medici in spitale
Social

Medicii reactioneaza la propunerea lui Raed Arafat: O suprareglementare de tipul „public ori privat” ar incalca principiile exercitarii meseriei de medic

Medicii reactioneaza la propunerea secretarului de stat in MAI, Raed Arafat, afirmand ca o suprareglementare de tipul „public ori privat” ar incalca principiile exercitarii meseriei de medic si ar limita sever dreptul la munca, acestia precizand ca dezavueaza situatiile in care din banul public este intretinuta o industrie paralela, cu componente suprapuse. Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMEDsustine intr-un comunicat de presa ca adevarata problema este in modul in care e organizat sistemul public, nu ca medicii lucreaza si la stat si la privat.

Secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, a declarat in sambata mare ca medicii si asistentii ar trebui sa nu poata lucra concomitent si la stat si la privat. In opinia sa, altfel nu se poate sti clar „niciodata daca medicul sau asistentul este loial locului de munca din sectorul public si daca intr-adevar acesta deserveste interesul pacientilor corect sau incearca sa-i plimbe intre cele doua sectoare si sa-i faca sa plateasca cat mai mult posibil, fara a tine cont de posibilitatile lor si problemele lor”.

Iti recomandam: Personalul medical de la stat nu ar trebui sa lucreze si la privat, considera Raed Arafat: Nu stii daca deserveste interesul pacientilor corect sau ii plimba intre cele doua sectoare 

Cadrele medicale din mediul privat nu sunt de acord cu propunerea lui Raed Arafat si sustin ca problemele nu sunt la medici, ci la sistemul de sanatate.

„Consideram ca pacientul trebuie pus in centrul oricarei decizii luate de autoritatile competente in a stabili aceste politici. Ori, in acest moment, sistemul de stat nu poate sa gestioneze complet cazurile, prin urmare complementaritatea dintre cele doua – public si privat – este fundamentala pentru a asigura serviciile de sanatate necesare.

O suprareglementare de tipul constrangerii ‘public ori privat’ ar incalca principiile exercitarii meseriei si ar limita sever dreptul la munca. Dezavuam situatiile in care din banul public este intretinuta o industrie paralela, cu componente suprapuse. Astfel de cazuri nu au nicio legatura cu dreptul fundamental la munca si cu exercitarea profesiei de medic, ci cu lacunele de organizare ale sistemului public”, a declarat Cristian Hotoboc, presedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED.

Cristian Hotoboc atrage atentia ca pe viitor este foarte posibil ca o astfel de masura sa fie extinsa si pentru alte profesii.

„Suntem intr-un moment in care discutiile publice se indreapta catre medici, dar ce ne poate face sa credem ca ar fi vorba doar de atat, si ca nu ar putea exista eventuale reglementari care sa vizeze personalul medical in ansamblu, si chiar alte profesii?”, sustine Cristian Hotoboc.

Stiri pe aceeasi tema

REZIDENTIAT 2017. Dupa examenul din acest an, va avea loc o selectie de posturi la nivel national. Medicii rezidenti vor avea un pachet salarial mai mare

Ioana Badulescu

Oana Ioachim, in memoriam! Stefan Banica, mesaj emotionant pe Facebook

Cristiana Petrariu Bota

Kovesi vrea sa fie audiata de comisia de experti care ii va analiza teza de doctorat

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult