila pentru copii cu varsta intre 4 si 17 ani. Pentru aceasta viza solicitantii vor trebui sa demonstreze ca:

– Au o oferta neconditionata pentru un loc la o scoala independenta;

– Dispun de mijloace financiare pentru achitarea taxelor de scolarizare si a cheltuielilor de trai;

– Au consimtamantul in scris al parintilor sau tutorelui pentru a invata in Marea Britanie;

– Daca au 16 ani sau peste, ca sunt intr-adevar elevi (ceea ce ar putea implica participarea la un interviu pentru stabilirea credibilitatii).

Vize pentru intreprinzatori inovatori si start-up-uri
Traseele pentru Inovatori si Start-up-uri sunt gandite in asa fel incat sa atraga talentul antreprenorial in Marea Britanie, precum si ideile de afaceri inovatoare care pot apoi creste la un nivel superior. Niciunul dintre cele doua trasee nu are o limita superioara si ambele sunt deschise pentru persoane fizice sau echipe care doresc sa deschida o afacere noua, inovatoare in Marea Britanie.

Viza pentru inovatori

Acest traseu se aplica oamenilor de afaceri cu mai multa experienta care au lucrat deja intr-un domeniu si cauta sa deschida o afacere noua, inovatoare in Marea Britanie. Aceasta viza este valabila 3 ani initial si poate fi prelungita. Pentru a fi eligibili solicitantii trebuie:

– Sa aiba o idee de afaceri inovatoare, viabila si care poate creste ulterior, sprijinita de un organism de atestare agreat de Ministerul de Interne. Organismele de Atestare sunt fie Furnizori de Studii Superioare, fie organizatii de afaceri care poseda un istoric de sprijinire a intreprinzatorilor cu sediul in Marea Britanie si au sprijinul unui Minister. Organismele de Atestare evalueaza fiecare cerere pentru a se asigura ca este vorba de ceva inovator, viabil si care poate creste ulterior si apoi vor raspunde de monitorizarea progreselor firmei careia ii acorda sprijinul lor. Lista completa a organismelor de atestare se gaseste la: https://www.gov.uk/government/publications/guidance-on-applications-under-global-talent;

– Sa demonstreze un nivel de finantare necesar pentru investitia in firma lor. Nivelul actual este 50.000 GBP;

– Sa demonstreze ca dispun de mijloacele financiare pentru a-si acoperi costurile de trai, in afara de cazul in care locuiau in Marea Britanie de 12 luni inainte de depunerea cererii. La ora actuala aceste mijloace se ridica la 1.270 GBP pentru solicitantul principal plus alte cheltuieli pentru apartinatori. Finantarea trebuie sa fi fost detinuta pe o perioada de 28 de zile consecutive;

– Sa stapaneasca limba engleza la nivelul mediu B2 (asa cum este definit in Cadrul Comun European de Referinta pentru limbi straine).

Viza pentru start-up se aplica persoanelor care doresc sa-si deschida prima lor firma, dar in Marea Britanie.

Aceasta viza este valabila 2 ani initial, dar solicitantii pot ulterior sa treaca in categoria Inovator, daca indeplinesc acele conditii. Pentru aceasta viza solicitantii trebuie:

– Sa aiba o idee de afaceri inovatoare, viabila si care poate creste ulterior, sprijinita de un organism de atestare agreat de Ministerul de Interne. Organismele de Atestare sunt fie Furnizori de Studii Superioare, fie organizatii de afaceri care poseda un istoric de sprijinire a intreprinzatorilor cu sediul in Marea Britanie si au sprijinul unui Minister. Organismele de Atestare evalueaza fiecare cerere pentru a se asigura ca este vorba de ceva inovator, viabil si care poate creste ulterior si apoi vor raspunde de monitorizarea progreselor firmei careia ii acorda sprijinul lor. Lista completa de organisme de atestare se gaseste la: https://www.gov.uk/government/publications/guidance-on-applications-under-global-talent;

– Sa demonstreze ca poseda mijloacele financiare pentru a-si acoperi costurile de trai, in afara de cazul in care locuiau in Marea Britanie de 12 luni inainte de depunerea cererii. La ora actuala aceste mijloace se ridica la 1.270 GBP pentru solicitantul principal plus alte cheltuieli pentru apartinatori. Finantarea trebuie sa fi fost detinuta pe o perioada de 28 de zile consecutive;

– Sa stapaneasca limba engleza la nivelul mediu B2 (asa cum este definit in Cadrul Comun European de Referinta pentru limbi straine).

Ce se va intampla cu muncitorii sezonieri

Politica Guvernului Marii Britanii privitoare la muncitorii sezonieri incepand cu anul 2021 se afla la ora actuala in proces de studiu. Mai multe informatii despre acest subiect vor fi puse la dispozitie pe site-ul Gov.uk.

Mai multe informatii despre noul sistem de imigrari al Marii Britanii se pot regasi la adresa www.gov.uk/guidance/new-immigration-system-what-you-need-to-know.

Stiri pe aceeasi tema

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016. Gabriela Firea, noul primar al Capitalei. Rezultate pe sectoare. PNL, umilit in Bucuresti

Bogdan

Se anunta haos pe aeroporturile din Romania. Greva ROMATSA va produce intarzieri si anulari in cazul multor curse

Ioana Badulescu

Concerte de 1 Mai pe litoral. Programul evenimentelor din Constanta, Mamaia, Vama Veche

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult