Rapoartele MCV pentru Romania si Bulgaria sunt asteptate in data de 13 noiembrie, a anuntat Comisia Europeana. Bruxelles ia nota de opiniile Comisiei de la Venetia privind modificarea legilor justitiei si spune ca si-ar putea modifica si ea atitudinea fata de Romania.
Bruxelles repeta pozitia cunoscuta, anume ca daca progresul inregistrat pana acum de Romania privind reforma justitiei ar fi repus in chestiune, atunci si atitudinea Comisiei Europene s-ar putea schimba.
Iar reactia Comisiei Europene (a nu se confunda cu pozitia sa care descrie atitudinea generala) la adoptarea OUG pentru legile justitiei spune ca acestea sunt urmarite “cu ingrijorare” si ca o analiza detaliata va urma.
“O justitie independenta si profesionala” este de o covarsitoare importanta.”, spune Bruxelles.
A se intelege prin aceasta ca in viitorul raport MCV, progresele anterioare ale Romaniei nu ar mai vazute ca temeinice si mai ales ca ireversibile. Cele doua criterii stau la baza eliminarii mecanismului de verificare si cooperare (MCV) de care Comisia Juncker se angajase in 2014 sa scape pana in 2019.
Astfel, raportul din 13 noiembrie 2018 va fi ultimul publicat de Comisia Juncker, dar cel mai probabil ca nu va fi si ultimul in general.
Jean-Claude Juncker, care a subestimat potentialul politicienilor estici de a-si dezamagi partenerii, a crezut in 2014 ca-i poate face cointeresati la eliminarea mecanismului. De aceea, a promis ca-i va ajuta sa scape de MCV.
An dupa an, a devenit insa limpede ca o astfel de incercare ar fi fost sortita esecului daca ea intra in discutia statelor membre.
Deja din 2016, Juncker a priceput ca nu ar avea rost sa propuna eliminarea mecanismului si a aruncat mingea inapoi la Romania si la Bulgaria. Recent, comisia Juncker a evitat sa mai aduca vorba despre aceasta promisiune.