Medicamentele sub 25 de lei ar putea disparea din farmacii de anul viitor, atrag atentia producatorii romani de medicamente
Social

Medicamentele sub 25 de lei ar putea disparea din farmacii de anul viitor, atrag atentia producatorii romani de medicamente

Semnal de alarmă tras de producătorii români de medicamente: există riscul ca toate medicamentele care costă sub 25 de lei să nu mai fie produse în țară. 8 milioane de pacienți, în special cei cu venituri mici, nu le vor mai găsi în farmacii, din 2019, dacă firmele renunță să le mai producă, tranmite RFI. 

Un motiv ar fi taxa clawback- o taxă pe cifra de afaceri introdusă în 2009- care, potrivit estimărilor făcute de Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România, va atinge un nivel record de 30% cel târziu în trimestrul 4 al acestui an.

“Un producător român trebuie să plătească 30% taxă pe cifra de afaceri pe lângă cei 16%, impozit pe profit. Suntem extrem de îngrijorați pentru că toate medicamentele care sunt vândute sub 25 de lei sunt, în acest moment, nerentabile, înregistrează pierderi de 5-10% și, în mod normal, ar trebui scoase din fabricație. Sunt medicamente destinate pacienților cu venituri mici și pensionarilor, de obicei. Cam 8 milioane de pacienți folosesc aceste medicamente”, a declarat la RFI, Dragoș Damian, directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România.

Medicamentele din import, mai scumpe chiar și cu 50%

Potrivit lui Dragoș Damian, în ultimele luni, medicamentele ieftine au fost ținute în portofoliu din respect pentru pacienți dar și datorită promisiunilor făcute de autorități, potrivit cărora vor scuti medicamentele de clowback. “Iată că nu s-a întâmplat nimic și lucrurile au degenerat, au luat-o pe o pantă care nu mai este, evident, controlată”, a precizat Dragoș Damian.

Ce se va întâmpla dacă medicamentele ieftine vor dispărea de pe piață? “Pacienții fie vor trebui să recurgă la produse mai scumpe dacă au bani să scoată din buzunar – uneori mai scumpe cu 10-20-30-50%. Pe de altă parte, statul român va trebui să deconteze medicamente similare, dar mai scumpe, iar producătorii români de medicamente, care totuși sunt o ramură economică ce a rezistat mai multor crize, sunt vulnerabilizați și nu pot să-și continue investițiile. Și atunci, România va deveni dependentă de importurile pe care le găsește sau nu le găsește. Nu e vorba că amenințăm, nu e vorba că șantajăm, este o realitate pe care o putem demonstra către autorități, dacă sunt dispuse să ne asculte ”, a adăugat Dragoș Damian.

Stiri pe aceeasi tema

Romania, in continuare sub avertizare de ploi, ninsori si inundatii. Informare MAI

Cristiana Petrariu Bota

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie: Saptamana viitoare vor fi sute de persoane infectate cu coronavirus

Cristiana Petrariu Bota

Oprescu a fost dus de urgenta la spital, dupa ce i s-a facut rau – Surse

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult