Medicii au discutat cu premierul, care le-a spus ca nu sunt bani. Rodica Tanasescu, SNMF: Au promis ca vor face modificari legislative
Social

Medicii au discutat cu premierul, care le-a spus ca nu sunt bani. Rodica Tanasescu, SNMF: Au promis ca vor face modificari legislative

Medicii de familie au discutat, luni, cu premierul Mihai Tudose, insa se pare ca nu au ajuns la un acord, dupa ce acesta le-a spus ca nu sunt bani. Totusi, Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), a declarat, dupa negocieri, ca premierul ar fi dat asigurari ca se vor face modificarile legislative cerute si ca medicii de familie vor fi sustinuti sa isi faca meseria.

Totusi, surse citate de Romania TV sustin ca medicii nu ar fi ajuns la un acord cu oficialii din Guvern, astfel ca se pregatesc de greva. Medicii au cerut o finantare de 10%, insa Guvernul le-ar fi prezentat mariri de 0.5%. Nemultumiti de oferta primita, medicii spun ca nu vor sa accepte solutii cu jumatate de masura.

Sindicaliştii nu au fost mulţumiţi nici de proiectul menit debirocratizării prezentat de către Guvern, despre care au spus că este „dezastruos”.

Rodica Tănăsescu, președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), a declarat, după întâlnirea avută cu premierul Mihai Tudose, că medicii de familie au primit totusi asigurări că vor fi susținuți să își facă meseria.

„Am primit asigurări și promisiuni și din partea Ministerului Sănătății că vom fi susținuți în așa fel încât să putem să ne facem meseria așa cum trebuie, să putem acorda pacienților noștri consultațiile și prescripțiile necesare pentru bolile frecvente și să nu mai existe imputări și sancțiuni atunci când, pur și simplu, am consultat pacienții (…) și le-am dat ceea ce este necesar și nu există prejudicii, ci numai prejudicii pentru Casa Națională (…). Așadar, ni s-a promis că există deschidere, că vor face modificări legislative”, a afirmat Rodica Tănăsescu.

Potrivit sefei SNMF, în prezent există o discuție cu privire la contractul cadru.

„Acum mergem la Casa de Asigurări ca să discutăm pe varianta noastră de contract, pentru că ceea ce am primit de la Casa Națională este, din păcate, copiat după contractul vechi și nu îndeplinește niciunul dintre principiile pe care le-am solicitat domnului prim-ministru, și anume posibilitatea de a ne practica meseria conform curriculei noastre și debirocratizare și creșterea accesului pacienților la serviciile medicale. (…) Este un draft incomplet, care aduce un plus de birocrație față de noianul de birocrație pe care-l aveam”, a spus Rodica Tănăsescu.

Întrebată ce se va întâmpla de la 1 ianuarie, ea a precizat: „Dorim să oferim servicii medicale, să oferim consultații de medicina familiei, să facem consiliere și prevenție. (…) N-am vorbim de grevă. (…) Nu e vorba de grevă, înseamnă pur și simplu nesemnarea altor contracte, dacă (…) aceste contracte ar fi dezavantajoase și nu am putea nici să ne practicăm meseria așa cum trebuie, nici să susținem financiar cabinetele”.

Pe de altă parte, ea a arătat că ar trebui să existe o responsabilitate a CNAS și pentru funcționarea aplicațiilor informatice.

„Nu am avut discuții legate de această problemă. Sistemele informatice ale Casei (…) funcționează foarte prost de ani și ani de zile. (…) Cred că trebuie să existe o responsabilitate a Casei Naționale pentru funcționarea acestor aplicații, ele trebuie să fie chiar completate”, a mai spus Tănăsescu.

La rândul său, Sandra Alexiu, vicepreședinte al SNMF, a declarat că, în cadrul întâlnirii de la Guvern, reprezentanților medicilor de familie li s-a spus că nu sunt bani.

„Acum se lucrează la buget. Pentru acest an ni s-a oferit o creștere de 5% (…), ceea ce înseamnă câțiva bani în plus la valorile de punct, așa cum este structurat contractul, lucru pe care nu l-am acceptat și s-au dus să mai găsească alte soluții. (…) A fost evident faptul că nu se mai poate funcționa așa. Ne-au dat dreptate că un cabinet nu poate funcționa cu aceste sume, (…) că vor fi probabil falimentare cabinetele, dar deocamdată nu sunt bani”, a mai arătat Alexiu.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti citi si pe FacebookTwitter sau Google Plus

Stiri pe aceeasi tema

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sanatatii, despre raportul ignorat in cazul Colectiv: Raportul exista, nu pot sa cred ca domnul Bodog nu stie despre asta

Ioana Badulescu

Grupul de Comunicare Strategica, raspunsuri la intrebari privind starea de alerta. Ce amenzi si restrictii sunt in aceasta perioada, pana unde putem merge fara declaratie, ce se intampla cu clinicile private

Cristiana Petrariu Bota

LOTO 6 DIN 49 DIN 2 FEBRUARIE 2017 LIVE ONLINE. Premiu de peste 2,5 milioane de lei la JOKER

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult