9.3 C
România
29 septembrie 2021
Medicii, obligati la garzi de 48 de ore. Este asteptata o noua greva generala in sanatate: Este o prevedere abuziva
Breaking News

Medicii, obligati prin lege sa faca garzi suplimentare! Guvernul rectifica organizarea garzilor, doar universitarii si sefii de spitale vor fi avantajati

Ministerul Sănătății nu respectă mai nimic din promisiunile făcute public medicilor care s-au revoltat că muncesc peste 30 de ore legat și pe bani puțini. Proiectul ordinului care rectifică organizarea gărzilor îi obligă pe doctori să le facă, vor – nu vor. Ba mai mult, bani pentru gărzi vor primi ca în 2009 și nu au dreptul să negocieze câte ore vor munci în plus în spitale, scriu jurnalistii de la Evenimentul Zilei.

După ce au înăbușit revolta aruncând câteva promisiuni deșarte, în direct, la tv, guvernanții le pregătesc o lovitură grea medicilor care au avut tupeul să se plângă că muncesc prea mult și că sunt prost plătiți.

Pe site-ul Ministerului Sănătății a fost postat, vineri, proiectul de „ordin pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar, aprobat prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 870/2004”. Deocamdată proiectul este în dezbatere publică, până pe 29 septembrie, și, cel puțin teoretic, oricine poate aduce amendamente. (…) Documentul ascunde capcane uriașe destinate medicilor care fac gărzi.

Ținuți în lesă, prin contract

Poate cea mai periculoasă capcană este cea care-i obligă pur și simplu pe medici să facă gărzile. Punctul 46 din documentul citat modifică articolul 58, alin.1 din infamul Ordin 870/2004, doar că îl face să sune așa: „Refuzul medicilor de a respecta programul de lucru, de a acorda consultații interdisciplinare și de a respecta graficele de gărzi întocmite lunar de conducerea secțiilor, serviciilor medicale, laboratoarelor și a compartimentelor și aprobate de conducerea unității sanitare, conform contractului individual de muncă de bază de la normă și a contractului individual de muncă cu timp parțial, acolo unde este cazul, constituie abatere disciplinară”.

Iti recomandam si: SALARIZARE 2016. Cum se modifica salariile medicilor din octombrie

In Romania nu boala te ucide, ci sistemul! Problemele grave din sanatate raman nerezolvate

Medicul Ion Uta, tatal lui Teo, trage un semnal de alarma catre medici: Incetati cu antibioticele!

Asta înseamnă că stăpânul suprem e șeful de secție, care decide câte gărzi face fiecare doctor, când și cum le face, fără ca medicul în cauză să aibă dreptul să spună vreun „pîs”.

„Se introduce obligativitatea respectării graficului de gărzi, făcut după bunul plac al şefilor de secţie şi al managerilor, sub ameninţarea sancţionărilor disciplinare”, explică, pentru EVZ, dr. Tudor Ciuhadaru.

Iar acest laț în jurul gâtului medicilor se va strânge foarte repede, pentru că, spune Ciuhodaru, „deja se cer liste cu cei care vor face gărzi. Apoi, din cei care refuză, vor da afară un revoltat şi au rezolvat problema. Toată lumea o să facă gărzi după cum vor ei”.

Universitarii și șefii din spitale, „favoriții” sistemului

Incredibil, însă, în proiectul Ministerului Sănătății, există și o categorie, spunem noi, a „fericiților”: cei care nu sunt obligați să facă ceva ce nu vor. Mai exact, la punctul 41 stă scris: „(2) Cadrele didactice care ocupă funcția de profesor sau conferențiar nu au obligația de a efectua gărzi. În această situație, cadrele didactice vor presta activitate de 6 sau 7 ore zilnic în cursul dimineții, în funcție de specialitate”. Fericiţi sunt și toți șefii din spital (de secții, de laboratoare, etc), întrucât „persoanele care ocupă funcții de conducere în cadrul unităților sanitare au program de 8 ore zilnic”.

Rezidenții, puși la muncă, dar neplătiți

Cel mai rău o duc rezidenții. Cei din anul I și II sunt total ignorați, Abia din anul III rezidenții sunt incluși oficial în linia de gardă, dar „numai în specialitatea în care sunt confirmaţi”. Acest punct 30 din proiect nu specifică, însă, dacă ei vor fi plătiți pentru aceste ore suplimentare. Spunem asta pentru că doar pentru rezidenții din anul IV, care au dreptul de a fi incluși oficial în linia I de gardă, se specifică expres faptul că asta înseamnă ore „în afara programului normal de muncă” și, ca atare, pot avea pretenția să fie remunerați pentru ele.

Articolul integral il puteti citi in Evenimentul Zilei

Stiri pe aceeasi tema

Europa se pregateste de o noua criza! Bancile din Italia sunt intr-o situatie alarmanta

Cristiana Petrariu Bota

Iohannis, apel catre pensionari: Haideti sa-i protejam pe pensionarii nostri, sa le lasam lor intervalul 11:00 – 13:00

Cristiana Petrariu Bota

Ministrul Tudorel Toader, reactie la lista scurta in care Kovesi e pe primul loc pentru functia de procuror al UE: Cred ca membrii Comisiei de selectie nu cunosc abuzurile comise de Kovesi

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult