Lumea medicală din Romania da in clocot pe internet, medicii fiind gata de greva generala. Aproape 20 de mii de medici s-au alăturat unui grup creat pe Facebook şi ameninţă cu greva generală şi chiar cu demisia în bloc, scrie site-ul TVR. Cauzele sunt tarele binecunoscute ale sistemului: salariile mici, condiţiile proaste din spitale, lipsa personalului şi a echipamentelor medicale. Pentru prima dată însă, revolta se îndreaptă şi împotriva celor care, teoretic, ar trebui să reprezinte interesele breslei: Colegiul Medicilor şi chiar sindicatele din sistem.
Scânteia care a declanşat revolta fără precedent de pe internet a fost decizia prin care Înalta Curte a stabilit că medicii sunt asimilaţi funcţionarilor publici şi, prin urmare, este ilegal să primească atenţii de la pacienţi.
Grupul „Medici gata de greva generală. Solicităm salarii decente!” are peste 18 mii de membri şi creşte în fiecare zi cu câteva mii.
Nu e clar cine sunt iniţiatorii şi administratorii paginii, dar s-au alăturat medici din toata ţara şi din străinătate, de vârste şi specialităţi diferite, studenţi la Medicină, dar şi alte persoane interesate de sistem.
Membrii grupului nu au decis deocamdată cum se vor organiza şi cum îşi vor susţine revendicările, dar demisia în bloc şi greva generală au cei mai mulţi susţinători.
Medicii nu au doar revendicări salariale. Cei tineri, în special, sunt nemulţumiţi că nu au şanse de instruire şi de promovare din cauza reţelelor clientelare din spitale.
Medicii din grup sunt revoltaţi că sunt asimilaţi funcţionarilor publici, dar multi dintre ei subliniază că nu doresc legalizarea atenţiilor de la pacienţi. Poziţia Colegiului Medicilor, potrivit căreia donaţiile în plic sunt o cutumă în sistem şi nu trebuie incriminate, este taxată vehement.
Ministrul Sănătăţii a reacţionat la protestul medicilor, deocamdată tot pe Facebook. El a anunţat că luni se va întâlni cu sindicatele din sistemul sanitar, dar şi cu premierul Victor Ponta şi cu ministrul de Finanţe, ca să discute despre revendicările medicilor.
Deocamdată nu e clar cine şi cum îi va reprezenta pe cei peste 18 mii de medici de pe Facebook la discuţiile cu ministrul. Unele voci au propus înfiinţarea unui sindicat, altele au cerut votarea unor reprezentanţi care să vorbească în numele tuturor. Au apărut chiar şi discuţii despre un partid politic.