LIZ TRUSS
Breaking News

Marea Britanie: Liz Truss a demisionat din functia de premier si adanceste criza politica din Regat

Marea Britanie se confrunta din nou cu o criza politica dupa ce Liz Truss, recent instalata in functia de premier, a demisionat din funtie dupa mai multe zile de incertitudine care prevesteau acesta decizie.

Liz Truss a luat aceasta decizie importanta dupa intalnirea pe care a avut-o cu trei membri marcanti ai Partidului Conservator, Sir Graham Brady, presedinte al Comitetului conservatorilor brutanici, Therese Coffey, vicepremier si Jake Berry, liderul partidului. Ajunsa in fruntea guvernului de la Londra intr-un moment dificil din punct de vedere economic si politic, Liz Truss a recunoscut ca s-a vazut pusa in imposibilitatea de a duce la bun sfarsit mandatul impus de partidul pe care il reprezinta si, implicit, a avut o singura optiune, aceea de a demisiona din functia de premier.

„Am venit in functie intr-o perioada de mare instabilitate economica si internationala. Familiile si intreprinderile erau ingrijorate de cum sa-si plateasca facturile. Razboiul ilegal al lui Putin in Ucraina ameninta securitatea intregului nostru continent, iar tara noastra a fost afectata prea mult timp de cresterea
economica scazuta. Am fost aleasa de Partidul Conservator cu un mandat pentru a schimba acest lucru.

Am livrat proiectul privind facturile la energie si reducerea asigurarilor nationale. Am stabilit o viziune pentru o economie cu taxe reduse, care sa aiba o crestere ridicata si care sa profite de libertatile Brexit-ului.
Recunosc totusi, având in vedere situatia, ca nu pot indeplini mandatul pentru care am fost aleasa de Partidul Conservator. Prin urmare, am vorbit cu Majestatea Sa Regele pentru a-l anunta ca imi dau demisia din functia de lider al Partidului Conservator. in aceasta dimineata, m-am intâlnit cu presedintele Comitetului 1922, Sir Graham Brady. Am convenit ca vor avea loc alegeri pentru conducere in saptamâna viitoare. Acest lucru ne va asigura ca ramânem pe calea de a ne indeplini planurile fiscale si de a mentine stabilitatea economica si securitatea nationala a tarii noastre. Voi ramane prim-ministru pâna când va fi ales un succesor”, a transmis Truss, citata de The Guardian. Liz Truss a rezistat in functie 44 de zile. Criza politica s-a amplifict inca de miercuri in Marea Britanie, dupa ce ministrul de Interne, Suella Braverman, a anuntat ca demisioneaza din functie. Suella Braverman şi-a motivat plecarea prin faptul ca a trimis un document oficial folosind mesageria sa personala, o „incalcare tehnica” a regulilor guvernului. Totodata, ea a criticat cabinetul lui Liz Truss, spunând ca nu s-a tinut de „angajamentele cheie care au fost promise alegatorilor”.

Suella Braverman este a doua membra care a parasit, in mai putin de o saptamâna, cabinetul britanic, dupa concedierea lui Kwasi Kwarteng, ministru de Finante. Cu ratele dobânzilor la creditele ipotecare in creştere rapida şi inflatia ajunsa oficial la maximul ultimilor 40 de ani (10,1% in septembrie), Truss – care a fost aleasa de membrii Partidului Conservator tocmai pe baza promisiunii de a scadea taxele şi impozitele in paralel cu mentinerea cheltuielilor publice – a pierdut lupta pentru a convinge publicul britanic şi formatiunea de guvernamânt ca poate face fata crizei costurilor vietii in Regatul Unit.

Articole asemănătoare

Romania inregistreaza 1.339 de cazuri noi de persoane infectate cu Covid-19. Creste numarul deceselor

Lucy Ionesco

Incident armat la Istanbul. Doi barbati au luat cu asalt sediul AKP, partidul de guvernamant

Lucy Ionesco

Rezultate partiale oficiale la alegerile parlamentare 2020 dupa numararea a 99% dintre voturi

Lucy Ionesco