14.6 C
România
26 octombrie 2020
TAXA AUTO 2015: ANAF iti calculeaza online TAXA AUTO
Economie

Masina diesel, o problema? Ce se va inampla cu benzina si motorina in urmatorii ani

Scandalul Dieselgate face victime colaterale în Franţa. Autorităţile de la Paris au anunţat că de la 1 ianuarie 2016 vor să crească preţul motorinei şi să reducă facilităţile fiscale acordate firmelor care folosesc maşini cu motoare diesel, scrie Digi 24. Vor ca în cinci ani, preţul motorinei şi benzinei să ajungă la acelaşi nivel, iar maşinile cu motoare diesel să fie înlocuite cu cele electrice.

În Franţa, de câteva decenii statul acordă facilităţi companiilor care folosesc vehicule alimentate cu motorină. Mai exact, decontează 80% din taxele pe combustibil pentru autoturismele folosite la transportul de persoane şi integral pentru maşinile utilitare. În plus, preţul motorinei este cu cel puţin 20 de eurocenţi mai mic decât cel al benzinei.

Autorităţile franceze au în plan ca în următorii cinci ani să aducă preţul motorinei la acelaşi nivel cu cel al benzinei. 80% din piaţa auto din Hexagon este ocupată în acest moment de motorină, iar 55% din maşinile noi cumpărate din acest moment folosesc acest tip de combustibil.

Oficiali de la Paris vorbesc şi despre o reducere a facilităţilor acordate firmelor.

Șoferii francezi sunt de părere că scumpirea se va resimți în buzunarele lor:

„E o taxă suplimentară, foarte simplu. Folosim scuza poluării. Nu cred că firmele vor simţi această creştere, dar în portofelele oamenilor de rând, da, e evident.”

„Da, am luat o maşină diesel pentru că preţul motorinei era mai scăzut. Acum vom fi penalizaţi cei pe diesel, vom fi nevoiţi să plătim mai mult.”

„Ne gândim să schimbăm maşina pe benzină. Toţi suntem în acelaşi punct. Nu vrem să umblăm prea mult la portofel. Avem nevoie de transport pentru a ajunge la muncă, dar suntem mereu obligaţi să plătim. Nu e normal.”

Creşterea preţului motorinei şi reducerea facilităţilor este doar o primă fază a proiectului anunţată de guvernanţi. Faza a doua ar urma să fie un ajutor de 10.000 de euro pentru cei care îşi schimbă maşina diesel cu una electrică.

Stiri pe aceeasi tema

Jaewoo Lee este noul sef al misiunii FMI in Romania, mandatul sau va incepe pe 7 decembrie

Cristiana Petrariu Bota

Cota unica sau impozit diferentiat? Guvernul vrea impozit diferentiat pe venitul salarial

Cristiana Petrariu Bota

Romania pierde productia Dacia Sandero in fata uzinelor din Maroc, Tanger si Casablanca

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult