Daca Regatul Unit se razgandeste in legatura cu Brexit-ul dupa ce a iesit din blocul comunitar, atunci poate face din nou cerere de aderare la UE “ca tara terta”, a declarat Michel Barnier, negociatorul sef al UE pentru Brexit, relateaza agentiile de presa internationale, citand Reuters.
Michel Barnier a fost intrebat luni, la o conferinta catolica sustinuta in Bruxelles, cum va raspunde UE daca Regatul Unit decide sa ramana in blocul comunitar, posibil ca urmare a unui al doilea referendum.
“Daca Regatul Unit isi modifica liniile rosii, atunci noi ne vom adapta imediat”, a declarat Michel Barnier, citat de agentiile de presa internationale. Totodata, Michel Barnier a completat ca “dupa Brexit, va fi o tara terta, si ca o tara terta poate cere sa adere la UE”.
Iti recomandam si: Calendar preconizat de premierul May pentru adoptarea unui acord post-Brexit intre Marea Britanie si UE
Cele mai noi informatii despre Brexit sunt aici
Marea Britanie si UE au ajuns la un acord preliminar post Brexit care acopera aspectele viitoarelor parteneriate din sectorul financiar, precum si schimbul de date
Remarcile lui Michel Barnier par sa sugereze ca orice revenire asupra Brexit-ului va avea loc doar dupa ce Regatul Unit va parasi Uniunea Europeana.
In discursul sau, ce a durat aproape doua ore, Barnier a avertizat ca un Brexit fara un acord ar putea insemna “un salt in intuneric” pentru trei milioane de cetateni europeni care traiesc in Regatul Unit si pentru cei 1,5 milioane de britanici din Uniunea Europeana.
“Noi am dorit de la inceput un acord cu Regatul Unit, pentru a instaura certitudine acolo unde Brexit-ul a creat atata incertitudine si deseori anxietate”, a completat oficialul european.
“Suntem aproape de finalul negocierilor privind un acord de retragere a regatului din UE, dar raman de rezolvat subiecte dificile, si anume problema privind frontiera dintre Republica Irlanda si provincia britanica Irlanda de Nord”, a mai declarat Michel Barnier.
Comentariile lui Barnier survin dupa un sondaj neobisnuit de amplu, efectuat pe un esantion de 20.000 de persoane din Regatul Unit de agentia Survation pentru canalul de televiziune Channel 4, care arata o reorientare a 6% din intentiile de vot din tabara Leave catre tabara Remain de la referendumul din 2016 si o diferenta de opt puncte procentuale in cadrul celui de-al doilea vot.