Matei Visniec: Adevarata identitate a Uniunii Europene se gaseste in cultura
Life

Matei Visniec: Adevarata identitate a Uniunii Europene se gaseste in cultura

Ediţia cu numărul 24 a Târgului Internațional Gaudeamus – Carte de Învățătură si-a inchis porțile duminică. Anul acesta, invitat de onoare a fost Uniunea Europeană, prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Jurnalistul și dramaturgul Matei Vișniec, a fost președinte de onoare al ediției din acest an a Târgului. Într-o intervenție la RFI România, el a vorbit despre identitatea europeană, dar și despre importanța educației ca bază a libertății.

”Adevărata identitate a Uniunii Europene se găsește în cultură. Dacă nu ar fi existat cărțile, circulația cărților și ideilor, dacă nu ar fi existat teatrele naționale și toată această extraordinară febrilitate culturală, Europa n-ar fi avut o identitate clară. Așa că este un gest natural ca invitatul de onoare al Târgului de Carte să fie Comisia Europeană.

Iar momentul este propice, pentru că România se pregătește să preia președinția Uniunii Europene, se pregătește să propună teme de dezbatere. Dar mai ales, pentru că Româânia aniversează zece ani de când este membră în Uniunea Europeană. De altfel, dacă suntem cât decât la adăpost în construcția democratică destul de lentă din România și în construcția europeană, dacă am avansat în construcția statului de drept, care încă este fragilă, este pentru că suntem în interiorul Uniunii Europene.

Și nu degeaba acest târg este unul Gaudeamus, al educației. Este și târg de carte dar și de învățătură. Ne trimite la ideea că fără educație nu există perspectivă și nici libertate. Este important ca la acest târg să reflectăm la educație. Ce punem în capul copiilor noștri ca să poată apăra în continuare Europa, ca să creadă în democrație și în statul de drept? Iar eu sunt sincer mulțumit, fericit, încântat să văd în acest moment copii, elevi și profesori prezenți în număr mare la târg. Profesorii din București și cred că din toată România își fac datoria”, a spus Matei Vișniec.

Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură a fost organizat de Radio România.

Related posts

Arisxandra Libantino este castigatoarea Next Star din 24 aprilie. VIDEO

Lucy Ionesco

MIREASA PENTRU FIUL MEU 18 FEBRUARIE 2015. Radu catre fani: Sa ne trimiteti cadouri!

Delia Ion

Revista Playboy in versiune tiparita ar putea disparea de pe piata

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult