Casele de asigurari de sanatate, obligate sa incheie contract cu medicii specialisti, in baza caruia sa elibereze certificate de concediu medical, bilete de trimitere si retete gratuite si compensate
Social

Medicii de familie continua protestele. SNMF si FNPMF: Casele de asigurari de sanatate judetene NU isi vor onora obligatiile de a asigura servicii medicale pentru asigurati

Protestul medicilor de familie va continua, sub alte forme, anunta, intr-un comunicat, Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF). Casele de asigurari de sanatate judetene nu isi vor onora obligatiile de a asigura servicii medicale pentru cetatenii asigurati, mai sustin cele doua organizatii.

„Revendicarile noastre principale nu au fost onorate si in ultima noastra forma de protest am fost nu doar ignorati, dar mai ales, am trecut printr-o incercare de ingenunchere fara precedent”, acuza asociatiile reprezentative ale medicilor de familie.

Reprezentantii medicilor de familie arata ca, dupa comunicatul CNAS din 4 ianuarie 2018 au aflat de la medicii de familie din tara ca se fac presiuni inimaginabile asupra lor, fiindu-le refuzata semnarea prelungirii contractelor.

„In aceste conditii, casele de asigurari de sanatate judetene NU isi vor onora obligatiile de a asigura servicii medicale pentru cetatenii asigurati, mai mult, prin initierea unei proceduri de incepere a unei noi perioade de contractare cu furnizorii, CNAS cere caselor de asigurari locale sa prelungeasca nejustificat perioada in care asiguratii, pacientii nostri, vor fi exclusi de la drepturile de lor!”, se mai arata in comunicat.

Medicii de familie acuza CNAS ca astfel „se contrazice singura si deviaza grav de la activitatea ei de baza prevazuta in lege”.

Medicii de familie apreciaza ca aceasta abordare agresiva si abuziva este doar o forma organizata de pedepsire a lor si o incercare a CNAS sa ii transforme in exemple negative pe cei care reclama nedreptati si cer remedieri pentru pacientii lor. „Aceasta este o situatie fara precedent!”, considera medicii de familie.

In final, SNMF si FNPMF solicita fiecarui presedinte-director general al caselor de asigurari de sanatate judetene sa actioneze cu maxima responsabilitate si doar in interesul asiguratilor din judetul lor, respectand in acelasi timp contractul pe care il au cu furnizorii de servicii medicale.

„Medicii de familie au dat masura responsabilitatii lor profesionale consultand pacientii pe toata durata protestului. Daca in anumite judete casele de asigurari raspund la instigarile CNAS si isi priveaza din acest moment asiguratii de asistenta medicala primara, noi apreciem ca responsabilitatea le revine in totalitate!, se mai arata in comunicat.

Medicii de familie se arata in continuare deschisi la reluarea dialogului prin asociatiile si patronatele reprezentative cu toti cei care afirma ca sunt interesati cu adevarat de situatia medicilor de familie si a pacientilor lor.

Reamintim ca medicii de familie au decis ca din 3 ianuarie sa nu mai acorde servicii decontate de casele de sanatate, cum ar fi trimiterile sau retetele compensate, deoarece autoritatile au ignorat toate solicitarile acestora pentru o functionare mai buna a sistemului medical.

Medicii de familie i-au scris si presedintelui Klaus Iohannis, caruia i-au cerut ajutoul pentru rezolvarea situatiei dificile.

Acestia il informeaza pe seful statului ca medicii de familie sunt in conflict deschis cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si cu Ministerul Sanatatii (MS) pentru probleme profesionale si financiare si ca exista posibilitatea sa nu mai poata fi asigurata Asistenta Medicala Primara „in Sistemul de Asigurari Sociale de Sanatate prin nesemnarea actelor aditionale la Contractul-Cadru actual, prelungit pana la 31 martie 2018”.

Organizatiile medicilor de familie vorbesc despre faptul ca, desi bugetul pentru asistenta medicala primara (AMP) va creste cu circa 16% in 2018 fata de 2017, ponderea pe care o va avea Asistenta medicala primara va ramane la 5,8% din FNUASS total, in conditiile in care medicii de familie sunt o tremie din medicii din sistemul public de sanatate, avand angajate minim 15.000 de asistente, dar si alt personal.

„Aceasta crestere nu acopera nicicum costurile de functionare ale cabinetelor de medicina de familie si nici venituri corespunzatoare medicilor si asistentelor, comparabile macar cu cele din ambulatoriul integrat de specialitate (care sunt asimilati bugetarilor), desi sursa finantarii este tot FNUASS. Mentionam ca nici in anii precedenti medicina de familie nu a putut beneficia de cresteri ale veniturilor personalului, asa cum s-a intamplat, totusi, in sistemul bugetar”, se mai arata in document.

In plus, medicii de familie atrag atentia ca, desi a fost trimisa spre publicare in Monitorul Oficial o ordonanta de urgenta prin care tarifele pentru Centrele de permanenta urmeaza sa se tripleze, banii aferenti nu se regasesc in buget.

In replica, CNAS a anuntat ca perioada de semnare a contractelor cu furnizorii de servicii medicale s-a terminat, iar cei care nu au incheiat astfel de contracte vor avea contracte pe durata determinata, valabile pana la 31 martie.

Institutia precizeaza ca peste 75% din medicii de familie au semnat actele aditionale.

In plus, CNAS anunta ca pentru 59 de afectiuni (intre care se numara afectiunile oncologice, diabetul, hepatita cronica, astmul bronsic, dar si afectiunile copilului cu varsta sub un an) nu este necesar bilet de trimitere la specialist.

Stiri pe aceeasi tema

Manifestatii pentru sustinerea presedintelui Iohannis, pe 20 iunie la Parlament: De data asta poporul spune #panalacapat

Ioana Badulescu

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, pazitorii oamenilor de la nastere pana la moarte, sunt cinstiti miercuri de crestini

Ioana Badulescu

Rectorul USAMVBT anunta un proiect maret, menit a relansa activitatea agricola din Banat

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult