3.8 C
România
21 februarie 2024
Masinile cu volan pe dreapta din afara UE nu vor mai putea fi omologate in Romania. Cat costa mutarea volanului de pe dreapta pe stanga
Social

Masinile cu volan pe dreapta din afara UE nu vor mai putea fi omologate in Romania. Cat costa mutarea volanului de pe dreapta pe stanga

Autovehiculele provenite din afara UE care au volanul pe dreapta nu vor mai putea fi omologate în România, prevede un Ordin al ministrului Transporturilor, potrivit Mediafax. Proprietarii care au deja astfel de mașini le pot folosi în continuare, au explicat reprezentanții Registrului Auto Român – RAR.

Ordinul MT se referă la autovehiculele cu volan pe dreapta care sunt aduse din afara UE, deci își va face efectul după ce Marea Britanie – de unde se importă cele mai multe astfel de mașini – va ieși din Uniunea Europeană. Desigur, normativul își face efectul imediat asupra autovehiculelor aduse din alte țări non-UE.

„Proprietarii care dețin astfel de mașini le pot utiliza în continuare, dar acestea nu vor mai putea fi omologate pentru diverse modificări, cum ar fi schimbarea culorii sau a unor parametri prevăzuți în cartea tehnică”, au menționat reprezentanții RAR. Potrivit acestora, proiectul normativ este justificat întrucât 2,5% din accidentele auto au loc cu implicarea autovehiculelor cu volan pe dreapta, 100% fiind vina șoferilor, din cauză că infrastructura din România nu este propice conducerii acestui tip de mașini.

„Președintele RAR a înaintat chiar azi o propunere prin care mașinile cu volan pe dreapta să fie omologate ca și până acum, indiferent de unde ar proveni, dar la prima inspecție tehnică periodică (ITP) să fie respinse”, au mai arătat reprezentanții Registrului Auto Român.

Potrivit normelor aflate acum în vigoare, orice maşină înregistrată într-o ţară a Uniunii Europene poate circula peste tot în UE. După Brexit însă, maşinilor înregistrate în Marea Britanie le-ar putea fi interzisă libera circulaţie în ţările Uniunii. Rămân totuşi cu semnul întrebării maşinile înmatriculate în Malta, Cipru şi Irlanda – ţări UE în care se circulă, de asemenea cu maşini cu volan pe dreapta. Ordinul va intra în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial.

Cât costă mutarea volanului de pe dreapta pe stânga? Potrivit reprezentanților RAR, această operațiune ar avea un preț estimativ cuprins între 1.000 și 1.500 de euro, însă specialiștii din service-urile auto spun că lucrearea propriu-zisă este complicată și greu de garantat.

„Elementele de siguranță, cum este caseta de direcție, nu pot fi comercializate pe piața liberă, deci e nevoie de o sacetă nouă. În plus, se schimbă cam tot ce e la bord, fire, oglindă etc. – este complicat și de dat garanție la o astfel de lucrare”, a declarat pentru agenția de presă Dan Barbu, președintele Asociației Societăților de Service Auto Independente – ASSAI.

„Au fost aduse multe astfel de mașini, pentru că sunt ieftine, dar reconfigurarea aceasta ar putea costa la fel de mult cât a costat mașina”, conchide liderul ASSAI.

Related posts

Un TAB al MApN s-a scufundat duminica in Dunare, in timpul exercitiului militar de trecere fortata a bratului Borcea din seria Saber Guardian 17

Delia Ion

Fostul principe Nicolae si Alina Binder au anuntat oficial data nuntii. Ceremonia va avea loc pe 30 septembrie, la Sinaia

Ioana Badulescu

Copiii si sotia lui Gheorghe Dinca s-au imbrancit cu jurnalistii aflati la sediul DIICOT

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult