Marea Britanie, marea despartire de UE! Intre veselie si tristete, Londra ramane o capitala europeana doar pe harta
Breaking NewsExterne

Marea Britanie, marea despartire de UE! Intre veselie si tristete, Londra ramane o capitala europeana doar pe harta

A sosit ziua cea mare pentru Marea Britanie! Intre veselie si tristete, Regatul Unit iese oficial din Uniunea Europeana, la miezul noptii, astfel ca Londra ramane o capitala europeana doar pe harta. In Regatul Unit al Marii Britanii oamenii sunt impartiti in doua tabere: cei pro Brexit si pro-europenii. Si unii si altii spun ca vor incheia noaptea cu o sticla de bere.

Sustinatorii Brexit sunt entuziasmati, spun ca e Ziua Independentei. De cealalta parte, iubitorii Uniunii Europene sunt resemnati si pesimisti. La miezul noptii, premierul Boris Johnson se va adresa natiunii intr-un mesaj video postat pe retelele de socializare.

Presa scrie ca Boris Johnson doreste sa transmita un mesaj de unitate, pentru a elimina divizarea din societatea britanica, dupa referendumul din 2016. De altfel, Boris Johnson vrea sa ingroape cuvantul „Brexit”.

Sustinatorii Brexit s-au adunat sa sarbatoreasca, in fata Parlamentului, inca din cursul dupa amiezii. In tabara optimistilor, sunt cei convinsi ca, pe cont propriu, Marea Britanie va fi mai bine din toate punctele de vedere.

Spiritele s-au incins cand si-au facut aparitia cei care regreta plecarea din clubul comunitar.

„Marele salt in necunoscut”, „O cacealma riscanta” – sunt cateva dintre titlurile din presa pro-Uniunea Europeana, iar The Guardian are pe prima pagina un articol intitulat „O mica insula” – adica Marea Britanie va fi insignifianta si decuplata de restul lumii, de la miezul noptii incolo.

Premierul Boris Johnson petrece ultimele ore de dinainte de Brexit intr-o sedinta de guvern in mod simbolic la Sunderland, primul oras care in 2016 raporta votul majoritar in favoarea retragerii din Uniunea Europeana.

La miezul noptii, Boris Johnson se va adresa natiunii, cu un mesaj video pe Facebook.

Boris Johnson va merge pe ideea de unitate, de care societatea britanica are nevoie acum, dupa aproape 4 ani de certuri nesfarsite. Unul dintre artizanii Brexit, Boris Johnson vrea acum sa scoata din uz acest cuvant-vedeta, deja intrat dictionare.

Londra ramane, asadar, o capitala europeana doar pe harta, geografic. 

Articole asemănătoare

Bilantul cazurilor de coronavirus, in crestere in Romania

Lucy Ionesco

Lista de ministri din Guvernul Dancila, anuntata de premierul desemnat dupa sedinta CExN al PSD

Ioana Badulescu

Atentionare de calatorie pentru romanii care merg in Grecia

Lucy Ionesco