REZULTATE OFICIALE: Dezinfectantii Hexi Pharma au fost diluati si de 10 ori fata de valoarea declarata
Breaking News

Medic in microbiologie: Hexi Pharma dadea mita pentru a primi contracte cu spitale

Un medic-sef in microbiologie de la un important spital de urgenta din Bucuresti dezvaluie ca Hexi Pharma dadea mita pentru a primi contractele din spitale, scrie Gazeta Sporturilor. Dezvaluirea a fost facuta sub acoperirea anonimatului, doctorita precizand ca directorii de spital iau si 30% din contractele cu Hexi Pharma, iar o parte din bani merg la partidul care ii protejeaza.

Potrivit sursei citate, medicul ar fi refuzat mita oferita de directorul general Hexi Pharma, Flori Dinu, si chiar a dat-o afara din birou.

În replică, Flori Dinu a trimis Gazetei Sporturilor un mesaj în care spune că totul este o calomnie sau o invenţie. Şefa Hexi Pharma mai spune că, dacă există această doamnă doctor, o roagă să depună mărturie la Parchet.

Pe de altă parte, poliţiştii au descins din nou la sediul firmei Hexi Pharma, de unde au ridicat documente şi unităţi de stocare informatice.

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Aceste femei. Aceste femei medic tensionate, trase la față și amarnic de supărate pe ceea ce ni se întâmplă tuturor. Lor le datorați, majoritar, dezvăluirile de după „Colectiv” și până azi.

Poate că e o întâmplare, dar din nou avem în față o femeie. Obosită, sătulă de umilințe și plină de o răutate rectilinie, o graniță peste care nimic nu mai trece.

„Vreau să vă povestesc cum se trucau licitațiile pe dezinfectanți. Aștept asta de cinci ani! Mă resemnasem, nu mai credeam că va veni acest moment”.

Medic de școală veche

Femeia a fost medic la Cantacuzino. „Școala veche de la Institutul Cantacuzino”, spune ea, cu un regret deschis. „Poate de aici ar trebui să începem discuția. De la faptul că atentatul la siguranța națională a început cu distrugerea Cantacuzino”.

„Abia apoi au trecut la Unilab”

– Ce atentat?
– E mult de povestit. La Cantacuzino a fost depozitată în oameni o formidabilă cunoaștere avansată a țării acesteia. Pur și simplu a dispărut. (se oprește, ezită) Dar nu ar fi timp acum, pentru asta! Ar fi de povestit o viață.

– Însă…
– Să știți că inițial Hexi Pharma venea cu avize bazate pe analize de la Cantacuzino. Apoi au migrat la Unilab. Asta, așa, că poate zice doamna Flori Dinu că nu știu ce vorbesc. Știu foarte bine, știu lucrurile în detaliu! Nu am uitat nimic din acești ultimi 20 de ani. Zece am stat la Cantacuzino și zece la spitalul despre care o să vă povestesc cum se trucau licitațiile.

„Unul dintre cei mai buni”

Intră un medic. Zâmbește. „Vedeți că stați de vorbă cu unul dintre cei mai buni microbiologi ai României!”, spune bărbatul.

„Hai, lasă, uită-te la tine, cinstit ai fost, nebun ai rămas”, îl tachinează ea.

Reluăm discuția. Medicul microbiolog a lucrat aproape un deceniu, până în 2013, la unul dintre primele trei spitale de urgență din București. Și unul dintre cele mai mari spitale ale României!

Spital care a tratat victime de la Colectiv. Și spital care a ieșit prost și la testele de sanitație ale ministrului Cadariu. Ea a fost, până acum trei ani, șefa laboratorului de microbiologie.

„Eram și epidemiolog”

– Erați șefă la microbiologie, dar vă ocupați și de dezinfectanți.
– Da, pentru că, neexistând epidemiolog, îndeplineam și rolul acesta.

– Nu exista epidemiolog la un spital cu peste 600 de paturi?!
– De ce vă mirați?! Sunt puțini epidemiologi în țară.

160 de epidemiologi are România în acest moment, la peste 400 de spitale. Unii specialiști consideră acest număr în sine o amenințare la sănătatea publică

„Aproape toate firmele dădeau bani. Dar Hexi plătea mai mult”

– Și care era rolul dumneavoastră în licitații?
– Rolul real sau cel teoretic?

– ?
– Hai c-ați înțeles exact! (este extrem de directă, dură, n-are timp de eschive) Teoretic, comisia de licitații era independentă. Practic, era vorba de bani.

– Cine dădea bani?
– Aproape toate firmele de biocide dădeau bani. Ca să fie clar! Dar Hexi avea un specific. Se știa că produsele lor sunt slabe. Și atunci, ei plusau la bani, față de alții.

– Cum adică se știa?
– Când am ajuns în spital am aflat acest lucru. Era un lucru general cunoscut, larg răspândit.

PAUZĂ DE RESPIRAȚIE

Corpul de Control al premierului Dacian Cioloș face în aceste zile controale în patru spitale bucureștene: Municipal, Floreasca, Spitalul de Arși și Sf. Ioan. Raidul este în curs. S-a ajuns la interviuri față în față cu medicii. Surse din spitale susțin că există declarații scrise, inclusiv ale managerilor, care vorbesc despre faptul că „se știa că produsele Hexi aveau o calitate mai slabă”.

„Nu mirosea a alcool”

– Cum plusau la bani? Concret, vă rugăm!
– O să vă povestesc o întâlnire cu Flori Dinu, directorul general de la Hexi. Întâi, contextul. Știind că aveau dezinfectanți slabi, îi tot refuzam, îi descalificam. Infecțiile nosocomiale deveneau în toată țara o problemă tot mai mare! Și le căutam nod în papură că produceau biocide slabe, nu doream să-i am în spital. Dar directorul a venit la mine și mi-a zis: „E timpul să termini cu ce ai tu cu Hexi!”.

”Un lucru mai puțin cunoscut în legătură cu infecțiile nosocomiale este numărul mare de purtători. Pacientul care se infectează în spital le dă celor de acasă. Cei din familie devin purtători, merg pe stradă și nici nu știu acest lucru. Oamenii colonizați sînt mult mai mulți decît numărul celor la care bacteria se manifestă”

Medic șef de laborator microbiologic, sursă a GSP

Articole asemănătoare

Comandament de urgenta la Timisoara, dupa furtuna devastatoare de duminica

Ioana Badulescu

Curtea Constitutionala admite sesizarea presedintelui Iohannis privind functionarii publici trimisi in judecata

Ioana Badulescu

Ministrul Justitiei a anuntat ca va sesiza CCR in cazul refuzului presedintelui Iohannis de a o revoca pe Kovesi

Ioana Badulescu