Social

Mariana Ghena este noul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii CSM

Mariana Ghena a fost aleasa, vineri, in functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii se alege pentru un mandat de un an.

Mariana Ghena a declarat ca magistratii nu vor o lege a raspunderii pana cand nu vor avea si conditiile de lucru ale judecatorilor si procurorilor din alte state europene si i-a transmis ministrului Justitiei ca iminenta initiativa legislativa este „o problema sensibila”. „Nu o dorim, nu o vedem in alta modalitate decat cea reglementata in prezent.

In cadrul proiectului de management prezentat de Mariana Ghena la prima sedinta a noului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecatoarea a aratat ca nu se pune problema adoptarii unei legi privind raspunderea materiala a magistratilor pana cand nu se vor atinge si conditiile de lucru ale judecatorilor si procurorilor din alte state europene.

„In ceea ce priveste mult discutata raspundere materiala a magistratilor, iminenta initiativa legislativa, este o problema sensibila, chiar si pentru dumneavoastra, domnule ministru (Florin Iordache, ministrul Justitiei, n.r.), in activitatea pe care o veti desfasura. Nu o dorim, nu o vedem in alta modalitate decat cea reglementata in prezent”, a spus Mariana Ghena.

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a declarat, inaintea sedintei de constituire a noului CSM, ca este necesara o lege a raspunderii magistratilor, iar aceasta ar putea intra in dezbatere la Parlament cel tarziu in februarie, dupa ce va avea discutii cu reprezentantii sistemului judiciar.

Noii membri ai CSM sunt: Simona Camelia Marcu – Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), Mariana Ghena – ICCJ, Lia Savonea – Curtea de Apel Bucuresti, Nicoleta Margareta Tint – Curtea de Apel Brasov, Andrea Annamaria Chis – Curtea de Apel Cluj, Gabriela Baltag – Tribunalul Neamt, Evelina Mirela Oprina – Tribunalul Ilfov, Mihai Andrei Balan – Judecatoria Timisoara, Mihai Bogdan Mateescu – Judecatoria Ramnicu Valcea, Codrut Olaru – Parchetul de pe langa ICCJ, Cristian Mihai Ban – Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, Florin Deac – Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures, Nicolae Andrei Solomon – Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, Tatiana Toader – Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2.

CSM este format din 19 membri, dintre care 14 sunt alesi in adunarile generale ale magistratilor si sunt validati de Senat. Din Consiliu mai fac parte doi reprezentanti ai societatii civile, care participa numai la lucrarile in plen si trei membri de drept ai Consiliului, respectiv ministrul Justitiei, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si procurorul general. Mandatul membrilor CSM are o durata de 6 ani si nu poate fi reinnoit.

Stiri pe aceeasi tema

A nins in zona de munte a Romaniei, la Cabana Postavaru zapada depaseste 20 cm. Meteorologii anunta ninsori la munte si in urmatoarele zile

Ioana Badulescu

Medicii si pacientii pot participa la consultarile privind Dosarul Electronic de Sanatate

Cristiana Petrariu Bota

Inundatii in Constanta. Pompierii au intervenit de urgenta la Constanta, Navodari si Corbu

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult