Marea Britanie se confrunta din nou cu o criza politica dupa ce Liz Truss, recent instalata in functia de premier, a demisionat din funtie dupa mai multe zile de incertitudine care prevesteau acesta decizie.
Liz Truss a luat aceasta decizie importanta dupa intalnirea pe care a avut-o cu trei membri marcanti ai Partidului Conservator, Sir Graham Brady, presedinte al Comitetului conservatorilor brutanici, Therese Coffey, vicepremier si Jake Berry, liderul partidului. Ajunsa in fruntea guvernului de la Londra intr-un moment dificil din punct de vedere economic si politic, Liz Truss a recunoscut ca s-a vazut pusa in imposibilitatea de a duce la bun sfarsit mandatul impus de partidul pe care il reprezinta si, implicit, a avut o singura optiune, aceea de a demisiona din functia de premier.
„Am venit in functie intr-o perioada de mare instabilitate economica si internationala. Familiile si intreprinderile erau ingrijorate de cum sa-si plateasca facturile. Razboiul ilegal al lui Putin in Ucraina ameninta securitatea intregului nostru continent, iar tara noastra a fost afectata prea mult timp de cresterea
economica scazuta. Am fost aleasa de Partidul Conservator cu un mandat pentru a schimba acest lucru.
Am livrat proiectul privind facturile la energie si reducerea asigurarilor nationale. Am stabilit o viziune pentru o economie cu taxe reduse, care sa aiba o crestere ridicata si care sa profite de libertatile Brexit-ului.
Recunosc totusi, având in vedere situatia, ca nu pot indeplini mandatul pentru care am fost aleasa de Partidul Conservator. Prin urmare, am vorbit cu Majestatea Sa Regele pentru a-l anunta ca imi dau demisia din functia de lider al Partidului Conservator. in aceasta dimineata, m-am intâlnit cu presedintele Comitetului 1922, Sir Graham Brady. Am convenit ca vor avea loc alegeri pentru conducere in saptamâna viitoare. Acest lucru ne va asigura ca ramânem pe calea de a ne indeplini planurile fiscale si de a mentine stabilitatea economica si securitatea nationala a tarii noastre. Voi ramane prim-ministru pâna când va fi ales un succesor”, a transmis Truss, citata de The Guardian. Liz Truss a rezistat in functie 44 de zile. Criza politica s-a amplifict inca de miercuri in Marea Britanie, dupa ce ministrul de Interne, Suella Braverman, a anuntat ca demisioneaza din functie. Suella Braverman şi-a motivat plecarea prin faptul ca a trimis un document oficial folosind mesageria sa personala, o „incalcare tehnica” a regulilor guvernului. Totodata, ea a criticat cabinetul lui Liz Truss, spunând ca nu s-a tinut de „angajamentele cheie care au fost promise alegatorilor”.
Suella Braverman este a doua membra care a parasit, in mai putin de o saptamâna, cabinetul britanic, dupa concedierea lui Kwasi Kwarteng, ministru de Finante. Cu ratele dobânzilor la creditele ipotecare in creştere rapida şi inflatia ajunsa oficial la maximul ultimilor 40 de ani (10,1% in septembrie), Truss – care a fost aleasa de membrii Partidului Conservator tocmai pe baza promisiunii de a scadea taxele şi impozitele in paralel cu mentinerea cheltuielilor publice – a pierdut lupta pentru a convinge publicul britanic şi formatiunea de guvernamânt ca poate face fata crizei costurilor vietii in Regatul Unit.