Parcursul pandemiei de coronavirus creaza ingrijorari in lumea medicala. Studiile asupra infectarilor si reinfectarilor arata ca profilul bolnavului de COVID-19 s-a schimbat, iar ce stim astazi ar putea sa nu mai fie valabil maine. Medicii romani incep sa ia in calcul un scenariu care da fiori: noul coronavirus ar putea fi o boala autoimuna, o infectie cronica, precum HIV/SIDA. Asta dupa ce au analizat profilul unui pacient roman din Iasi, care s-a infectat cu Covid-19 pentru a treia oara.
Profilul bolnavului de Covid-19 s-a schimbat substantial, simptome precum pierderea gustului sau a mirosului, decisive pana acum, nemaifiind relevante acum in stabilirea diagnosticului, potrivit Ziarul de Iasi.
In acelasi timp, revista Nature noteaza ca unii supravietuitori Covid au dezvoltat anticorpi care ataca corpul, nu virusul. Un nou studiu arata ca unii supravietuitori ai Covid-19 poarta semne ingrijoratoare ca sistemul lor imunitar a pornit o lupta impotriva propriului corp si nu impotriva coronavirusului.
La un moment dat, sistemul de aparare al corpului la acesti pacienti s-a schimbat la 180 de grade, mai degraba intr-un atac asupra propriului organism, decat in cazul virusului, sugereaza studiul. Pacientii produc molecule numite „autoanticorpi” care vizeaza materialul genetic din celule umane, in loc sa vizeze virusul.
Acest raspuns imun eronat poate transforma COVID-19 intr-un virus extrem de periculos. Asa se poate explica de ce unele persoane care s-au infectat cu virusul au probleme persistente si la cateva luni dupa ce boala lor initiala generata de SARS-CoV2 a fost vindecata si virusul a disparut din corpul lor.
Ce spun medicii infectionisti din Iasi
Febra nu mai este un simptom imperativ, constata infectionistii din Iasi, care au tratat pana acum circa 3.500 de cazuri de Covid-19.
In prezent, se pune accent pe simptomele digestive, tot mai acute si mai grave, care dureaza mai mult decat acum cateva luni, in timp ce pacientii se negativeaza tot mai greu, chiar daca nu au comorbiditati.
In plus, exista din ce in ce mai multe cazuri de reinfectari, iar un iesean detine deja un record: a venit la spital infectat cu Covid-19 pentru a treia oara.
In aceste conditii, medicii infectionisti din Iasi se intreaba daca nu cumva infectia cu SARS COV 2, care incepe sa aiba manifestarile unei boli autoimune, ar putea deveni o infectie cronica, precum HIV, cu care este inrudit.
”Ca o modificare a ceea ce inseamna simptomatologia bolii, la inceputul pandemiei pierderea gustului si a mirosului erau un semn cardinal si de debut. In prezent, aceastea lipsesc in cele mai multe cazuri, sau apar tarziu, dupa 7-10 zile de la confirmarea cu boala”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobat, infectionist, managerul Spitalului de Boli Infectioase Iasi.
Aceasta a adaugat ca si febra de peste 37,5 grade nu mai este un criteriu imperativ in punerea diagnosticului.
Mai exact, au fost pacienti care, desi nu au prezentat febra, au avut mialgii, dureri musculare foarte puternice, cu o durata de cateva zile, si in cele din urma s-au dovedit pozitivi.
“O alta remarca pe care o subliniez este faptul ca fenomenele digestive sunt din ce in ce mai frecvente, daca nu cele mai frecvente. Noi, infectionistii, inca din vara am tras un semnal de alarma spunand ca o boala diareica poate masca o infectie cu SARS COV 2. Am intalnit inclusiv pacienti care au mimat o suferinta a colecistului, si de fapt era COVID 19”, a mai adaugat Carmen Dorobat.
Boala dureaza din ce in ce mai mult
O alta componenta a profilului pacientului COVID 19 vizeaza durata bolii. Dupa cum sustin infectionistii, in ultima perioada s-a remarcat faptul ca formele medii de boala, chiar daca nu se agraveaza, se prelungesc.
“Asta inseamna ca se negativeaza dupa 3-4 saptamani, sau chiar mai mult. Daca la inceputul pandemiei sustineam ca acest lucru se putea intampla la cei care aveau comorbiditati, in momentul de fata astfel de situatii se intalnesc la pacienti care au forme medii, si care nu au nicio boala asociata. Si asta inclusiv la tineri”, a atras atentia dr. Carmen Dorobat.
“Apar intr-adevar modificari care ar putea fi etichetate in contextul unui cortegiu fizio-patologic, ca intr-o boala autoimuna, in care , de fapt, rezultatul modificarii apare in urma conflictului antigen-anticorpi. Aici as pune acele manifestari dermatologice ce apar la unii pacienti si care sunt strict legate de boala. Tot aici as incadra unele modificari renale de tipul nefritei”, a mai spus Carmen Dorobat.
”Nu numai corpul medical din Iasi sau din tara a remarcat ca aceste manifestari coincid, daca vreti, cu cele ale unei boli autoimune. In acelasi timp, tot din acest punct de vedere, dar si al noului profil al bolnavului COVID 19, ne intrebam daca la aceasta boala putem pune problema unei infectii cronice”, a mai adaugat Carmen Dorobat.