Raport mcv pe Justitie
Breaking News

MCV pe Justitie: Gratierea ar atrage reevaluarea progreselor realizate de Romania. Atacurile presei si politicienilor impotriva justitiei reprezinta o amenintare

Raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), dat miercuri publicitatii, atrage atentia Romaniei ca atacurile presei si politicienilor impotriva justitiei raman o amenintare serioasa pentru lupta anticoruptie si subliniaza ca gratierea „ar atrage dupa sine reevaluarea progreselor realizate” de tara noastra. Totodata, raportul tehnic critica dur Parlamentul pentru ca redeschide periodic discutiile privind legislatia care defineste conflictul de interese si incompatibilitatile pentru functionarii publici, fiind mentionata si rezistenta parlamentarilor la aplicarea rapoartelor de integritate chiar si dupa ce au fost confirmate de judecatori.

Expertii de la Bruxelles monitorizeaza justitia din tara noastra de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, in 2007, elaborand anual un Raport cu progresele, stagnarile si regresele care au loc in zona juridica si a statului de drept.

Potrivit raportului MCV pe Justitie, anul 2016 a adus o crestere alerta a criticilor la adresa magistratilor si institutiilor Justitiei din Romania, vizata fiind chiar Directia Nationala Anticoruptie (DNA). La capitolul privind lupta impotriva coruptiei, raportul MCV arata ca atacurile puternice indreptate impotriva magistratilor si a sistemului judiciar de catre mass-media si politicieni raman o amenintare serioasa pentru ireversibilitatea luptei anticoruptie. Referitor la activitatea CNA, in raport se specifica faptul ca nu s-au inregistrat progrese.

La pagina a sasea a ultimului Raport se precizeaza ca, in urma cu o saptamana, guvernul Grindeanu a prezentat spre consultare doua proiecte de ordonante de urgenta, una privind gratierea si alta de modificare a Codului penal si a Codului de procedura penala.

Citeste si: Romania ar putea informa CE ca nu mai doreste sa coopereze in cadrul MCV. Tariceanu: E un tratament discriminatoriu

CE considera ca aceste modificari sunt menite „sa slabeasca sau sa reduca domeniul de aplicare al infractiunilor de coruptie” sau pun sub semnul intrebarii independenta sau eficienta Directiei Nationale Anticoruptie. Toate acestea „ar atrage dupa sine reevaluarea progreselor realizate” de Romania.

Din punctul de vedere al expertilor de la Bruxelles, cele doua ordonante de urgenta gandite de autoritatile romane aduc atingere DNA.

Raportul privind justitia mai precizeaza ca „atacurile puternice indreptate impotriva magistratilor si a sistemului judiciar de catre mass-media si politicieni raman o amenintare serioasa pentru ireversibilitatea luptei anticoruptie”.

Directia Nationala Anticoruptie este laudata si anul acesta in documentul Comisiei Europene, care consemneaza insa si „repetitivitatea unor infractiuni”, ceea ce „sugereaza ca masurile de prevenire a coruptiei nu au fost eficace”. La acest capitol sunt mentionate domenii precum sanatatea si achizitiile publice, unde consecintele coruptiei sunt foarte vizibile.

Comisia Europeana enumera printre recomandari adresate Romaniei necesitatea „imbunatatirii” transparentei si predictibilitatii procesului legislativ pentru a garanta si in acest fel „ireversibilitatea” reformelor. in plus, Bruxelles-ul cere guvernului si Parlamentului „sa tina seama” in procesul legislativ de consultarile cu partile interesate si cu „autoritatile relevante” (DNA, Parchetul General, societatea civila) atunci cand vor sa modifice legislatia anticoruptie, legile privind integritatea, inclusiv conflictele de interese si averea ilicita, precum si legile justitiei.

Guvernului condus de Sorin Grindeanu i se recomanda sa ia ca exemplu si sa se inspire din felul transparent in care a lucrat executivul anterior, condus de Dacian Ciolos.

Ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare, impus in cadrul Uniunii Europene doar Romaniei si Bulgariei, are legatura cu viteza indeplinirii recomandarilor facute de Bruxelles, dar si cu evitarea „evolutiilor negative care pun sub semnul intrebarii progresele realizate”, potrivit Raportului dat azi publicitatii.

Stiri pe aceeasi tema

Premierul vrea sa scape Romania de birocratie prin Comisia de Taiat Hartii. Experti: ANAF trebuie reformata din temelii

Cristiana Petrariu Bota

Controale la bancile care au dat credite in franci elvetieni

Cristiana Petrariu Bota

BREXIT! MAREA BRITANIE IESE DIN UE. REZULTAT REFERENDUM: 51,9% pentru Brexit. Lira sterlina cade dramatic

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult