Medicul erou de la Piatra Neamt, elogiat de coordonatoarea sa de Rezidentiat de la Iasi: Un simbol pentru toti medicii din linia intai!
Știri locale

Medicul erou de la Piatra Neamt, elogiat de coordonatoarea sa de Rezidentiat de la Iasi: Un simbol pentru toti medicii din linia intai!

Medicul erou de la Piatra Neamt, Catalin Denciu, ranit grav in incendiul de la sectia de ATI a Spitalului Judetean Neamt, a fost premiat, recent, la Gala Premiilor de Excelenta ”Medica Academica” 2020. Coordonatoarea sa de rezidentiat prof. Ioana Grigoras, din cadrul UMF Iasi, a rostit un discurs prin care a evocat personalitatea medicului Catalin Denciu, afirmand ca acesta este un simbol pentru toti medicii din linia intai. 

Dr Catalin Denciu
Dr Catalin Denciu

”Prin natura provocarilor aduse de pandemie, profesiunea de medic, ajunsa in lumina reflectoarelor, capata noi valente si recunoastere sociala, fatete pana acum pierdute poate pe nedrept in ochii publicului larg. Simbolul pentru toti medicii din linia intai este dr. Catalin Denciu. Este un motiv de admiratie si inspiratie pe care merita sa il onoram cu recunostinta noastra”, a declarat prof. dr. Ioana Grigoras. Aceasta a mentionat ca dr. Denciu a absolvit Universitatea de Medicina si Farmacie ”Gr. T. Popa” din Iasi, a fost un rezident ”serios, dedicat studiului si profesiei, hotarat sa devina un bun specialist, dar si o fire blajina si calma”, a declarat prof. Ioana Grigoras, cea care i-a fost coordonatoare de rezidentiat la Iasi.

Cand a izbucnit incendiul, la data de 14 noiembrie, dr. Catalin Denciu a intrat in sectia de Terapie Intensiva incercand sa salveze pacientii internati. In prezent, medicul este internat la un spital miliar din Belgia, dupa ce a avut arsuri pe 75% din suprafata corpului. Sotia sa, dr. Alina Denciu, a transmis organizatorilor evenimentului multumiri pentru ca “s-au gandit la el”, specificand ca starea lui de sanatate nu-i permite in acel moment sa inregistreze un mesaj.

Citeste si: Medicul erou de la Piatra Neamt, care a intrat in flacari pentru pacientii sai, a fost detubat

In cadrul evenimentului desfasurat online, aflat la editia a IX-a, au fost premiate realizari deosebite din domeniul sanatatii, din chirurgie, cercetare fundamentala, management sanitar, antreprenoriat si business medical, precum si aparitii editoriale in domeniul medical. Astfel, doctorului Catalin Denciu i s-a acordat ”Premiul de Excelenta Medica Academica – medici din linia intai”.

Medicul Catalin Denciu nu este singurul cadru medical premiat in cadrul Galei Premiilor de Excelenta ”Medica Academica” 2020.

Monografia ”Pandemia COVID-19 in Romania. Aspecte clinice si epidemiologice” aparuta la Editura Academiei Romane, sub coordonarea acad. prof. dr. Victor Voicu, a primit Premiul Medica Academica pentru cea mai buna realizare editoriala a anului.

”Cartea este scrisa de reprezentanti ai scolii medicale romanesti si cuprinde capitolele care definesc aceasta boala creata de virusul SARS-CoV-2 pe care ar trebui sa il cunoastem, facand parte din familia coronavirusurilor, dar nu e chiar asa. E o entitate noua, stiam ceva despre SARS-CoV-1, dar a fost putin neglijat. Daca eram mai atenti, am fi facut un vaccin care se potrivea si pentru actuala pandemie, astfel incat sa o putem preveni”, a explicat acad. prof. dr. Victor Voicu, in discursul de primire a premiului.

“Boala o invatam din mers, pe noi si pe populatia umana”, a adaugat acad. prof. dr. Voicu, citat in comunicatul de presa al TARUS MEDIA, organizatorul evenimentului.

Aceasta afectiune, este deosebit de complexa din cauza interactiunii virusului SARS-CoV-2 cu structura ACE2 care se regaseste la nivelul tuturor tesuturilor; aceasta genereaza o endotelita sistemica, ajunge la nivelul tuturor organelor si cauzeaza chiar consecinta uneori dramatica, o insuficienta multipla de organ. Aceasta subliniaza agresivitatea acestui virus care e considerat mai activ decat precedentul de 10-20 de ori, infectivitatea fiind extrem de mare, a mai precizat acad. Voicu.

