Medicii de la Spitalul Polisano au realizat o interventie in premiera nationala: Anevrism rupt de aorta abdominala infrarenala, tratat prin tehnica endovasculara
Social

Medicii de la Spitalul Polisano au realizat o interventie in premiera nationala: Anevrism rupt de aorta abdominala infrarenala, tratat prin tehnica endovasculara

Premieră medicală națională. Medicii Spitalului European Polisano Sibiu, împreună cu medicii Centrului de cercetare endovasculară NextCardio din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu au realizat recent o premieră medicală națională, tratând în urgență un caz de anevrism rupt de aortă abdominală infrarenală prin tehnică endovasculară. Intervenția a fost realizată de conf. dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, asist. univ. dr. Mircea Popițiu, medic specialist chirurgie vasculară și dr. Felix Fărcaș.

Pacientul operat în regim de urgență la Sibiu, în vârstă de 68 de ani, prezenta un anevrism de aortă rupt, cu dilatarea aortei abdominale de 7 cm pe o lungime 10 cm, din care se extravaza sânge în interiorul abdomenului. Operația care l-a salvat a durat aproximativ trei ore și a constat în introducerea, în premieră, a unei endoproteze Bolton Treo în interiorul vasului principal (artera aortă) și prin bifurcația ei, în arterele iliace, reparându-se astfel defectul arterial.

”Opțiunile terapeutice pe care le-am avut în acest caz au fost chirurgia deschisă și chirurgia endovasculară. Chirurgia deschisă implică mai multe riscuri, gradul de mortalitate este mai mare și pot apărea complicații intraoperatorii și postoperatorii. Din aceste motive, am optat pentru chirurgia endovasculară. Starea pacientului este în prezent stabilă, el fiind deja externat”, a declarat dr. Victor Costache.

Iti recomandam si: Clinica Smart Nutrition a lansat un program pentru prevenirea si combaterea obezitatii la copii si tineri

În cazul tratamentului chirurgical deschis, aproximativ 4% până la 8% dintre pacienți își pierd viața în timpul intervenției chirurgicale sau în următoarele 30 de zile, în timp ce aproximativ 10% până la 30% dezvoltă complicații care implică inima, rinichii sau plămânii.

Intervenția realizată de medicii din Sibiu a presupus efectuarea a două incizii de aproximativ 3 cm, în zonele inghinale, permițând apoi introducerea în artere a unor fire metalice de ghidare și tuburi flexibile subțiri din material plastic (catetere). Substanța de contrast injectată prin intermediul acestora a permis vizualizarea aortei în imagini cu raze X, în timpul procedurii.

Medicii au utilizat apoi cateterele pentru a poziționa un tub, numit stent graft, la nivelul anevrismului. Stent graft-ul a fost expandat până când s-a atașat de pereții vasului de sânge, cateterele și firele fiind ulterior extrase. Plăgile inghinale au fost închise prin sutură chirurgicală. După finalizarea procedurii, anevrismul a fost exclus din circulația sangvină, sângele trecând numai prin stent graft.

Nefiind o intervenție chirurgicală deschisă, tratamentul endovascular elimină riscurile sau complicațiile unei intervenții chirurgicale majore, iar timpul de recuperare este mai scurt. Aplicată în cazuri atent selectate, pe baza unor criterii riguroase, chirurgia endovasculară prezintă multiple avantaje în comparație cu chirurgia deschisă a anevrismului de aortă abdominală, oferind oportunități terapeutice suplimentare, cu prețul unui risc intervențional redus. Acest tip de intervenție reduce durata de spitalizare, crește șansele de supraviețuire a pacientului și reduce riscul de apariție a complicațiilor postoperatorii cardiologice, renale sau hepatice.

Monitorizarea postoperatorie presupune o serie de investigații regulate precum computer tomografia sau examinarea ecografică, pentru analizarea poziției stent graftului. În primul an după intervenție, ar putea fi necesară repetarea acestor teste la anumite intervale de timp, ele urmând a fi realizate, apoi, anual.

Stiri pe aceeasi tema

Loteria Romana va fi evaluata de Guvern

Cristiana Petrariu Bota

Remus Truica si Dan Andronic, retinuti in dosarul retrocedarilor ilegale

Cristiana Petrariu Bota

A murit Lucian Pintilie, unul dintre cei mai mari regizori de teatru si film ai Romaniei

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult