Social

Medicii Ioan Lascar si Alexandru Macovei au fost trimisi in judecata de procurorii DNA

Doi cunoscuti medici au fost trimisi in judecata de procurorii DNA. Este vorba despre Ioan Lascăr, fost șef al Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Floreasca, și Alexandru Macovei, fost manager al spitalului Floreasca. Cei doi medici au fost trimiși în judecată de procurorii DNA în legătură cu unitatea de îngrijire a arșilor.

Prof. univ. dr. Ioan Lascăr a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu. Dosarul vizează o serie de nereguli înregistrate în legătură cu dotarea cu echipamente medicale a Secției de Arși. Avocatul său, Cazacu, a declarat ca respectiva înștiințare făcută de DNA are anumite probleme, deoarece nu cuprinde toate elementele din dosar.

„Comunicatul DNA este mult prea sec în a arăta exact ce există în dosar. Din punctul meu de vedere, este doar un comunicat de presă. Nu arată toate elementele care sunt în dosar. Acuzația nu are niciun suport probator, iar noi avem, până la această dată, garanțiile legale pentru a demonstra că domnul profesor Ioan Lascăr nu este vinovat de niciuna dintre acuzațiile care se rețin în sarcina sa. Alte comentarii nu pot face pentru că respectivul comunicat al DNA este extrem de sumar și nu arată nimic din ceea ce este în dosar”, a spus avocatul în exclusivitate pentru DC News.

„Nimeni nu a specificat nimic despre poziția noastră, în apărare, în comunicatul DNA”

„Acuzația este nedovedită și nedreaptă față de un om care nu are a-și reproșa nimic, nici față de colegii lui și nici față de lege. Vom avea posibilitatea să ne apărăm în mod corespunzător. Nimeni nu a specificat nimic despre poziția noastră, în apărare, în comunicatul DNA. În acest dosar, poziția domnului profesor Ioan Lascăr este foarte fermă și nu există niciun fel de probă care să îi dovedească vinovăția. Acest lucru urmează să-l arătăm în fața judecătorului”, a mai completat avocatul Cazacu.

Redam mai jos comunicatul de presa al DNA:

MACOVEI ALEXANDRU RADU, la data faptei manager al Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca),
LASCĂR IOAN, la data faptei șeful Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă din cadrul aceluiași spital
GONTARIU MARINA-MAGDALENA, la data faptei șeful biroului achiziții al aceluiași spital,
toți cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave,

GALEA AUREL CĂTĂLIN, administrator al S.C. Gemedica S.R.L.,
S.C. GEMEDICA S.R.L.,
cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În anul 2013, inculpații Macovei Alexandru Radu, în calitate de manager al Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, Gontariu Marina-Magdalena, în calitate de șef Birou achiziții publice și de președinte al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul spitalului și Lascăr Ioan, în calitate de șef Clinică chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă și de membru în comisia de evaluare a ofertelor în cadrul spitalului, în urma unei licitații fictive, au încheiat cu societatea GEMEDICA S.R.L., reprezentată de inculpatul Galea Aurel Cătălin, un acord-cadru. Pe baza acestui acord cadru, s-au achiziționat, cu încălcarea prevederilor legii privind achizițiile publice și la prețuri supraevaluate, un număr de 54 de echipamente medicale necesare dotării „Unității de îngrijire a arșilor grav”.

Această conduită a dus la prejudicierea spitalului cu suma de 8.213.831 lei (inclusiv TVA) din care:
– 4.791.431 lei reprezentând diferența dintre prețul plătit de spital pentru echipamentele medicale și prețul la care au fost achiziționate de S.C. Gemedica S.R.L. de la furnizorii săi,
– 3.422.400 lei reprezentând contravaloarea barocamerei (care nu a funcționat vreodată).

Concomitent, s-a obținut un folos necuvenit în favoarea societății SC Gemedica SRL, echivalent cu valoarea prejudiciului.

Concret, la data de 3 noiembrie 2004, Ministerul Sănătății a emis un ordin privind înființarea unităților de arși în cadrul spitalelor de urgență.

În acest context, în cursul anului 2013, după edificarea spațiului “Unităţii de îngrijire a arşilor grav”, inculpații Gontariu Marina-Magdalena și Lascăr Ioan, în calitate de președinte, respectiv membru al comisiei de evaluare a ofertelor, de comun acord cu administratorul S.C. Gemedica S.R.L., au întocmit documentația necesară achiziționării aparaturii medicale.

În cuprinsul acestei documentații s-a prevăzut printre altele:
– valoarea totală estimată stabilită ca sumă a valorii fiecărui echipament medical în parte, fără să se regăsească în dosarul achiziției justificarea modului privind determinarea acesteia sau un alt document din care să rezulte fundamentarea acestor valori (studiu de piață, oferte furnizori, etc.),
– atribuirea să se facă într-un singur lot, ceea ce a condus la îngrădirea accesului altor firme la procedura de achiziție, având în vedere numărul mare de echipamente medicale (54) ce urmau a fi achiziționate.

De asemenea, la baza întocmirii specificațiilor tehnice nu au existat documente din care să reiasă o consultare a pieței, având în vedere că aceste echipamente aveau un grad ridicat de complexitate tehnică.

Documentația respectivă, necesară atribuirii acordului-cadru, a fost aprobată într-un singur lot și de managerul unității medicale, inculpatul Macovei Alexandru Radu, fapt ce a condus la imposibilitatea participării la licitație și a altor operatori economici, fiind astfel împiedicată concurența între aceștia și ofertantul care a câștigat licitația, respectiv Gemedica S.R.L

Astfel, în urma procedurii de atribuire (licitație deschisă) a fost declarată câștigătoare oferta SC Gemedica SRL (singurul ofertant), administrată de inculpatul Galea Aurel Cătălin, cu care la data de 23 iulie 2013, a fost încheiat un acord cadru pe o perioadă de 24 de luni. Ulterior, au fost încheiate (fără licitație publică, această procedură nemaifiind necesară), șapte contracte subsecvente pentru furnizarea de echipamente medicale supraevaluate.
Barocamera nu este funcțională și nici instalată. Cu toate acestea, reprezentanți ai autorității contractante, împreună cu cei ai furnizorului, au semnat procese-verbale de recepție și procese-verbale de punere în funcțiune.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului și măsurii asigurătorii a popririi, asupra unor bunuri aparținând inculpaților: Macovei Alexandru Radu, Gontariu Marina-Magdalena, Lascăr Ioan, Galea Aurel Cătălin și S.C. Gemedica S.R.L. De asemenea, s-a mai dispus instituirea măsurii asigurătorii a popririi, asupra unor sume de bani deținute în conturile bancare de inculpatul Galea Aurel Cătălin.

Ministerul Sănătății s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 8.213.831 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de inculpații Galea Aurel Cătălin și Baytar (fostă Bouroșu) Andreea Maria, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.

Stiri pe aceeasi tema

Cutremur in judetul Buzau! De la inceputul lunii martie, in Romania s-au produs 24 cutremure

Ioana Badulescu

Dragos Patraru, dupa decizia CCR privind abuzul in serviciu: Productia de corupti merge mai departe

Cristiana Petrariu Bota

Campanie anti-fake news in criza coronavirusului: ”Nu crede tot ce primesti pe Facebook sau WhatsApp”

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult