Ministerul Sanatatii
Social

Medicii si pacientii pot participa la consultarile privind Dosarul Electronic de Sanatate

Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) au stabilit, zilele trecute, sa demareze o serie de consultari pe tema Dosarului Electronic de Sanatate, la care pot participa atat medicii, cat si pacientii. Dezbaterile vor avea loc in contextul importantei acestui sistem informatic, dar si in urma unor demersuri juridice de natura sa discrediteze sau sa blocheze utilizarea lui, cu efecte negative asupra actului medical.

Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca proiectul Dosarului Electronic de Sanatate (DES) a fost demarat in anul 2012 si a fost pus in functiune in anul 2014, cu o investitie de 81,7 milioane lei, din care 81,62% s-au rambursat din Fondul European de Dezvoltare Regionala. Atat la momentul respectiv, cat si ulterior, actele normative necesare au fost elaborate cu respectarea stricta a regulilor de transparenta decizionala.

In acest context, cele doua institutii mentionate considera regretabila efectuarea, in momentul actual, a unor demersuri juridice de natura sa discrediteze public si/sau sa blocheze utilizarea acestui instrument informatic, cu efecte negative asupra calitatii actului medical.

Poti citi si: Se modifica ordinul privind timpul de munca si efectuarea garzilor pentru medici

Schimbari majore anuntate de Ministerul Sanatatii in concursul pentru managerii de spitale

Avand in vedere importanta acestui sistem informatic, la nivelul CNAS a avut loc o serie de intalniri informale cu reprezentanti ai medicilor si ai asociatiilor de pacienti, intalniri in cadrul carora participantii si-au exprimat sustinerea fata de Dosarul Electronic de Sanatate, ca instrument modern, vital pentru cresterea calitatii actului medical in Romania, dar si dorinta de perfectionare a cadrului legislativ care reglementeaza DES.

In urma acestor intalniri, Ministerul Sanatatii si CNAS au convenit sa inceapa ample consultari cu actorii importanti ai sistemului de sanatate pe aceasta tema. In perioada imediat urmatoare vor fi constituite grupuri de lucru pentru Dosarul Electronic de Sanatate, la care sunt invitati sa participe atat reprezentantii medicilor, cat si ai pacientilor.

Dosarul Electronic de Sanatate, componenta a Platformei Informatice a Asigurarilor de Sanatate (PIAS), contine informatii medicale despre pacient, colectate la nivel national de la toti furnizorii de servicii medicale cu care pacientul a intrat in contact. Datele din DES sunt securizate la cel mai inalt nivel existent pe plan mondial.

Initializarea dosarului electronic de sanatate se realizeaza de catre orice medic care detine semnatura electronica extinsa. La initializarea unui dosar, se va incarca din Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) istoricul medical al pacientului incepand cu anul 2010, din care functioneaza acest sistem centralizat.

Pana in prezent au fost initializate peste 7 milioane de dosare electronice de sanatate.

Unicul proprietar al datelor continute in DES este pacientul. Acesta este singurul care poate accesa dosarul sau de oriunde, ori de cate ori doreste, cu ajutorul datelor de identificare personala, a matricei de securitate inmanata de medicul care constituie DES precum si a parolei personalizate de fiecare beneficiar in parte. Tot pacientul poate decide asupra accesului sau restrictionarii utilizarii datelor din propriul dosar electronic de sanatate, cu exceptia celor din sumarul pentru situatiile de urgenta.

Stiri pe aceeasi tema

Principesa Margareta devine Regina Margareta dupa moartea Regelui Mihai. Componenta Casei Regale si linia de succesiune

Cristiana Petrariu Bota

Ofiterii SRI din cadrul ANAF vor fi retrasi, potrivit unei decizii luate de Eduard Hellvig

Cristiana Petrariu Bota

Cartile de identitate s-ar putea schimba in Romania. CE introduce obligativitatea datelor biometrice

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult