Cetatenii UE vor trebui sa raspunda la trei intrebari daca vor ramane in Marea Britanie dupa Brexit. Vor fi doua tipuri de statut
Externe

Marea Britanie si UE au ajuns la un acord preliminar post Brexit care ar da in continuare companiilor britanice acces pe pietele europene

Marea Britanie si Uniunea Europeana au ajuns la un acord preliminar care ar da companiilor britanice din sectorul financiar in continuare acces pe pietele UE dupa Brexit. Informatia a fost dezvaluita de cotidianul londonez The Times.

Potrivit unor surse guvernamentale, citate de publicatia The Times, acordul acopera toate aspectele viitoarelor parteneriate in domeniul serviciilor financiare, ca si schimbul de date in acest domeniu.

Astfel, acordul prevede ca toate companiile de servicii financiare din UK ar urma sa-si continue operatiunile ca in prezent dupa 29 martie 2019, data iesirii din UE, Uniunea acceptand faptul ca Marea Britanie are reglementari echivalente in domeniu.

Aceasta evolutie urmeaza trimiterii de catre ministrul pentru iesirea din UE, Dominic Raab, a unei scrisori catre comitetul parlamentar pentru Brexit, in care spune ca guvernul se asteapta sa incheie negocierile de ansamblu cu UE, „probabil pe 21 noiembrie”.

Ministrul Raab a mentionat ca rezolvarea problemei frontierei dintre Republica Irlanda si provincia britanica Irlanda de Nord dupa Brexit creaza „preocupare”, dar ca nici in aceasta chestiune partile nu sunt departe de un acord.

Premierul Theresa May declarase saptamana trecuta ca acordul cu UE este negociat in proportie de 95%, dar aceasta afirmatie fusese primita cu scepticism, dat fiind faptul ca la summitul UE din 18 – 19 octombrie partile nu au convenit asupra niciunui text si subiectul a fost amanat pentru un summit ulterior, in noiembrie sau chiar decembrie 2018.

Premierul May a cerut liderilor de afaceri sa faca lobby in parlament pentru sprijinirea acordului cu UE

Cotidianul The Times relateaza ca premierul May a avut marti seara un dineu cu peste 130 de directori executivi ai firmelor din City-ul Londrei – cartierul de afaceri, in care le-a cerut acestora sa faca lobby pe langa deputatii din Camera Comunelor, pentru ca acestia sa voteze in favoarea ratificarii acordului dupa semnarea sa cu liderii statelor membre UE.

La ora actuala o buna parte a deputatilor Partidului Conservator condus de premierul May se opun acestui acord, considerand ca face prea multe concesii fata de UE.

Serviciile financiare au contribuit in 2017 cu 6,5% la Produsul Intern Brut al Marii Britanii, jumatate din aceasta contributie provenind de la companii cu sediul la Londra.

Stirea despre acordul privitor la serviciile financiare a fost primita pozitiv de pietele financiare, unde lira sterlina s-a apreciat in raport cu euro si dolarul, desi este in continuare mult sub nivelul de dinaintea referendumului din 23 iunie 2016 prin care electoratul a votat in favoarea iesirii din UE.

Articole asemănătoare

François Hollande a remaniat guvernul de la Paris. De ce a facut aceasta schimbare cu 14 luni inainte de alegeri?

Lucy Ionesco

La Oxford se studiaza Limba Romana! Uite cine invata limba de care unii romani au ajuns sa se fereasca

Lucy Ionesco

Grecia ar putea iesi din zona euro, sustine sefa FMI. Cat de probabil este un Grexit

Lucy Ionesco