Jurnalistul Marin Traian, realizatorul ”Un zambet pe 16 mm” si prezentatorul cunoscutului „Album duminical”, a murit. Cele doua productii au fost foarte apreciate inainte de 1989, insa pentru scenariile pe care le scria, Marin Traian a fost nevoit sa suporte deseori mecanismele de cenzura ale regimului comunist.
De-a lungul carierei, Marin Traian a primit Premiul pentru umor 1992 – Revelion 92 (spectacol de divertisment), Premiul APTR 1997 pentru întreaga activitate. Marin Traian a povestit pentru Jurnalul National cat de greu era să faci divertisment pe vremea regimului comunist şi cum puteai să „fentezi” sistemul.
Cât l-a costat pe Marin Traian un zâmbet pe 16 mm? Uneori, chiar mult. Pentru că, dacă depăşea anumite limite ale acelui bun-simţ penibil impus de regimul Ceauşescu, atunci i se scotea emisiunea de pe post – Un zâmbet pe 16 mm fiind o emisiune cu iz satiric, ce s-a difuzat pe vremea aceea la TVR. Dar Marin Traian a făcut ce-a făcut şi a reuşit să-şi ducă „zâmbetul” până la capăt, adică până în 1989, rubrica lui fiind singura satirică acceptată atunci în televiziune.
În 1989, nu se prefigura nimic neobişnuit pentru Marin Traian, în sensul că, în afară de faptul că programul lui favorit (pe care-l şi realiza), Un zâmbet pe 16 mm, era din când în când scos din grila TVR-ului, 1989 l-a prins prezentând şi Albumul Duminical. „Ne-au dat voie să-l facem şi în direct.”
Precum regulile de week-end, în ceea ce priveşte condusul maşinii (o sâmbătă cu soţ, una fără soţ), într-o duminică, prezenta Albumul Duminical Marin Traian, în emisiune invitând de fiecare dată câte o actriţă, iar în duminica viitoare, la pupitru, alături de un actor se afla una dintre colegele lui din redacţie.