25 C
România
17 septembrie 2021
Raed Arafat atrage atentia medicilor sa respecte programul in spitalele de stat: Vin la 8 si plec la 12, nu e ok la salariul primit
Social

Medici romani, in frunte cu Raed Arafat, au participat in Palestina la al II-lea Congres medical palestiniano-roman organizat de AMFPR

Zeci de medici din România și Palestina de diferite specialități, alături de oficialități române și palestiniene, s-au reunit, joi și vineri, la Ramallah, în cadrul celui de-al II-lea Congres medical internațional palestiniano-român organizat de Asociația Medicilor și Farmaciștilor Palestinieni din România (AMFPR) în colaborare cu Ministerul Sănătății din Palestina, Ambasada Statului Palestina și Departamentul de Situații de Urgență (DSU) din România, sub egida președintelui Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas, conform unui comunicat al AMFPR.

Congresul din Palestina a avut ca temă ”Managementul medical în diferite specialități”, la eveniment participand, printre alții, doctor Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, doctor Călin Alexandru, director general al Direcției Generale Management Urgențe Medicale, și președintele AMFPR, doctor Saba Nahedd.

În cadrul evenimentului au avut loc discuții despre noutăți în diagnostic și tratament în diverse boli și au avut loc prezentări ale experților din cadrul Ministerului Sănătății Palestinian în cadrul cărora aceștia vor explica situația medicală din Palestina.

Raed Arafat si delegatia de medici romani au vizitat centre medicale din Ramallah

Secretarul de Stat în Ministerul Afacerilor Interne din România, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, doctor Raed Arafat, însoţit de şeful Oficiului de Reprezentare al României în Palestina, Cătălin-Mihai Ţîrlea, au vizitat, joi seară şi vineri dimineaţă, două centre medicale din Ramallah, ai căror directori au studiat în România.

Delegaţia formată din oficiali români şi palestinieni a vizitat, joi seară, Istishari Arab Hospital din Ramallah, spital privat construit în urmă cu doi ani şi dedicat pacienţilor care beneficiază de asigurări private şi persoanelor din domeniul apărării.

Reprezentanţii spitalului au prezentat delegaţiei româno-palestiniene secţiile spitalului, inclusiv centrul de recoltare de sânge şi neonatologie, dar şi policlinica şi secţia de primiri urgenţe. Directorului unităţii medicale, cu circa 340 de paturi şi peste 400 de angajaţi, s-a declarat mândru să primească o astfel de vizită şi a mărturisit, în limba română, că a studiat în România în anii ’80, dar s-a întors în Palestina pentru a profesa. La rândul său, dr. Raed Arafat s-a arătat impresionat de dotările Istishari Arab Hospital.

Iti recomandam: Infertilitatea este subtratata in Romania! Semnal de alarma tras de dr. Radu Vladareanu, presedintele Asociatiei de Reproducere Umana Asistata

Medicul Calin Bumbulut a fost ales presedintele Uniunii Europene a Medicilor de Familie (UEMO)

Spitalele Judetene Constanta, Galati, Baia Mare, Institutul Oncologic Bucuresti si Spitalul Universitar Elias vor primi echipamente de radioterapie 

Vineri dimineaţă, delegaţia română însoţită de ministrul Sănătăţii din Palestina, doctor Jawad Awaad, şi de alţi oficiali s-a deplasat la Palestine Medical Center, principalul spital de stat din Ramallah, care este de fapt un centru medical de mari dimensiuni, ce cuprinde cinci spitale cu diferite specializări. Şi directorul acestei instituţii a declarat, tot în limba română, că a studiat în România şi a ales să profeseze în Palestina. De asemenea, acesta a precizat că unul dintre cei şase medici din Palestina instruiţi în România, la Târgu Mureş, timp de şase luni în medicina de urgenţă conduce în prezent departamentul de urgenţe al spitalului din Ramallah.

Delegaţia româno-palestiniană a vizitat mai multe secţii ale complexului medical din cadrul căruia cel mai nou spital a fost construit în urmă cu şapte ani, iar cel mai vechi a fost ridicat în anii ’50. Aici sunt tratate de la urgenţe medicale la nou-născuţi şi traume, până la transplanturi renale şi intervenţii chirurgicale de scolioză. De asemenea, se realizează intervenţii chirurgicale cardiace pediatrice, la copii de la o zi până la 10 ani.

”Noi suntem mereu în urgenţă”, a subliniat ministrul Sănătăţii din Palestina, în cadrul întrevederii dintre delegaţia româno-palestiniană şi conducerea complexului medical. În acest context, ministrul a considerat oportună găsirea unor modalităţi de colaborare în vederea specializării medicilor în medicina de urgenţă pe baza experienţei personalului medical din România. Iniţiativa a fost susţinută de directorul complexului medical din Ramallah care a precizat că, după părerea sa, „departamentul de urgenţă este faţa spitalului, iar dacă acesta e foarte bun înseamnă că spitalul este foarte bun”. Astfel, ambele părţi şi-au manifestat disponibilitatea pentru organizarea de cursuri de scurtă durată (între una şi trei luni) de instruire în medicina de urgenţă pentru medici din Palestina, conduse de specialişti români, în viitorul apropiat urmând să fie încheiată o astfel de colaborare.

Totodată s-a discutat despre încheierea unui parteneriat şi pentru un program de training al medicilor palestinieni de către specialişti români în domeniul transplantului parţial şi total de ficat în condiţiile în care există multe solicitări în acest sens şi există şi donatori, în special în contextul în care donarea de organe începe să fie sprijinită şi din punct de vedere religios. În plus, partea palestiniană s-a arătat interesată şi de colaborarea cu medici români în domeniul oncologiei, cancerul fiind o problemă din ce în ce mai apăsătoare în Palestina.

Vizitele au avut loc cu ocazia desfăşurării celui de-al doilea Congres medical internaţional palestiniano-român organizat de Asociaţia Medicilor şi Farmaciştilor Palestinieni din România (AMFPR) în colaborare cu Ministerul Sănătăţii din Palestina, Ambasada Statului Palestina şi Departamentul de Situaţii de Urgenţă (DSU) din România, sub egida preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Primul Congres medical palestiniano-român cu participare internațională organizat de Asociația Medicilor și Farmaciștilor Palestinieni din România a avut loc în București, între 9 și 11 aprilie 2014. Tema principală a acestui eveniment desfășurat sub înaltul patronaj al Ministerului Sănătății din România și al Ministerului Sănătății din Palestina a fost ”Urgențe medico-chirurgicale în diferite specialități clinice cât și diverse patologii medicale”.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti citi si pe FacebookTwitter sau Google Plus

Stiri pe aceeasi tema

LA MULTI ANI, ROMANIA! Ce mesaje le poti trimite prietenilor de Ziua Nationala a Romaniei

Cristiana Petrariu Bota

Elevii care au media 10 la Evaluarea Nationala si Bacalaureat vor primi bani de la Guvern

Ioana Badulescu

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, audiat in Comisia Juridica din Senat pentru ca a intarziat pachetul de legi ale Justitiei

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult