Grau de export
Breaking NewsSocial

Măsuri anunțate de România pentru transporturile de cereale ieftine din Ucraina

Autoritățile din România au anunțat o serie de prime măsuri care ar urma să fie aplicate pentru transporturile de cereale ieftine din Ucraina. Astfel, România va sigila și monitoriza mijloacele de transport cu cereale din Ucraina care tranzitează România și va efectua controale în vamă pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina.

Măsurile au fost comunicate de ministrul agriculturii, Petre Daea, către ministrul agriculturii din Ucraina, Mykola Solsky.Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, Daea a transmis, de asemenea, părții ucrainene solicitarea de a identifica rapid soluții pentru restricționarea exporturilor de cereale și semințe oleaginoase (floarea-soarelui, rapiță) către România. Cei doi miniștri se vor întâlni vineri la București.

România nu interzice astfel nici importurile, nici tranzitul.

Discuțiile celor doi miniștri vin în contextul în care Uniunea Europeană se pregătește să impună la nivelul UE restricții privind importul de cereale din Ucraina, ca urmare a deciziilor de interzicere a importurilor de către state europene precum Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria.

Iată ce a comunicat Ministerul Agriculturii:

În cadrul convorbirii, ministrul Petre Daea i-a transmis omologului său ucrainean că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară (sigilare și monitorizare) pentru mijloacele de transport care tranzitează teritoriul României către state terțe, pentru protejarea fermierilor români care se confruntă cu dificultăți din cauza fluxului de cereale ucrainene. Ministrul Daea a reiterat că România, ca Stat Membru, susține demersurile Comisiei Europene de sprijinire a Ucrainei în fața agresiunii ruse și va asigura în continuare tranzitul cerealelor din această țară către state terțe și rutele comerciale tradiționale.

Totodată, ministrul român al Agriculturii a transmis părții ucrainene solicitarea de a identifica rapid soluții pentru restricționarea exporturilor de cereale și semințe oleaginoase (floarea-soarelui, rapiță) către România, având în vedere dificultățile întâmpinate de fermierii români. De asemenea, ministrul ucrainean a fost înștiințat că de astăzi România instituie controale direct în vamă, coordonate de către ANSVSA, pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina, cu prelevare de probe pentru determinarea calitativă în conformitate cu legislația europeană, si nu la destinație cum se întâmpla până acum. Decizia a fost luată având în vedere că într-o altă țară europeană au fost descoperite niveluri de pesticide peste limita admisă în UE.
După ce mai multe țări din Europa de Est au început să suspende unilateral importul de cereale ucrainene, punând presiune pe Bruxelles, Uniunea Europeană se pregătește să impună la nivelul UE restricții privind importul de cereale din Ucraina.

Uniunea Europeană pregătește compensații de 100 de milioane de euro pentru fermierii din țările care se învecinează cu Ucraina și intenționează să introducă restricții la importurile de cereale ucrainene, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, conform Reuters.

Comisia Europeană, care supraveghează politica comercială a celor 27 de state membre UE, va lua ceea ce a descris drept „măsuri preventive” pentru anumite categorii de cereale și semințe oleaginoase – în special grâu, porumb, semințe de floarea soarelui și semințe de rapiță.

Articole asemănătoare

Cutremur in Buzau, joi seara. Un alt cutremur s-a produs in Gorj in aceeasi zi

Lucy Ionesco

13 aprilie 2015 poate fi o zi cu noroc pentru romani

Corina Alexandru

Dezbatere la Ministerul Justitiei pe tema gratierii si a modificarilor la Codul Penal. Ce spune ministrul Justitiei

Lucy Ionesco