”Sa zicem ca este de orgine naturala; personal, am dubii si nu sunt singurul. Chiar si genetic s-a demonstrat ca are o insertie adaugata in genom care il duce spre o asemanare cu HIV si imunosupresia insoteste aceasta boala, ceea ce ne ingrijoreaza; comunitatea medicala trebuie sa se ocupe doar de sanatatea si bunastarea omenirii si nu de razboaie biologice si de afectari grave ale populatiei lumii”, a concluzionat presedintele Sectiei de Stiinte Medicale a Academiei Romane, acad. prof. dr. Victor Voicu.

De asemenea, tot in cadrul evenimentului, Premiul Fundatiei Cajal pentru cercetare fundamentala a revenit cerc. gr. I Gabriela Anton, de la Institutul de Virusologie “St. Nicolau”, Bucuresti, discursul de laudatio fiind sustinut de Irina Cajal, fiica acad. Nicolae Cajal si presedinta a fundatiei cu acelasi nume.

Dr. Florin Botea, de la Institutul Clinic Fundeni, Bucuresti a primit premiul “Dan Setlacec” pentru realizari deosebite obtinute in chirurgie pentru care laudatio a fost rostit de prof. Irinel Popescu. In cadrul evenimentului, reputatul chirurg si autor al primului transplant de ficat din Romania, a vorbit si despre realizarile prof. Carol Stanciu, gastroenterolog si adevarat creator de scoala la Iasi, care a primit Premiul Medica Academica pentru intreaga activitate.

Un al doilea premiu pentru intreaga activitate a recompensat parcursul profesional remarcabil al prof. Nicolae Hancu (Cluj-Napoca), diabetolog, educator si promotor al alimentatiei sanatoase, pentru care laudatio a fost realizat de acad. Victor Voicu.

„Numai impreuna vom reusi sa castigam acest razboi”
Premiul de Excelenta Medica Academica – medic comunicator a fost acordat dr. Virgil Musta, director medical, Spitalul de Infectioase Timisoara. “Rezultatele obtinute la Timisoara sunt efectul unei munci de echipa, dar si al unei comunicari cu echipa si comunitatea. Intotdeauna am considerat ca lupta in pandemie se duce in comunitate pentru a preveni boala, motiv pentru care cred ca numai impreuna vom reusi sa castigam acest razboi”, a spus dr. Virgil Musta, pentru care laudatio a fost sustinut de redactorul-sef al revistei Medica Academica, Delia Budurca.

“Premiul de Excelenta Medica Academica – medic roman, ambasador in lume”, a recompensat activitatea stiintifica si de cercetare translationala a prof. Dan Duda, Massachusetts General Hospital, autor, impreuna cu echipa sa, a numeroase cercetari in domeniul cancerului, radioterapiei si markerilor tumorali ale caror rezultate au fost publicate in prestigioase reviste, cum ar fi Nature, Nature Medicine, Nature Genetics, Cell. Premiul vine in continuarea proiectului “Medic roman, ambasador in lume”, demarat de revista Medica Academica inca din 2010, care a evidentiat activitatea a zeci de medici formati in Romania care activeaza pe meridianele lumii.

Cea de-a IX-a editie a Galei Premiilor de Excelenta ”Medica Academica” a avut loc anul acesta in format online. Aceasta poate fi revazuta pe canalul de Youtube al TARUS Media.

Amfitrionii evenimentului au fost: acad. prof. Victor Voicu, presedintele Sectiei de Stiinte Medicale, vicepresedintele Academiei Romane, prof. dr. Irinel Popescu, presedintele Consiliului Stiintific al revistei Medica Academica, Valentin-Norbert Tarus, presedinte TARUS Group, Delia Budurca, redactor-sef Medica Academica.

Anul trecut, revista ”Medica Academica” a marcat prin intermediul Galei 100 de publicatii si zece ani de aparitie neintrerupta. Printre premiantii editiilor precedente se numara: prof. dr. Serban Bubenek, prof. Silviu Constantinoiu, dr. Radu Zamfir, prof. Grigore Tinica, prof. dr. Margit Serban, prof. Dr. Ovidiu Bajenaru, sef lucrari dr. Catalin Carstoveanu, prof. dr. Florin Mihaltan, prof. Petru Adrian Mircea, dr. Traian Dumitrascu, acad. gen. prof. Vasile Candea, prof. Ioan Lascar, prof. dr. Mihai Coculescu, prof. dr. Vladimir Belis, prof. dr. Constantin Ionescu Tirgoviste, prof. dr Alexandru Vlad Ciurea, prof. dr. Sorin Oprescu, dr. Raed Arafat.

Articole asemănătoare

Incendiu la Medicina, mai multi studenti din camin au ajuns la spital. Focul ar fi fost pus intentionat

Lucy Ionesco

Noaptea Institutelor Culturale la București, ediția 2014

Teodora Badescu

Gheorghe Vladau, un om de afaceri din Arges, s-a sinucis in balconul propriei locuinte

Bogdan