Economie

Marian Ilie, un roman obisnuit care a ridicat un sat cu fonduri europene din fata calculatorului

Marian Ilie este un om obisnuit, care a avut parte de o soarta nu tocmai fericita, insa tocmai acest aspect l-a facut sa nu se dea batut. Ba mai mult, a luptat si pentru ceilalti, nu doar pentru el. Marian Ilie a ridicat un sat cu fonduri europene stand in fata calculatorului si ii invata pe oameni cum pot obtine bani europeni. 

Un accident banal l-a tintuit in urma cu 12 ani in scaunul cu rotile, dar nu s-a dat batut. S-a adunat si a mers mai departe. De fapt, Marian Ilie este unul dintre romanii care nu s-au lasat invinsi de soarta. S-a ridicat si odata cu el a ridicat si satul in care s-a nascut. Din scaunul cu rotile si din fata calculatorului a schimbat si schimba fata locului si mentalitatile oamenilor. Ii invata pe oameni cum sa acceseze banii europenilor, le schimba mentalitati, ii invata cum sa munceasca, le schimba viata.

Intr-un parc amenajat cu fonduri europene, accesate de el, Marian Ilie canta si pare fericit, potrivit unui reportaj marca Romania te Iubesc difuzat de Pro TV. Are si de ce. De cativa ani gandeste proiecte si atrage in Luncavita bani din Europa – si nu numai. Iar oamenii invata de la el cum pot obtine finantare.

Anul trecut se lucra de zor la drumul care lega satul de Dunare. Iar prin sat se tragea canalizare. Tot pe fonduri de la Uniune. Ne-am intors la Marian Ilie acum. Drumul catre Dunare e gata.

“Cine si-ar fi imaginat acum 2 ani de zile ca noi vom avea in balta indicatoare rutiere?”, spune Marian ilie. “Suna ciudat dar pe vremea aceasta, cand ploua, nu puteai sa intri cu cu nimic. Acum o sa mergem pana la Dunare cu 80 la ora. “

Viata lui Marian e legata de apa. ”Eram la nunta unui coleg de facultate si nu stiu, asa a fost sa fie. N-avem niciodata frica de apa. Dar am vrut sa le demonstrez cat de tare sunt eu. Am intrat in spatele unui val, era apa mica si mi-am rupt coloana la nivel cervical.”

S-a intamplat acum 12 ani. Dupa ce si-a mai mai revenit a inceput sa petreaca ore in fiecare zi in fata calculatorului. “Omul din Romania nu mai crede ca el poate schimba ceva…”, spune Marian. Asa ca, din fata calculatorului, a inceput sa schimbe fata localitatii pe banii europenilor. Iar oamenii au inceput sa ii calce pragul.

Le vorbeste oamenilor pe limba lor. “Eu le spun bai trebuie sa veniti cu ideea. Sa credeti tare in ea, nu are rost sa va dau un exemplu de ce ati putea lua. In afara de pokere si baruri puteti sa depuneti orice. Astea nu se finanteaza”.

Tanti Florica a fost trimisa de Marian la studii, tot printr-un proiect. Acum are afacerea ei, cu papura impletita. Si proiecte sunt multe. Marian IIie ii aduna pe sateni si le arata cum sa isi schimbe vietile cu ajutorul fondurilor europene. In ultimii ani, mai bine de 10 milioane de euro au ajuns la Luncavita si fata satului s-a schimbat.

Anul trecut Marian ne-a aratat si proiectul sau de suflet. Aici urma sa-si ridice o pensiune pentru persoanele cu dizabilitati. Acum e aproape gata.

Marian Ilie este unul dintre romanii care nu s-au lasat invinsi de soarta. S-a ridicat si o odata cu el a ridicat si satul in care s-a nascut. Din scaunul cu rotile si din fata calculatorului a schimbat si schimba fata locului si mentalitatile oamenilor. Ii invata pe oameni cum sa acceseze banii europenilor, le schimba mentalitati, ii invata cum sa munceasca, le schimba viata.

Stiri pe aceeasi tema

Aveti bancnote de 500 euro printre economii? BCE a decis sa opreasca tiparirea lor

Cristiana Petrariu Bota

CEC Bank va deschide filiale in tarile cu mari comunitati de romani

Ioana Badulescu

Legea salarizarii unitare: Soldatii si gradatii MApN vor avea o solda mai mare

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult