Marea Britanie sustine ca Julian Assange nu va fi extradat in Ecuador, dupa ce va parasi ambasada din Londra

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu octombrie 26, 2018 17:39

Marea Britanie sustine ca Julian Assange nu va fi extradat in Ecuador, dupa ce va parasi ambasada din Londra

Marea Britanie a transmis Ecuadorului in august ca fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, nu va fi extradat daca va parasi ambasada ecuadoriana din Londra, unde locuieste din 2012, a informat Inigo Salvador, procurorul general al Ecuadorului, scrie Reuters.

Julian Assange ramane refugiat la ambasada Ecuadorului din Londra Intr-un raspuns scris, Marea Britanie a explicat ca nu a primit nicio cerere de extradare si a informat ca Assange nu va sta mai mult de sase luni in inchisoare in Regatul Unit pentru ca a incalcat termenii cautiunii cautand azil in ambasada.

Salvador a precizat ca Ecuadorul a transmis raspunsul britanicilor catre avocatii lui Assange, dar a notat ca daca Assange va continua sa stea in ambasada, Ecuadorul ii va impune noi conditii.

„Assange a avut de ales intre a se preda autoritatilor britanice avand aceste asigurari sau sa ramana in ambasada Ecuadorului, dar avand in vedere ca sederea sa a durat sase ani fara niciun semn de rezolvare, vom implementa noi reguli”, a declarat Salvador la o conferinta de presa.

Nu este clar daca asigurarile Marii Britanii inca mai sunt valabile. Marea Britanie a dat asigurari ca Assange va fi tratat „intr-un mod uman si corespunzator” daca va parasi ambasada. Julian Assange s-a refugiat in reprezentanta diplomatica ecuadoriana in urma cu sase ani, initial cu scopul de a evita sa fie extradat in Suedia, unde era acuzat de viol, o procedura care a fost clasata.

In prezent, el se teme sa iasa din sediul ambasadei, pentru a nu fi arestat si apoi extradat catre Statele Unite, din cauza ca a difuzat, pe WikiLeaks, mii de documente confidentiale apartinand diplomatiei americane. Justitia britanica a mentinut un mandat de arestare emis pe numele sau, din cauza ca nu si-a respectat eliberarea pe cautiune in timpul procedurii suedeze.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.

Ultima ora