Medicul Catalin Denciu
Social

Medicul Catalin Denciu, ranit la Piatra Neamt, este fiul scriitorului Ioan Dumitru Denciu si a studiat la UMF Iasi

Medicul Catalin Denciu, ranit in incendiul de la Spitalul Judetean Neamt, este fiul scriitorului si profesorului de limba franceza Ioan Dumitru Denciu si a urmat cursurile Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa” din Iasi. 

Medicul a ajuns cu bine, duminica, la Spitalul Militar din Belgia, dupa ce s-a decis transferul sau cu un avion C-27J Spartan al Fortelor Aeriene Romane, in conditii speciale, cu asistenta medicala specializata asigurata, pe toata durata transportului, de o echipa din cadrul Ministerului Apararii Nationale si SMURD Bucuresti.

Pacientul a fost preluat de medicii militari belgieni. Dupa finalizarea procedurilor de evaluare medicala, acestia vor stabili conduita terapeutica care i se va aplica doctorului Catalin Denciu, potrivit Ministerului Apararii.

Ioan Catalin Denciu, medicul de garda de la Spitalul Judetean Neamt, care a incercat sa salveze un pacient internat in momentul incendiului, are arsuri pe 40% din suprafata corpului, insa este constient si stabil.

Medicul Catalin Denciu, fiul scriitorului Ioan Dumitru Denciu

Medicul grav ranit in incendiul din Spitalul Judetean Neamt este din Focsani. Eera de garda in seara de sambata, 14 noiembrie, cand focul a izbucnit in sectia ATI. Zece oameni, toti pacienti Covid-19 imobilizati la pat, au murit, iar alti 7 oameni au fost raniti.

Scriitorul Ioan Dumitru Denciu
Scriitorul Ioan Dumitru Denciu

Presa din Vrancea scrie ca doctorul Ioan Catalin Denciu este originar din Focsani, fiind fiul scriitorului, Ioan Dumitru Denciu, profesor de limba franceza.

„A urmat cursurile Scolii Gimnaziale nr. 9, apoi liceul Alexandru Ioan Cuza. Si-a petrecut copilaria pe strada Stefan cel Mare din Focsani, pana a plecat la facultate, pentru a studia medicina la Iasi. Ioan Catalin Denciu este fiul scriitorului vrancean Ioan Dumitru Denciu“, scrie Monitorul de Vrancea.

Medicul Ioan Catalin Denciu are 48 de ani, este casatorit, sotia sa este ginecolog si au impreuna doi copii. El a fost transferat in cele din urma la un spital din Belgia.

Cine este tatal medicului erou de la Piatra Neamt

Ioan Dumitru Denciu s-a nascut la 29 august 1948 în satul Ivancesti, actualmente com. Bolotesti, jud. Vranceape 1 septembrie 1948. a urmat cursurile Facultatii de Limba si Literatura Româna, sectia româna-italiana, de la Universitatea Bucuresti. A absolvit în 1971.

Ultima ora: Catalin Denciu este medicul care si-a riscat viata pentru pacientii de la Spitalul Judetean Neamt
Medicul Pavel Bors se numara printre cadrele medicale ranite in incendiul de la Spitalul Judetean Neamt
Imagini de la incendiul produs in sectia ATI de la Spitalul Judetean de Urgenta Neamt

A fost profesor de franceza si italiana în orasul Focsani pâna la pensionare. Ioan Dumitru Denciu este traducator certificat de Ministerul Culturii si autorizat de Ministerul Justitiei. Diplôme approfondi de Langue Française (DALF) din partea Ministerului Educatiei Nationale din Franta.

Intre distinctiile primite figureaza: Marele premiu al Salonului literar Dragosloveni (1981), Premiul pentru proza al revistei Luceafarul (1984), Medalia jubiliara „150 de ani de la nasterea poetului national Mihai Eminescu” (2000), Premiul International de Poezie si Literatura Nuove Lettere – editia XII (Napoli, 2003)

De-a lungul vremurilor, comuniste si postcomuniste, Ioan Dumitru Denciu a publicat proza, versuri, eseuri, traduceri, cronici literare, pagini de jurnal în Luceafarul, Vatra, Familia, Nistru (Republica Moldova), Dorul (Danemarca), Nuove Lettere (Italia), Revista V, Salonul literar, Oglinda literara, ProSaeculum, Lector, Amphitryon, Spatii culturale, 13 Plus, Caligraf, OltArt si altele. Textele sale apar în antologiile: Vrancea literara (1984), în antologia italiana amintita, Pagini literare.ro / Literary pages.ro / Pages littéraires.ro, II (Forumul European al Revistelor Literare, Balcic 2008).

Stiri pe aceeasi tema

Dan Adamescu, sub control judiciar cu o cautiune record de 40 de milioane lei

Bogdan

Locuri de munca in strainatate prin reteaua Eures. Cele mai multe joburi, in Spania, Portugalia si Danemarca

Cristiana Petrariu Bota

Anunt pentru parinti! Stimulentul de insertie a fost majorat in ultima sedinta de Guvern

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult