25 C
România
17 septembrie 2021
Cetatenii UE vor trebui sa raspunda la trei intrebari daca vor ramane in Marea Britanie dupa Brexit. Vor fi doua tipuri de statut
Externe

Marea Britanie si UE nu se inteleg cu privire la drepturile cetatenilor europeni care vin in Regat in perioada de tranzitie de 2 ani dupa Brexit

Uniunea Europeană și Marea Britanie sunt pe poziții divergente în chestiunea drepturilor cetățenilor europeni care vin în Regatul Unit în propusa perioada de tranziție de doi ani de după Brexit dintre 2019 și 2021. 

Miniștri din guvernul condus de Theresa May au asigurat parlamentari eurosceptici ai Partidului Conservator de guvernământ că Marea Britanie nu va ceda presiunilor UE de a acorda drepturi depline cetățenilor europeni care vin acolo în primii doi ani după ieșirea țării din Uniune, data de principiu fiind 29 martie 2019, potrivit cotidianului britanic The Times.

Săptămâna viitoare reprezentanți britanici și UE urmează să înceapă negocieri cu privire la un acord privind perioada de tranziție de după 2019 și potrivit unor surse de la Bruxelles citate de cotidianul londonez poziția britanică nu este prea fermă.

Guvernul de la Londra are alte priorități între care cea principală este negocierea unui acord privind accesul pe piața UE după martie 2019, date fiind și îngrijorările exprimate pe această temă de oamenii de afaceri britanici.

Marți, negociatorul șef al Parlamentului European, Guy Verhofstadt, a insistat că UE nu va face niciun compromis cu privire la drepturile migranților în perioada de tranziție post-Brexit.

Marea Britanie și UE au convenit deja de principiu la sfârșitul lui decembrie 2017 că toți cetățenii UE aflați în UK și toți cetățenii britanici aflați în țările UE înainte de 29 martie 2019 se vor bucura de drepturi depline după Brexit.

Printre acestea se numără și dreptul de acces la Curtea Europeană de Justiție timp de opt ani după 2019, adică până în 2027. Dacă cererea UE va fi acceptată de UK atunci acest drept se va prelungi până în 2029.

O altă cerere a UE este extinderea după Brexit a drepturilor de rezidență ale cetățenilor non-UE rude ale cetățenilor europeni din Marea Britanie.

Între timp, potrivit cotidianului The Guardian președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, ar fi exprimat simpatie pentru o propunere ca UE să finanțeze cererile de rezidență permanentă făcute de cetățenii europeni din Marea Britanie în perspectiva Brexit.

Ministerul britanic de interne a menționat posibilitatea introducerii unei taxe de 72 de lire sterline (80 euro) pentru fiecare cerere de statut „stabilit” făcută de cetățenii UE din Marea Britanie.

Stiri pe aceeasi tema

OMS a declarat pandemie de coronavirus la nivel mondial

Cristiana Petrariu Bota

Cel mai mare aeroport din Europa va crea o zona speciala pentru pasagerii care vin din tari cu noul coronavirus

Cristiana Petrariu Bota

Tratatul Schengen ar putea fi suspendat la viitorul Consiliu European

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult