Medicii din Romania cer recunoasterea garzilor ca vechime in munca. Peste 2.000 de medici au semnat un memoriu prin care solicita ca garzile pe care le fac sa le fie recunoscute drept vechime in munca. Bogdan Tanase, reprezentantul Aliantei Medicilor, a atras atentia la RFI asupra epuizarii medicilor la locul de munca, punctand epuizarea imediata dupa o garda de 24 de ore, dar si epuizarea care se acumuleaza intr-o intreaga cariera de medic.
Totodata, medicii atrag atentia ca intentia de ridicare a varstei de pensionare la 67 de ani in acest domeniu nu ar rezolva criza deficitului de personal si acuza o intentie mascata de a-I favoriza pe sefii de sectie si manageri. Memoriul a fost deja depus la Ministerul Sanatatii si la Parlament.
Medicii romani exista. Trebuie sa facem in asa fel incat sa-i motivam sa ramana in tara, in loc sa-i suprasolicitam pe cei care sunt deja in sistem prin propuneri de tipul ridicarii varstei de pensionare, a declarat, la RFI, Bogdan Tanase, reprezentantul Aliantei Medicilor:
Bogdan Tanase: Epuizarea are doua planuri. Este epuizarea imediata dupa o garda de 24 de ore, dar este si burn out-ul, epuizarea care se acumuleaza intr-o intreaga cariera de medic, in care acumulezi garzi peste garzi si ore de noapte nedormite.
Reporter: Cate garzi poate ajunge un medic sa acumuleze?
B.T: Sunt sectii formate din 5-6 medici, ceea ce duce la faptul ca aceia vor face cel putin o garda saptamanal, iar in perioada concediilor sau a sarbatorilor poate chiar mai multe. Fiindca vorbim despre spitale judetene de urgenta, in care sunt multe prezentari pe garda, asta inseamna cel putin o noapte nedormita pe saptamana.
Rep: Ele nu se recupereaza? Cel putin legea asa prevede.
Iti recomandam si: Raed Arafat atrage atentia medicilor sa respecte programul in spitalele de stat: Vin la 8 si plec la 12, nu e ok la salariul primit
O propunere de lege privind pensionarea medicilor, adoptata in Senat. Proiectul ar urma sa rezolve problema lipsei cronice de cadre medicale
B.T: Legea asa prevede, insa cu asigurarea continuitatii in sectie. Daca nu e posibila continuarea activitatii, ziua de dupa garda trebuie muncita.
Rep: La pachet vine si o propunere legislativa prin care varsta de pensionare ar putea merge la 67 de ani.
B.T: In principal, acest memoriu este adresat calcularii vechimii in munca si adaugarii la calcularea vechimii in munca a orelor de garda. In acest moment se adauga pentru cei care fac numai garzi. Sunt medici fara post care fac numai garzi. Cu asta se ocupa. Prin acest memoriu se urmareste ca cei care vor sa iasa la pensie mai devreme sa poata iesi pe baza acestor garzi facute intr-o cariera intreaga de medic.
Rep: Este un deficit de personal grav in sistemul sanitar romanesc. Cei care fac aceste propuneri legislative sustin ca urmaresc tocmai sa mai atenueze din socul deficitului de personal.
B.T: Sigur ca este un punct de vedere. Pe de alta parte este un paradox in sistemul medical romanesc. Suntem o tara care scoate de pe bancile facultatii sau ale rezidentiatului, anula, mii de medici. Cu toate astea, exista un deficit de medici. Poate ar trebui sa ne gandim la propuneri legislative care sa faca spitalele romanesti si Romania in general atractive pentru medicii romani. Medici romani exista. Trebuie sa facem in asa fel incat acestia sa ramana in tara si sa ocupe posturile vacante, mai curand decat sa ii supra folosim pe cei care sunt deja in sistem prin propuneri de genul iesirii la pensie la 67 de ani.
Rep: E totusi optionala. De ce deranjeaza atat de mult aceasta intentie?
B.T: Nu deranjeaza neaparat. Deranjeaza prin faptul ca se incearca mentinerea in functii de conducere dincolo de varsta de 65 de ani. Cine este sef de sectie in momentul asat sa poata sa fie pana la 67 de ani fara chestii suplimentare.
Rep: Pana la urma, pentru a rezolva problema deficitului este clar ca este nevoie de un pachet de masuri. Nu exista o solutie miraculoasa la cum stau lucrurile. Pur ipotetic, daca statul ar impune anumite interdictii tinerilor absolventi de medicina, de tipul ca trebuie sa stea un numar de ani inainte de a pleca pentru ca au fost formati aici. Cum v-ar suna o astfel de interventie?
B.T: Strict teoretic din punct de vedere al dreptului la libera circulatie si la munca probabil ca este ilegala. Dar, una peste alta, ar fi o masura rationala care in alte domenii de activitate se aplica. La urma urmei aceasta pregatire pentru multi absolventi de medicina este oferita gratis. In alte parti pregatirea in facultatea de medicina este costisitoare. Acesti absolventi trebuie sa intoarca o parte din fondurile investite de statul roman. Practic, tot ce s-a intamplat pana acum este o hemoragie de bani pregatind absolventi de medicina care in marea lor majoritate se duc in afara.
Rep: Memoriul a fost depus deja la Ministerul Sanatatii si la Parlament. Cum evaluati dumneavoastra dialogul cu autoritatile si ce deschidere aveti acolo?
B.T: Ca de obicei, sunt si hopuri sunt si lucruri bune. Cred ca lucrurile bune vor predomina. Vorbim de doua paliere de actiune, una la Ministerul Sanatatii si alta la Parlament vizand includerea de articole in legea pensiilor, care este in dezbatere. Nu vad de ce lucrurile bune nu ar prevala. Pana la urma urmei, nu vrem ceva iesit din comun, ilogic sau care sa contravina legislatiei actuale. Pur si simplu dorim cuantificarea muncii prestate de medici pana acum.
Integral pe site-ul RFI