Marea Britanie revine la masa negocierilor cu UE pe ultima suta de metri in speranta ca va reusi in cele din urma sa ajunga la un consens in ceea ce priveste un acord post-Brexit. Discutiile vor incepe joi dupa-amiaza la Londra si vin dupa un sir intreg de discutiile anterioare esuate.
De fapt, UE si UK se afla pentru ultima oara la masa negocierilor pentru un acord post-Brexit. Negociatorul-sef din partea Regatului, David Frost, a anuntat ca discutiile vor fi reluate in urma unui apel al negociatorului-sef european, Michel Barnier, conform Reuters.
„Am ajuns la concluzia ca un fundament pentru negocierile cu UE si Michel Barnier a fost restabilit. Discutii serioase vor avea loc in fiecare zi si vor incepe de maine dupa-amiaza, 22 octombrie, la Londra”, a scris Frost pe Twitter.
Intr-o declaratie separata, un purtator de cuvant al prim-ministrului Boris Johnson a precizat ca nu exista garantii ca aceste discutii se vor incheia cu un succes, dar a adaugat ca solutia cea mai buna este gasirea unui acord.
„Este nevoie de doi pentru a ajunge la un acord. Este foarte posibil ca negocierile sa nu reuseasca. In acest caz, Regatul Unit va incheia perioada de tranzitie in termenii unui acord similar cu cel pe care UE il are cu Australia si asa vom prospera”, a adaugat acesta.
Boris Johnson spunea, saptamana trecuta, ca Marea Britanie se pregateste sa paraseasca piata unica si uniunea vamala europeana fara un acord comercial, mentionand ca nu exista vointa politica din partea UE pentru semnarea unui acord de tipul celui semnat cu Canada. Acest lucru ar insemna insa ca relatiile comerciale dintre Regatul Unit si UE vor fi guvernate numai de regulile Organizatiei Mondiale a Comertului.
Johnson a mai declarat ca este dispus sa continue negocierile daca europenii isi schimba abordarea si cauta ei redeschiderea discutiilor: „Le spunem sa ne caute ei (Uniunea Europeana – n. red.)”.
Negocierile se lovesc de trei subiecte divergente: accesul pescarilor europeni in apele britanice, care intereseaza in mod special Franta, garantiile cerute Londrei privind libera concurenta si reglementarea diferendelor comerciale. In ansamblu UE, ar vrea un acord extins care sa cuprinda si norme europene privind concurenta, mediul sau fiscalitatea, in timp ce Londra doreste doar un acord clasic de liber schimb.