19.5 C
România
25 septembrie 2023
Marian Vanghelie, arestat preventiv pentru 30 de zile. Ce acuzatii i se aduc primarului Sectorului 5
Breaking News

Marian Vanghelie, arestat preventiv pentru 30 de zile. Ce acuzatii i se aduc primarului Sectorului 5

Marian Vanghelie a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pentru abuz in serviciu, luare de mita si spalare de bani. Decizia de arestare luata in cazul lui Marian Vanghelie nu este definitiva, dar este executorie. Primarul Sectorului 5 poate contesta masura de arestare preventiva, decizia urmand a fi luata de un alt complet al instantei supreme. Marian Vanghelie a ost arestat preventiv in dosarul in care este acuzat de luare de mita pentru favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru in atribuirea unor contracte de lucrari publice ale Primariei Sectorului 5.

Primarul Marian Vanghelie a ajuns in Arestul Politiei Capitalei sambata, in jurul orei 8:30. El a plecat de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) sambata, in jurul orei 00.40, ordonanta de retinere emisa pe numele sau expirand vineri, in jurul orei 22.45.

Marian Vanghelie a declarat la plecare ca este foarte obosit, pentru ca joi, dupa ce a fost retinut, a ajuns tarziu in arestul Politiei Capitalei, unde a stat de vorba cu echipa din camera in care a fost incarcerat. Cand a fost adus la ICCJ pentru judecarea propunerii DNA de arestare preventiva, Marian Vanghelie spunea ca are „un loc in celula pentru Ponta si Oprea”.

Ce acuzatii i se aduc lui Vanghelie

Potrivit procurorilor, incepand din 2007 pana in prezent, Marian Vanghelie, in schimbul unor foloase materiale, l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru sa obtina, pentru societatile pe care acesta din urma le controleaza, acordarea a numeroase contracte de lucrari publice, in valoare totala de aproximativ doua miliarde de lei.

Pentru atribuirea si plata contractelor de executie de lucrari publice, Vanghelie a perceput un „comision” de aproximativ 20% din valoarea contractelor incheiate intre Primaria Sectorului 5 si institutii din subordinea acesteia, pe de o parte, si societatile controlate de Dumitru, pe de alta parte.

„Comisionul” respectiv a fost platit de catre omul de afaceri lui Marian Vanghelie, prin intermediul lui Mircea-Sorin Niculae si a unei alte persoane apropiate lor, respectiv Daniel-Nicolae Dinut, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

Acest comision a fost platit, in parte, si sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, incheiate de catre SC Premier Palace SRL (societate controlata, prin intermediul unor societati de tip off-shore, de Marin Dumitru) si societati comerciale controlate, prin interpusi, de Vanghelie, contracte in temeiul carora cea dintai firma platea celor din urma sume semnificative de bani.

Din datele existente in cauza a reiesit ca beneficiare a unor astfel de contracte (si a sumelor de bani aferente acestora) au fost printre altele si societatile Bucuresti SA si Fashion Brand Management SRL, la care era asociat Mircea Niculae, si Economat Sector 5 SRL, al carei director general este Laura Ciocan.

O parte a „comisionului” a fost platit prin cedarea a doua imobile noi in favoarea unor persoane apropiate lui Vanghelie.

De asemenea, pentru garantarea platii „comisionului” de 20% din valoarea contractelor publice, un om de afaceri a cedat controlul unei societati comerciale unor apropiati ai lui Vanghelie, sustin procurorii DNA.

Alta modalitate de plata a „comisionului” de 20% a constat in achitarea de catre societatile controlate de catre aceeasi persoana a cheltuielilor de renovare si amenajare a unor spatii utilizate de catre societatea controlata de Fashion Brand Management SRL.

In aceeasi perioada, Vanghelie si Niculae (actionar majoritar la societatea comerciala Bucuresti SA si asociat unic la societatea comerciala Fashion Brand Management SRL) au transferat sume de bani provenite din comiterea infractiunilor de luare de mita, sub forma achizitionarii de bunuri mobile si imobile si sub forma introducerii acestora in patrimoniul societatilor comerciale controlate de cei doi, in scopul ascunderii originii ilicite a acestora.

Totodata, cei doi au disimulat adevarata natura a provenientei cu privire la doua imobile pretinse de Vanghelie de la administratorul mai multor societati comerciale, spun procurorii.

De asemenea, Vanghelie ar fi disimulat adevarata natura a provenientei partilor sociale la societatea Eurowest Imob Consulting SRL, parti sociale pretinse de acesta de la Marin Dumitru.

Potrivit documentelor anchetatorilor, Marin Dumitru ar fi cedat controlul societatii comerciale Splai SA, care are in proprietate numeroase cladiri si terenuri, unor persoane apropiate lui Vanghelie. Astfel, partile sociale ale firmei Eurowest SRL (care detine majoritatea actiunilor la Splai SA) ar fi fost cedate in favoarea soferului lui Vanghelie, Adrian Murgoci.

Adrian Murgoci, Laura Ciocan si sotul ei, Sorin Ciocan, au facut afirmatii mincinoase in legatura cu fapte si imprejurari esentiale, actionand cu scopul de a impiedica tragerea la raspundere penala a lui Vanghelie, sub aspectul comiterii infractiunilor mentionate anterior, mai spun anchetatorii.

Related posts

CEx al PSD a votat numele noilor ministri din Guvernul Tudose – Nica, Stanescu si Stroe. Propunerile vor ajunge luni la Cotroceni

Ioana Badulescu

Top 5 sfaturi pentru surprinderea siluetelor în fotografii

Ioana Badulescu

Ce ascunde generalul Florian Coldea? Un fost ofiter SRI face DEZVALUIRI INCENDIARE. VIDEO

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult